pens121216_169a

Nattens två matcher var av väldigt olika karaktär. Den ena slutade med storseger för hemmalaget och den andra med en knapp seger för bortalaget.
I Pittsburgh tog Penguins emot ett Arizona Coyotes som hade 3-3-3 på sina senaste nio matcher och kom från en fin 4-1-seger mot Nashville i lördags. Men Penguins är inte Nashville. Penguins är inte som alla andra, och det var det som var skillnaden i den här matchen. För faktum är att Coyotes hängde med ganska bra. Men:

Scott Wilson inledde målskyttet efter 8:40 av den första perioden och när Bryan Rust satte 4-0 19:50 spelade minuter senare byttes Mike Smith ut. Då hade Penguins gjort fyra mål på 22 skott. Louis Domingue hade inte heller en rolig afton. Pittsburgh gjorde nämligen tre mål på 12 skott på ersättaren. Slutsiffrorna skrevs till 7-0 för hemmalaget, trots att Coyotes faktiskt sköt 32 skott på mål - bara två färre än Stanley Cup-mästarna.

Då var det betydligt tätare i Montreal, där Boston Bruins var på besök. Canadiens, som hade ett målfyrverkeri mot Colorado i lördags (10-1) fick inte alls samma utdelning under kvällen. I vägen stod Bostons finske målvakt Tuukka Rask, som vann målvaktsmatchen mot Montreals fantom Carey Price. Efter en mållös förstaperiod tog gästerna ledningen genom Adam Czarnik i den andra perioden. Czarnik svepte, efter att ha vänt spelet snabbt, upp pucken över Prices högra axel, och målet såg länge ut att bli matchens enda. Men med 3:15 kvar av ordinarie tid lyckades Paul Byron överlista Rask och matchen gick till förlängning, där Ryan Spooner avgjorde med 1:40 kvar på klockan.

Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes 7-0 (1-0, 4-0, 2-0)
Målskyttar: Scott Wilson, Nick Bonino, Trevor Daley, Bryan Rust, Sidney Crosby, Phil Kessel, Justin Schultz
Montreal Canadiens - Boston Bruins 1-2 (0-0, 0-1, 1-0, 0-1)
Målskytt, Montreal: Paul Byron
Målskyttar, Boston: Adam Czarnik, Ryan Spooner
Nattens utropstecken:
Pittsburgh Penguins.
Det är svårt att inte sätta ett utropstecken bakom Stanley Cup-mästarna just nu. På de senaste sex matcherna - samtliga vinster - snittar laget 5,83 mål framåt.
Nattens tre stjärnor:
Matt Murray, Pittsburgh Penguins, 32 räddningar och hållen nolla
Evgeni Malkin, Pittsburgh Penguins, 2 assist
Ryan Spooner, Boston Bruins, 1 mål
Så gick snacket:
"Alla spelade bra. Jag tycker att visade att vi kan dominera mot vilket lag som helst." Pittsburgh Penguins målvakt Matt Murray
"Vi hjälpte inte våra målvakter ikväll. Det är svårt att spela hockey utan självförtroende." Arizona Coyotes Oliver Ekman-Larsson
Vad är på gång?
Under natten mot onsdag, svensk tid, bjuds vi på tio matcher med första nedsläpp 01:00. Bland annat gästar Arizona Detroit efter den svidande förlusten i PIttsburgh och i Edmonton tar Oilers emot överraskningslaget Columbus Blue Jackets.