dallas eakins

Fjolårssäsongen är ett år man gärna glömmer i Orange County. Anaheim Ducks slutade på 80 poäng (35-37-10) - tio poäng från närmsta slutspelsplats i Western Conference. Den här säsongen siktar laget uppåt och under nye coachen Dallas Eakins har det onekligen börjat lovande.

Efter två raka hemmasegrar (mot Arizona och San Jose) inledde Anaheim Ducks under tisdagen en tre matcher lång roadtrip när man besökte lika obesegrade Detroit Red Wings. Till skillnad från de första två matcherna klaffade inte spelet direkt för Ducks, och till skillnad från de första två matcherna släppte de den här gången in matchens första mål - en kryssningsmissil signerad Filip Hronek, otagbar för John Gibson i målet.
Gibson, ja. Burväktaren har inlett säsongen lika briljant som övriga laget. Inför matchen mot Red Wings hade han bara släppt in två mål på 69 skott. Knappt fem minuter in i den tredje perioden såg han sin svenske lagkamrat Rickard Rakell utjämna till 1-1. Men drygt åtta minuter in i perioden var det inte långt ifrån att ett fjärde insläppt mål för säsongen hamnade i protokollet. Men ett vaksamt öga från Ducks videocoacher Joe Piscotty och Brett Ferguson påvisade för Eakins att Anthony Mantha var offside i uppbyggnaden av det anfallet. Målet, som skulle ha tillskrivits Dylan Larkin, hade betytt 2-1 med knappt tolv minuter kvar av matchen. Piscotty och Ferguson var dock säkra på sin sak - hade de inte fått igenom sin utmaning av domslutet så hade Ducks enligt de nya reglerna fått en tvåminutersutvisning - och domslutet ändrades.

DET-ANA Rakell slår in returen och kvitterar

• Det är en befrielse. Där och då är det en halv period kvar och vi hade varit i underläge med ett mål mot ett stekhett lag. Jag tror att en sådan sak ger laget lite kraft och lite mer studs. Vi kunde hoppa tillbaka rakt in i matchen. Vi hade gjort en ganska bra period fram till dess och det målet hade nog fått luften att gå ur oss lite, analyserade Eakins efteråt.
    Gibson släppte inte in fler puckar och ja, den tredje perioden såg riktigt bra ut för Ducks. Men de första två hade inte gjort det, vilket var något gruppen - inte bara Eakins - ville ändra på inför slutakten. 20 bra minuter var målet och 20 bra minuter fick man. Nick Ritchie petade in ledningsmålet och Jakob Silfverberg sköt vackert 3-1 med drygt tio minuter kvar att spela.
    I och med segern tangerar Anaheim Ducks den bästa säsongsstarten i klubbens historia med tre raka vinster, något man även gjorde 2006-07. Den säsongen slutade på bästa möjliga sätt då Ducks gick hela vägen och vann Stanley Cup. Så stora växlar ska vi kanske inte dra av inledningen men klart är att svensk-kolonin, fem svenskar var på isen mot Red Wings, går bra. Och de blågula bidragen är starka även i år: Hampus Lindholm toppar den interna poängligan med sina tre poäng (0+3) och både Silfverberg och Rakell spräckte sina respektive målnollor mot Red Wings. Silfverberg vann lagets skytteliga förra året med sina 24 fullträffar, följd av Rakell på delad andra plats med 18.
    Förra året släppte Ducks in 3,02 mål per match. Att Dallas Eakins putsat till försvaret råder det ingen tvekan om. Gibson får mer hjälp och samtidigt verkar Eakins vilja slussa in nya försvarare i systemet. Jacob Larsson spelade 49 matcher förra året och fjolårsvärvningen Brendan Guhle gjorde sex matcher med ankorna efter trejden från Buffalo Sabres. I år har Guhle fått fint förtroende än så länge och han har fjärde mest istid per match i laget, bakom de etablerade backarna Lindholm, Josh Manson och Cam Fowler:
    - Guhle var ganska bra idag. Jag tycker hela vårt försvar spelade ganska bra. "Guhls" anpassar sig fint. Han saknar erfarenhet men han skaffar sig det och han spelar med en bra partner,
eakins

I par med Fowler spelade Guhle 17:55 minuter och fortsätter han på det inslagna spåret har Ducks två riktigt bra backpar (det andra är Lindholm-Fowler), något som bör ge John Gibson den avlastning han saknade bitvis under fjolåret.
Eakins flytt från AHL till NHL har gått tämligen smärtfritt. Efter en framgångsrik fyraårsperiod med San Diego Gulls var steget naturligt upp till NHL inom Ducks organisation när Bob Murray sparkat Randy Carlyle förra säsongen. Det är ett närmast vedertaget faktum att Ducks-ledningen, med Murray i spetsen, inte ville flytta Eakins under pågående säsong med Gulls. Flytten kom istället efter säsongen:
- Organisationen har gjort ett fantastiskt jobb med kopplingen mellan lagen. Jag tror inte att jag har varit obekväm här under en enda dag, berättade Eakins i en intervju med Los Angeles Tims förra veckan. Det är för att allt är bekant för mig redan.
Att ta upp en coach från AHL till NHL medför vissa fördelar. Flera av spelarna känner igen tränaren och han känner dom. I Ducks, och Eakins, fall är dessa nattens målskytt Nick Ritchie, framtidsnamnet Ondrej Kase och inte minst John Gibson:

PIT-ANA: Kase nätar direkt på tekning

• Det är en fantastisk lyx att ha. Spelarna är bekanta, min chef är bekant. Jag behöver inte försöka räkna ut vad min chef gillar och inte. Jag vet redan allt det där.
    Att coach Eakins redan känner några av spelarna ger också effekten av att spelarna i fråga har förberett övriga truppen på vad som komma skall:
    - Jag tror att alla verkligen köper in på vad som händer i omklädningsrummet. Det är spännande, sa Adam Henrique till LA Times.
    Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
    De spännande tiderna har således bara börjat i Anaheim. Försvaret ser bättre ut, anfallet klickar - till slut. Under tisdagen bjöd man inte på den bästa av matcher, men Ducks vände underläge till seger för första gången i år och är fortsatt obesegrade:
    - "Gibby" var fantastisk i mål och vi lyckades göra mål i viktiga skeden. Vi har en tight grupp. Det är en bra blandning av unga och några äldre killar. Vi sa att vi behövde ha 20 bra minuter. Ikväll fanns det inget vackert i segern. Men vi hittade ett sätt. Det är det som behövs. Inte alla segar på en säsong föregås av en bra insats, summerade Jakob Silfverberg insatsen.
    Säsongen är ung än så länge. Men Dallas Eakins och Anaheim Ducks utstrålar ett lugn vi inte sett i Orange County på ett tag. Även när spelet inte klaffar vinner man, och det är en seger i sig.