swedish rondup 0318

Tampa Bay Lightning har säkrat Presidents Trophy som vinnare av grundserien. Titeln säkrades via en 4-1-seger hemma mot Arizona Coyotes i natt.

• Det är svårt att vinna troféer, verkligen. Och jag tycker att man ska vara väldigt stolt när man vinner en, säger Tampas coach Jon Cooper.
    Det är första gången Tampa vinner Presidents Trophy, de kommer nu ha hemmafördel under hela slutspelet. Mot Coyotes var det däremot gästerna som hittade rätt först. Clayton Keller gav slutspelsjagande Arizona ledningen efter 5:03 av den första perioden.
    Steven Stamkos kvitterade däremot kort därpå med sitt 384:e mål i karriären, med det har han nu flest i Tampas historia vilket han också hyllades för genom en video.

TBL-ARI: Stamkos sätter nytt klubbrekord för mål

• Det var först då det slog mig. Jag visste inte hur jag skulle reagera, men det var definitivt känslosamt, säger Stamkos.
    Victor Hedman ökade sedan på till 2-1 i inledningen av den tredje perioden, och noterade poäng för femte matchen rad. Anthony Cirelli och Yanni Gourde gjorde varsitt mål i slutminuten av matchen.
    - Jag är stolt över hur vi spelade. Vi spelade väldigt bra ikväll, säger Coyotes tränare Rick Tocchet vars lag ligger kvar på det andra wild cardet i Western Conference trots förlusten
    Tampa är det lag som näst snabbast säkrat en Presidents Trophy (73 matcher). Snabbast är Detroit Red Wings-upplagan från 1995-96 som gjorde det på 71 matcher.

TBL-ARI: Hedman förvaltar Cirellis fina passning

Här är summeringen från nattens matcher:
Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks 2-3 (1-0, 0-2, 1-0, 0-1)
Hemmalaget Blackhawks tappade en poäng, men tog ändå in en i det västra wild card-racet. Bo Horvat avgjorde för gästerna 16 sekunder in i sudden framspelad av Alexander Edler. Edler som för övrigt också gjorde Canucks första mål i matchen.
Gästernas andra gjorde Markus Granlund framspelad av Bo Boeser och Elias Pettersson. Pettersson noterades därmed för sin 61:a poäng för säsongen vilket är rookie-rekord för Canucks. Svensken passerade Ivan Hlinka och Pavel Bure som han tangerade i förrgår.
Chicago kvitterade genom Erik Gustafsson i den tredje perioden, vilket tog matchen till förlängning. Bakom målet låg Patrick Kane som med två assist i matchen klev över 100-poängsvnivån för andra gången i karriären. Kane har gjort 41 mål och 60 assist den här säsongen och sällskapar nu Nikita Kucherov och Connor McDavid på tresiffrigt.
Blackhawks är fyra poäng efter Coyotes, Canucks är sex.

CHI-VAN: Pettersson sätter rookierekord i Canucks

Los Angeles Kings - Winnipeg Jets 2-3 (1-2, 1-1, 0-0)
Jets drygade i natt ut sin ledning till Central Division. Efter två poäng borta mot Kings är avståndet till tvåan Nashville Predators nu tre poäng. Jets snittade åt sig en 0-2-ledning med två mål inom loppet av 1:05 mitt i den första perioden. Först via Kevin Hayes och sedan via Kyle Connor.
Hemmalaget lyckades dock resa sig och kom tillbaka till 2-2, men det var ändå gästerna som fick sista ordet tack vare Tyler Myers 2-3-mål sent i den andra perioden.
Segern var Jets tredje i rad, de har en match mindre spelad. På grund av förlusten har LA Kings inte längre någon chans att ta sig till slutspel.

LAK-WPG: Myers sätter den i krysset i spelvändning

San Jose Sharks - Vegas Golden Knights 3-7 (2-3, 0-1, 1-3)
Sharks hade återigen chansen att säkra en plats i slutspelet, men den chansen grusades tack vare Vegas och dess förstakedja med Jonathan Marchessault, Reilly Smith och William Karlsson. Trion gjorde tillsammans tio poäng i matchen fördelat på fyra-fyra-två.
Marchessault gjorde två mål och två assist, Smith ett mål och tre assist medan Karlsson gick ifrån matchen med ett plus ett. För Karlsson var det 20:e målet för säsongen.
Segern var Golden Knights nionde på sina senaste trio matcher och laget är nu bara sju poäng efter San Jose Sharks för andraplatsen i Pacific division.
Sharks är fortsatt en poäng efter Calgary Flames som leder divisionen. Det var tredje möjligheten Sharks missade att säkra en slutspelsplats. De har förlorat tre raka matcher på hemmais. Logan Couture gjorde ett av hemmalagets mål vilket var hans 500:e poäng i NHL.

SJS-VGK: William Karlsson gör backhandmål på friläge