Do začátku 4 Nations Face-Off zbývají už jen hodiny. Zanedlouho se dozvíme, jaká je síla čtyř národních týmů sestavených výhradně z hráčů NHL. Už jen tento fakt ale ukazuje, že určit favorita nebo outsidera Turnaje čtyř půjde jen obtížně.
V expertních prognózách jsou nejvíce zmiňováni Američané. I Patrik Eliáš je ostatně ve svém blogu pro NHL.com/cs označil jako svůj osobní tip na celkové vítězství.
"Když jsem se díval na sestavy, tak mi přišel tým USA co do tvrdosti a dovedností nejlíp vybalancovaný. A myslím, že má i nejlepší gólmany," napsala legenda New Jersey Devils ve svém komentáři.
A média jsou v tomto ohledu na podobné vlně.
"Já ale jasného favorita nevidím, myslím, že tu jsou čtyři výborné týmy. Všichni mají rozdílové hráče, výborné obránce i gólmany. Naším cílem je tvrdě bojovat a soutěžit. A nestaráme se o to, kdo je favorit," tvrdil kouč amerického výběru Mike Sullivan.
Zámořští novináři podvědomě očekávají zámořské finále mezi Kanadou a USA. Jejich evropští kolegové ale upozorňují na nezpochybnitelnou sílu Švédů a Finů. Kdo tedy bude mít pravdu?
"Hloubky máme opravdu dost. A jestli jsme favority? Možná na papíře. Ale především musíme ty zápasy zvládnout, protože turnaj je krátký a každý bod rozhoduje," přemítal americký útočník Detroit Red Wings Dylan Larkin.
Příprava je blesková, stačí, aby se trenéři úplně netrefili do sestavy a můžou přijít problémy, které nedokáže vyřešit ani elitní gólman.
"Všichni tady ale chápeme důležitost dobrého startu. A myslím, že můžu mluvit za všechny, když řeknu, že jsme opravdu šťastní, že u toho můžeme být. Máme tady partu kluků, kteří jsou odhodláni udělat všechno, aby byl turnaj pro nás úspěšný," tvrdil osmadvacetiletý Larkin, který přijal bez problémů, že nebude hrát v prvních dvou formacích.
"Na to nejsem zvyklý, ale nevadí mi to, má to nějaký význam," řekl detroitský kapitán.
Jestli má být ale výběr v USA v něčem excelentní, tak na pozici gólmana, kde se má role týmové jedničky ujmout Connor Hellebuyck z Winnipeg Jets.