vrana 0328

Regerande mästarna Washington Capitals är klara för Stanley Cup-slutspel.

Det står klart sedan laget i natt besegrade Carolina Hurricanes borta i PNC Arena med 3-2.
- Riktigt skönt att ha slutspelsplatsen klar. Jag är riktigt glad eftersom jag aldrig spelat något slutspel tidigare, säger Capitals forward Nic Dowd. Alla förväntar sig att det här laget ska ta sig till playoff varje år och nu är vi där.
Dowd, som anslöt från Vancouver Canucks inför säsongen, satte det matchavgörande 3-2 målet med knappa fem minuter kvar av den tredje perioden då han styrde in ett skott från Nick Jensen.
- Det var inte något vidare snyggt mål och jag visste inte ens att den gick in till en början, säger Dowd. Vi jobbade hårt i anfallszon och jag tog mig in framför mål. Det var bra timing och vaket av Jensen att skicka pucken mot mål.

CAR-WSH: Foegele bjuder på läcker dragning

Capitals besegrade Carolina så sent som i tisdags, då med 4-1 hemma i Capital One Arena. Precis som i den matchen kom Washington tillbaka starkt i den tredje perioden.
Canes Nino Niederreiter och öppnade målskyttet i matchen 4:31 in i den första perioden med sitt 22:a mål för säsongen. Chansen såg ut att rinna ut i sanden, men schweizaren kunde pilla in pucken bakom Braden Holtby från sidan av målet.
Brett Connolly utjämnade knappa minuten senare då han i ett två mot ett-läge tillsammans med Jakub Vrana kyligt höll i pucken, väntade ner backen och smällde upp pucken i krysset. Ett väldigt vackert mål.
I den andra perioden återtog hemmalaget ledningen då Warren Foegele visade upp skicklighet och snabbhet då han elegant skridskofintade sig förbi backen och bröt in framför mål.

CAR-WSH: Vrana hittar luckan

Där var det Vrana som efter bara 1:35 fick en öppnande passning i mittzon av Evgeni Kuznetsov och sedan kunde lägga in pucken mellan benskydden på Curtis McElhinney.
- Nu har vi gett oss själva chansen att försvara titeln, säger Capitals coach Todd Reirden. Vi var illa ute idag och låg under på bortaplan inför den tredje perioden. Men vi gav inte upp, höll oss till matchplanen och fick med oss ett mål från vår fjärdekedja. Det var inte alltid vackert, men det här laget vet vad som krävs för att vinna täta matcher. Det visade vi nu och det kommer att behövas i slutspelet.
För Carolinas del innebär förlusten att laget ligger kvar på den första wild card-platsen i Eastern Conference, men nu bara en poäng före jagande Montreal Canadiens och Columbus Blue Jackets..
- En jobbig förlust som verkligen gör ont, säger Hurricanes coach Rod Brind'Amour. Grabbarna gav allt de hade och är verkligen deppade nu. Men vi kommer att samla ihop oss imorgon och ta nya tag. Om vi spelar på samma sätt som vi gjorde idag de matcher vi har kvar är jag säker på att det kommer bli bra.
Här är summeringen från nattens matcher:
Buffalo Sabres - Detroit Red Wings: 4-5 e. förl. (0-1, 2-1, 2-2, 0-1)
Dylan Larkin gjorde två mål och Tyler Bertuzzi gjorde två mål och en assist då Red Wings besegrade Sabres i KeyBank Center.
Larkin gjorde sitt 30:e mål ör säsongen då han gav Detroit ledningen med 4-2 med knappa sju minuter kvar att spela av den tredje perioden.
Två snabba Buffalo-mål inom 41 sekunder, Casey Mittelstadt och Jack Eichel (hans 100:e NHL-mål), tog matchen till förlängning.
Där avgjorde Bertuzzi efter 2:18.
Victor Olofsson NHL-debuterade för Sabres och noterades för sin första poäng då han serverade Eichel fritt läge vid 4-4-målet.

BUF-DET: Eichel utjämnar, framspelad av Olofsson

Columbus Blue Jackets - Montreal Canadiens: 6-2 (0-1, 3-1, 3-0)
Columbus gjorde en stark andra halva av matchen i Nationwide Arena mot Montreal och kunde dra ifrån med fem raka mål från mitten av den andra perioden.
Brett Kulak och Jeff Petry gjorde 1-0 och 2-1 för Canadiens innan hemmalaget tog över taktpinnen helt och hållet.
Columbus gick i och med segern ikapp Montreal i kampen om den andra wild card-platsen i Eastern Conference. Lagen är en poäng efter Hurricanes.
Dansken Oliver Björkstrand gjorde två av Blue Jackets mål.
Jackets Andrew Shaw spelade sin 500:e NHL-match men utgick skadad. Habs Max Domi spelade sin 300:e NHL-match.

CBJ-MTL: Panarin skjuter ståendes på knä

Ottawa Senators - Florida Panthers: 2-5 (1-1, 0-2, 1-2)
Jonathan Huberdeau gjorde två mål för sitt Panthers då Senators besegrades borta i Canadian Tire Centre med 2-5.
Finländaren Alexander Barkov noterades för två målgivande passningar och har nu gjort 90 poäng (34+56) är bara fyra poäng ifrån det franchiserekord för flest poäng på en säsong som Pavel Bure satte 1999-2000.
Backen Brady Keeper gjorde sin debut och blev första medlem av Pimicikamak Cree-stammen att spela i NHL.
Colin White och Brady Tkachuk gjorde Ottawas mål. 19-åriga Tkachuk nådde i och med det 40 poäng (20+20) i sin rookie-säsongen.
Winnipeg Jets - New York Islanders: 4-5 (2-1, 1-1, 1-3)
New York Islanders gick upp på andra plats i Metropolitan Division efter en sen vändning borta mot Winnipeg Jets.
Hemmalaget hade ledningen med 4-2 efter det att Mark Scheifele gjort sitt 36:e mål för säsongen 6:46 in i den tredje perioden.
Jordan Eberle reducerade efter 7:49 och Casey Cizikas kvitterade ned 1:46 kvar av perioden. Eberle avgjorde matchen bara 33 sekunder senare med sitt andra för kvällen.
Robin Lehner vaktade kassen för Islanders och stoppade 24 av 27 skott.

WPG-NYI: Eberle, Cizikas slår till sent

Edmonton Oilers - Dallas Stars 2-3 e. str. (1-0, 1-1, 0-1, 0-0)
Firma Leon Draisaitl och Connor McDavid var i stöten igen då Edmonton tog emot Dallas hemma i Rogers Place. Mc David spelade fram Draisaitl till 1-0 i den första perioden, ett mål som tog tysken upp på 100 poäng för säsongen. I den andra perioden var rollerna ombytta då
Draisaitl fick assisten på ett trollnummer av McDavid som hittade krysset med ett avslut med klubban mellan benen.
Stars kom dock tillbaka och kunde utjämna efter mål i PP av Alexander Radulov och en fin individuell prestation av Miro Heiskanen.
Jamie Benn satte sedan det avgörande målet för Dallas i straffläggningen.

EDM-DAL: McDavid skjuter mellan egna ben

Vancouver Canucks - Los Angeles Kings: 3-2 e. str. (0-1, 2-0, 0-1, 0-0)
Canucks höll sina slutspelsdrömmar vid liv genom att besegra Kings efter straffläggning.
Alexander Edler (hans tionde för säsongen) och Brock Boeser nätade för Vancouver, Austin Wagner och Adrian Kempe (hans tolfte) gjorde målen för Kings.
Tanner Pearson satte den enda målet i den åttonde straffrundan.
Vancouver kommer att vara borta från playoffracet om Colorado lyckas ta en poäng i matchen mot Arizona Coyotes i natt.

VAN-LAK: Canucks gör mål med 56 sekunders mellanrum

San Jose Sharks - Chicago Blackhawks: 4-5 (1-3, 3-2, 0-0)
San Jose förlorade för sjunde matchen i rad då Chicago vann i SAP Center en svängig match i SAP Center.
Gästerna rivstartade och ryckte åt sig en 3-0-ledning halvvägs in i den första perioden.
Hemma laget vaknade dock och jobbade sig in i matchen. Fyra minuter från slutet av den andra perioden var ställningen 4-4. Chris Kunitz 5-4-mål med 1:52 kvar av mellan-rundan blev matchvinnande för Blackhawks.
19-årige Alex DeBrincat gjorde två mål för Blackhawks och blev i och med det den yngste spelaren någonsin i Chicago att göra 40 mål.

SJS-CHI: Hertls smarta passning hittar Nyquist

SÅ GICK SNACKET:
"Vi startade inte bra. Men det positiva är att vi hittade en väg att studsa tillbaka. Ju längre matchen led desto starkare blev vi".