Sidney Crosby #87 of Team Canada is seen at practice for the 4 Nations Face-Off at CN Sports Complex on February 10, 2025 in Brossard, Quebec. (Photo by Vitor Munhoz/4NFO/World Cup of Hockey via Getty Images)

Kanada, hrdá hokejová země, nemusí smutnit. Její dres hned v úvodním utkání 4 Nations Face-Off obleče i kapitán Sidney Crosby. Právě on je zosobněním reprezentace javorových listů.

A nebude u vrcholné podívané chybět.

"Jsem rád, že jsem tady. A jsem připravený hrát," uvedl sedmatřicetiletý útočník, jenž absolvoval celý první trénink kanadského výběru. Lídr Pittsburgh Penguins přitom kvůli nespecifikovanému zranění v horní části těla vynechal dva poslední zápasy v NHL.

Ale teď už je fit. Měl by se tedy objevit v úvodním utkání ostře sledovaného turnaje, v němž se Kanada v noci na čtvrtek ve 2:00 hodin SEČ utká v Montrealu se Švédskem.

"Měl jsem nabitý víkend, ale jsem rád, že jsem tady," dodal Crosby, jenž trénoval ve formaci s Markem Stonem (Vegas Golden Knights) a kanonýrem Nathanem MacKinnonem (Colorado Avalanche). Neměl žádné úlevy, takže to vypadá, že ho poranění už vůbec nelimituje.

Kapitán Penguins se minulé úterý dostal při utkání s New Jersey Devils do kolize s obráncem Lukem Hughesem a útočníkem Erikem Haulou a patrně si poranil levou ruku. "Prostě jsem se tam zamotal," řekl k tomu krátce. Následující dvě utkání musel vynechat, i když už se pokoušel sám bruslit.

Ale na 4 Nations Face-Off se dal do pořádku. "Je v něm tolik pokory, která z něj úplně čiší. To je, proč ho lidé mají tak rádi," říká o něm kouč Jon Cooper, jenž na klubové úrovni působí v týmu Tampa Bay Lightning, s nímž dvakrát získal Stanley Cup (2020 a 2021).

Teď se pokusí dojít na vrchol i s kanadskou reprezentací. Tu už vedl v roce 2017, kdy s ní získal stříbro na šampionátu.

Crosby je kanadskou modlou. Vyhrál s ní dvakrát olympiádu (2010 a 2014), mistrovství světa v Praze (2015) i Světový pohár o rok později. "Vždycky je to velká pocta, když na sobě můžu mít dres naší země," uvedl centr, který je i ve svém věku mimořádně platný a produktivní.

GettyImages-2198741653

"Určitě to není žádná charita, že je tady," pousmál se útočník Stone, kapitán Golden Knights. "Pořád je to jeden z našich nejlepších hráčů. Hraje správným způsobem, každým rokem je schopný získat skoro sto bodů. Hodně to pro nás znamená, že je tady s námi."

Stone navíc mluvil o tom, jak je Crosby v Kanadě populární. "Vždycky byl idolem. Už od doby, kdy v roce 2010 vstřelil vítězný gól," připomněl Hry ve Vancouveru, kde ve finále v nastavení rozhodl o triumfu nad Amerikou. Byl to jeden z nejslavnějších gólů v kanadské historii. Nechyběl ani na posledním turnaji, na němž se mohla sejít zámořská elita - Světový pohár v roce 2016.

"Od té doby už uplynul nějaký čas, ale je skvělé, že je opět naším lídrem," dodává Stone, jenž s Crosbym trénoval v jedné formaci.

"Je to jeden z nejlepších hráčů, kteří kdy hráli hokej," řekl o něm obdivně i Brad Marchand, kapitán Boston Bruins. "Je super, že s ním můžeme být v kabině. Je to skvělý lídr i mimo led."

Podle něj navíc ukazuje velké srdce, že jde za svou zemi bojovat, i když ho trápilo zranění. "Je to bojovník, hokeji velmi oddaný. Nevynechá příležitost, aby mohl reprezentovat Kanadu," dodává Marchand, jenž má s kanadským výběrem dvě zlaté medaile. V roce 2016 vyhrál šampionát v Moskvě, ve stejném roce i Světový pohár.

Teď se popere o další triumf.

"Jsem rád, že mám před sebou další příležitost si zahrát. S někým už jsem nastupoval, ale je tady i hodně nových hráčů," vykládal Crosby po první společné přípravě. "Nechci mluvit za fanoušky, ale mám dojem, že jsou rádi, když vidí nejlepší hráče nastupovat proti sobě," řekl o 4 Nations Face-Off.

"Zvlášť, když se bude hrát tady v Montrealu, kde je super atmosféra," připomněl hokejovou baštu. Turnaj, jenž bude probíhat od 12. do 20. února, uvidí i TD Garden v Bostonu.

"Jsem nadšený, že jsem zpátky ve svojí rutině. V poslední době jsem měl hodně otázek, jak se cítím. Takže je fajn, že už je to zpátky v normálu," dodal Crosby, jenž v sezoně odehrál 55 utkání, v nichž posbíral 58 bodů (17+41).

S Kanadou vyhrál, co se dalo, k tomu přidal i tři vítězství ve Stanley Cupu. Ale i tak je pořád hladový a s kapitánským céčkem by rád oslavil další triumf.

Příbuzný obsah