Hertl Primary

Efter att ha blivit nollade i den fjärde matchen studsade San Jose Sharks tillbaka snabbt och vann den femte matchen mot Colorado Avalanche. Slutsiffrorna skrevs till 2-1, men det var en seger med mersmak.

Det var ett heltaggat San Jose Sharks som tog tag i taktpinnen från första stund hemma i SAP Center, "Hajtanken" kallad, under lördagskvällen. 12-6 i skott i den första perioden blev totalt 39-22 under matchen och Sharks vann skotten i samtliga perioder. Även om Avalanche bjöd upp till dans under de sista 40 minuterna var det Sharks som kontrollerade stora delar av tillställningen. Mycket tack vare att hemmalaget lyckades neutralisera Avalanches Nathan MacKinnon, vars åtta matcher långa poängsvit bröts under kvällen, och dennes kedjekamrater.
- När man försvarar mot honom gör man det som en enhet. Våra forwards är lika viktiga som backarna där men det är klart att Burns och Vlasic drar det tyngsta lasset. De var fantastiska mot honom idag. Jag tycker inte vi har gett honom mycket utrymme under serien men han har ändå hittat sätt att göra poäng. Det visar vilken bra spelare han är, sa Sharks tränare Peter DeBoer.

SJS-COL, M5: Jost går på mål och trycker in retur

Sport är inte logiskt alla gånger och det var istället gästerna som tog ledningen med knappt tre minuter kvar av mittakten när Tyson Jost störtade fram på mål och styrde in en rensning med benet för 0-1. Men offensiven klickade för Sharks under kvällen och den fick välbehövlig hjälp - laget gjorde äntligen mål i powerplay igen efter att ha gått mållösa på nio raka försök, inklusive två under lördagens match.
- Äntligen fick vi göra mål i powerplay. Vi skapade några bra lägen och det hjälpte oss att vinna matchen. Det är enormt. I slutspelet handlar mycket om numerärt underläge och powerplay och jag tycker att båda var bra idag, sa Sharks Thomas Hertl, som skickade in kvitteringen med en man mer med 20 sekunder kvar av mittperioden, assisterad av Logan Couture och Erik Karlsson.
Och Hertl var inte färdig. Efter en blixtrande inledning av slutakten, där ett tidigt powerplay gav momentum för hemmalaget, kunde Hertl skicka in 2-1-pucken efter knappt sex och en halv minuts spel. Det var tjeckens åttonde mål och tolfte poäng på tolv slutspelsmatcher under våren.

SJS-COL, M5: Hertl trycker in sin andra fullträff

• Han var som en arbetshäst ikväll. Han och Logan Couture var fantastiska. De var fantastiska över hela banan, i tekningscirkeln. De var riktigt bra i såväl numerärt underläge som powerplay, berömde Peter DeBoer.
    Tekningscirkeln, ja. Sharks vann hela 61 procent av tekningarna (31 av 51) och det gjorde att de kunde sätta press med puck snabbt - eller vända spelet - på Avalanches försvar.
    - De jobbade ner oss idag. Jag tänker inte överanalysera det. De jobbade bättre än oss i den första perioden. Vi kom igång men överlag tycker jag att de jobbade hårdare än oss ikväll, sa gästernas tränare Jared Bednar.
    [Här kan du läsa allt från serien SJS-COL]
    Avalanches målvakt, Philipp Grubauer, stod för en ny bra insats och räddade 37 av 39 skott men fick ändå se sig besegrad. Han var inne på samma linje som sin tränare:
    • De tryckte på hårdare här än vad de gjorde i vår arena. De är ett annat lag på hemmaplan, sa Grubauer.
      Även om resultatet visar en jämn drabbning var Sharks minst ett nummer för stora för Avalanche som måste hitta en lösning till nästa match - annars väntar sommarlov. Hemmalagets backar var med och ledde offensiven och såväl Brent Burns som Erik Karlsson sköt fyra skott på mål. Karlsson noterades även för en assistpoäng på Hertls kvitteringspuck. Det var hans elfte assist under slutspelet. Det är, tillsammans med Carolina Hurricanes Jaccob Slavin, bäst av alla.
      - Han har blivit bättre och bättre. Under serien har han sett ut som han gjorde i januari och februari när han var som helt hel och frisk. Timingen är perfekt. Med Pavelski borta uppstod ett hål och där behövs en frisk Erik Karlsson.
      Nu vänder serien till Denver för den sjätte matchen. En match som kan bli säsongens sista för Colorado:
    • Det är klart att killarna är besvikna. Och det kanske de ska vara. Det kan finnas fog för lite frustration. VI har jobbat hårt hela året men samtidigt visste vi att ett lag skulle vara en match från att bli utslagna efter ikväll, sa Jared Bednar.