WSH-LAK: Ovechkin gör äkta hat trick i seger

Hattrick på hattrick på hattrick… det verkar inte finnas någon hejd på Alexander Ovechkin.

• Det finns säkert folk som talar om det, men för min egen del vill jag bara gå ut och göra mitt jobb, sade den 34-årige ryssen efter ett äkta hattrick när hans Washington Capitals på onsdagsmorgonen, svensk tid, vände 1-2 mot Los Angeles Kings till seger med 4-2.
    Allt inför en beundrande och entusiastisk hemmapublik i Capital One Arena i Washington.
    - Han är imponerande och det som hände i kväll summerar ju allt: på mindre än fem minuter tog han över matchen helt, sade Capitals tränare Todd Reirden till NHL.com/sv efter matchen. Vi vann matchen på grund av det. Men det är ju så superstjärnor gör… han är verkligen en mycket speciell spelare.

OTT-WSH: Ovechkin nätar dubbelt, passerar Messier

Kan man säga. Efter att Jeff Carter gjort 2-1 för Kings med lite drygt åtta minuter kvar att spela och LA-spelarna började drömma om en seger, tog The Alexander Ovechkin Big Hockey Show över matchen totalt. Kingsspelarna förstod nästan inte vad som hände: Ovechkin gjorde 2-2 med 6.10 kvar att spela sedan han styrt in en passning från T.J. Oshie. Han fortsatte med 3-2 med exakt fem minuter kvar att spela sedan Jonathan Quick lämnat retur på Ovechkins eget skott. John Carlson spelade fram till målet. Och sedan avslutade Ovechkin med 4-2 efter 18.14. Målet i tom bur och återigen med assist från John Carlson.
Det sista målet var "Ovis" 40:e den här säsongen och det 698:e i hans karriär. Han har bara två mål kvar till drömgränsen 700 mål, den gräns bara ett fåtal spelare tagit sig över under NHL:s nu över 100 år långa historia. Idag är sju spelare medlemmar i gruppen: Gretzky (894 mål), Gordie Howe (801), Jaromir Jagr (766), Brett Hull (741), Marcel Dionne (731), Phil Esposito (717) och Mike Gartner (708).
- Det finns en anledning till att han närmar sig 700 mål. Och ge honom några år till så blir det 800, sade Los Angeles coach Todd McLellan om Ovechkin. Det har var den typen av match där han inte syntes till alls, och så bara bang, bang, bang i målet och de hade vunnit.

WSH-NSH: Ovechkin passerar Yzerman i maratontabellen

Ovechkins sista mål i tom bur var speciellt. Det betydde flera saker:
• Det fullbordade Ovechkins tredje hattrick på sex matcher.
• Det var Ovechkins fjärde hattrick den här säsongen, en ny personliga rekordnotering.
• Det innebar samtidigt att Ovechkin nu gått över 40 mål under elva av de 15 säsongerna han spelat i NHL. Bara en spelare i NHL-historien har gjort det fler gånger: Wayne Gretzky (vem annars?) nådde 40 mål eller fler tolv gånger.
• Det innebar att Ovechkin har 50 mål i sikte - det resultatet har han nått åtta gånger tidigare.
• Det var Ovechkins totalt 27:e hattrick under karriären. Med det passerade han Montreal Canadiens legendar Maurice "Rocket" Richard och gick upp till åttonde plats i hattrick-ligan i National Hockey League. Ovechkin har prenumererat på The Maurice Richard Trophy, priset till ligans målkung. Han har fått den åtta gånger, därav de sex senaste åren.
• Det 40:e målet kom i Ovechkins 53:e match, näst minst antal matcher för att nå 40 mål i Ovechkins karriär. Det personliga rekordet härrör från säsongen 2007-08 då Ovi behövde 52 matcher för att nå 40 mål.
Målexplosionen var på sitt sätt också typisk för Alexander Ovechkin. Han kom, hans sågs och han avgjorde matchen från ingenstans - det första målet var också hans första skott mot mål. Det kom sedan Todd Reirden i början av sista perioden flyttat Tom Wilson från kedjan med Ovechkin och Nicklas Bäckström, och ersatt Wilson med T.J. Oshie.
- Att stänga ner ligans bästa målskytt i 55 minuter och sedan få se honom göra tre mål under de sista fem, det är verkligen väldigt frustrerande, konstaterade Kings världsback Drew Doughty.
Ovechkin själv smålog åt frågan om han väntat med målen för den dramatiska effektens skull?
- Nja, det syntes väl att vår kedja hade några tuffa perioder, men när Oshie hoppade in så kunde ju alla se att vi började skapa saker. Det första var ju en snygg passning och jag hade tur att pucken studsade på min klubba och in, sade Ovechkin. Andra målet… han (Quick) såg inte vart pucken tog vägen. Jag såg det och fortsatte köra mot mål.
Nu får Ovechkin några dagars ledighet i jakten på drömgränsen 700 mål. Nästa match spelas inte förrän på lördag kväll då Philadelphia Flyers kommer till Capital One Arena. Matchstart kl. 01.00 på söndag morgon, svensk tid.
Och det är inget fel med några dagars vila, tycker Ovi.
- Nej, vi har haft ett ganska tufft schema efter breaket (för All Star-helgen) med matcher varannan dag. Det blir skönt med några träningar där vi kan ta itu med våra problem i power play, sade Ovechkin.

NYI-WSH: Ovi passerar Lemieux och tangerar Yzerman

Han ser ut som lugnet själv, men samtidigt har han den där drömgränsen på 700 mål i bakhuvudet. Alla pratar om den, alla frågar om den. Men bara en kan nå den: Alexander Ovechkin själv.
- Ja, det är klart att jag vill få det överstökat. Men om jag bara går omkring och tänker på det hela tiden, då kommer jag aldrig att få det gjort. Nu handlar det bara om att gå ut och spela som vanligt.