NJD-COL: Rantanens hat trick lyfter Avalanche

Colorado Avalanche besegrade i natt New Jersey Devils med 5-2. De gjorde det efter ett hattrick av Mikko Rantanen.
- Jag har haft lite problem offensivt men idag hade jag studsen med mig, säger Rantanen.

Tremålsskytten hade anledning att vara nöjd. Han inledde målskyttet i den andra perioden när han från nära håll tryckte in sitt 13:e mål för säsongen. Ian Cole utökade till 2-0 för Avs några minuter senare.
Bara åtta sekunder in i slutakten gjorde Rantanen sitt andra mål för aftonen efter att Cale Makar dragit upp ett anfall på högerkanten. Serverad av backen tog sig Rantanen in på mål och kunde överlista Mackenzie Blackwood med en dragning i sidled. Devils reducerade genom Blake Coleman i numerärt underläge, men Avs utökade på samma sätt genom Pierre-Edouard Bellemare. Jesper Boqvist reducerade på nytt. Men närmare än så kom inte Devils. Med 16 sekunder kvar att spela fullbordade Rantanen sitt andra hattrick i NHL-karriären när han sköt pucken mellan benen på en Devils-spelare och förbi en annan i den tomma målburen.
- Man måste kämpa på för att få sina chanser. Du vet att det kommer att komma och ikväll var det den kvällen. Men det var en bra laginsats, alla spelade bra, sa Rantanen efter matchen.
Finländaren flyttades upp till kedjan med Nathan MacKinnon och Gabriel Landeskog tidigt i den andra perioden. Det gav onekligen utdelning:
- Jag tycker att MacKinnons kedja var medelmåttig i första perioden. Så vi bytte lite och Rantanen gjorde några mål direkt. Jag tycker Mikko drev vår offensiv ikväll, helt klart, sa tränaren Jared Bednar efter matchen.
Värt att notera är att Avs målvakt Philipp Grubauer har mött Devils fyra gånger i sin karriär (Capitals inkluderat). Han har vunnit samtliga (4-0-0). Nathan MacKinnon har gjort 20 poäng (7+13) de senaste 14 matcherna.
Här följer en genomgång av lördagens matcher:
Buffalo Sabres - Florida Panthers 3-2 (1-0, 2-0, 0-2)
Buffalo Sabres tog andra raka segern under lördagen. Sabres hoppade upp till en tremålsledning tack vare Henri Jokiharju, Conor Sheary och Sam Reinhart. Reinhart, som gjorde Sabres första powerplaymål efter 16 resultatlösa försök, stod även för en assist. Marcus Johansson noterades för två framspelningar och har nu gjort fem poäng på de senaste fyra matcherna. Panthers kom tillbaka med två mål i tredje perioden signerade Mike Mathseon och Evgenii Dadonov. Dadonov gjode sitt 17:e mål för året och håller han snittet kommer han att passera 30-målsgränsen i år. Panthers föll för andra gången på tre matcher.

BUF-FLA: Jokiharju skjuter högt efter fina passningar

Columbus Blue Jackets - San Jose Sharks 3-2 (0-0, 1-2, 1-1)
San Jose Sharks fick stopp på Columbus Blue Jackets poängsvit, som skrevs till tolv matcher. Sharks bröt dödläget i mittperioden när Barclay Goodrow hängde sitt sjunde mål för året. Zach Werenski kvitterade för Blue Jackets men gästerna återtog initativet genom mål från Evander Kane och Kevin Labanc. Werenski nätade sitt andra för aftonen i den tredje perioden men närmare än så kom inte Columbus.
Boston Bruins - Edmonton Oilers 1-4 (1-0, 0-2, 0-2)
Även Boston Bruins fick se sin poängsvit stanna. Bruins svit sträckte sig över nio matcher men mot Edmonton Oilers kammade man noll. David Pastrnak gav visserligen B's ledningen med sitt 31:a mål för året och förlängde därmed sin egen poängsvit till tio raka matcher (5+10 poäng). Oilers, som nu har tagit poäng i de tre senaste matcherna (2-0-1), vände på steken i mittperioden genom mål från Gaetan Haas och Darnell Nurse. Connor McDavid och Leon Draisaitl utökade med var sitt mål i slutakten. Draisaitl noterades även för en assist under matchen och gick därmed upp i delad poängligaledning med McDavid - 65. Bruins har nu gjort minst ett powerplaymål per match i deras senaste tio matcher. Det är en tangering av deras längsta svit - senast det hände var den 7-27 mars 1996.
Arizona Coyotes - Philadelphia Flyers 6-2 (3-0, 1-0, 1-2)
Mål från Brad Richardson, Jordan Oesterle - hans första för året - och Clayton Keller gav Coyotes en fin ledning efter första perioden. Lawson Crouse gjorde 4-0 i mittperioden. I slutakten reducerade Tyler Pitlick innan Keller gjorde sitt andra för kvällen. Jsutin Braun reducerade på nytt innan Derek Stepan spikade slutresultaet. Arizonas målvakt Antti Raanta hade stoppat samtliga 17 skott innan han klev av skadad i början av den tredje perioden. Adin Hill ersatte. Philadephia har släppt in minst fem mål på lagets fyra senaste förluster.

ARI-PHI: Keller dunkar in direktskott i powerplay

Ottawa Senators - Tampa Bay Lightning 3-5 (0-0, 3-2, 0-3)
Tampa Bay tog sin nionde seger på de senaste tolv matcherna när man vände mot Ottawa. Sens tog ledningen genom Chris Tierny i den andra perioden. Men Carter Verhaeghe och Kevin Shattenkirk nätade med 65 sekunders mellanrum för att vända till gästernas fördel. Mål från Jean-Gabriel Pageau och Mark Borowiecki gjorde att Sens ändå ledde inför tredje. Där vände Bolts på nytt: Brayden Point kvitterade och Tyler Johnson blev matcvinnare 90 sekunder från slutet. Alex Killorn spikade slutresultatet med sju sekunder kvar att spela. Victor Hedman noterades för två assist. Boltsbacken Ryan McDonagh spelade inte efter den första perioden på grund av en skada. Klubben meddelade inte vilken typ av skada det är men tränaren Jon Cooper sa efter matchen att det är tveksamt att han spelar söndagens match. Pageau tangerade sin målmässigt bästa notering i karriären (19).
Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins 2-3 (1-1, 1-0, 0-1, 0-1)
Penguins fortsätter att visa fin form. Inatt kom nionde segern på elva matcher (9-1-1). Habs tog ledningen två gånger om i matchen, båda gångerna var målskytten Artturi Lekhonen. Zach Aston-Reese kvitterade det första målet. Bryan Rust det andra. På övertid avgjorde Brandon Tanev för gästerna, där Teddy Blueger noterades för två assist. Habs nyförvärv Marco Scandella träffade stolpen 49 seknder före Rusts kvittering. Lagets andra värvning de senaste dagarna, Ilya Kovalchuk, var inte med i matchen. Han väntas träna med laget under söndagen för att möjligen kunna debutera på måndag.
Toronto Maple Leafs - New York Islanders 3-0 (0-0, 2-0, 1-0)
Toronto förlängde sin poängsvit till tio raka matcher genom att besegra Islanders. Pierre Engvall inledde målskyttet drygt 13 minuter in i andra perioden. Auston Matthews utökade med sitt 28:e mål för året. Zach Hyman spikade slutresultatet med drygt två minuter kvar att spela av matchen. I mål var Michael Hutchinson omutlig och stoppade samtliga 33 skott. Det var hans första hållna nolla för säsongen, andra i Leafsdressen och femte i karriären. Poängsviten är Leafs längsta sedan våren 2006 så laget också noterades för tio raka matcher med poäng (8-0-2).

TOR-NYI: Engvall nätar på Kapanens enastående pass

Vegas Golden Knights - St Louis Blues 5-4 (0-3, 2-0, 2-1, 1-0)
Blues klev upp till en tremålsledning efter första perioden tack vare mål från Alex Pietrangelo, Jaden Schwartz och Oskar Sundqvist. Men mål från Ryan Reaves, Paul Stastny, Nicolas Roy och Reilly Smith vände på steken för Golden Knights. Forne Golden Knightsspelaren David Perron kvitterade dock och tog matchen till förlängning. Där avgjorde Chandler Stephenson med 1:59 kvar att spela. Stephenson noterades även för en assist i matchen. Nicolas Hague noterades för två. Gästernas Alex Pietrangelo gjorde en assist utöver sitt mål, även han, och förlängde sin poängsvit till elva matcher (5+6). Schwartz förlängde sin svit till nio matcher (5+4). Ryan O'Reilly gjorde två assist. Blues har nu släppt in 15 mål på de senaste tre matcherna - detta efter att man släppt in 16 på de åtta matcherna innan dess. Marc-Andre Fleury noterades för sin 457:e vinst i karriären. Med det är han en bakom Henrik Lundqvist på femte plats genom tiderna.
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 1-0)
Tidiga mål präglade perioderna i den här matchen. Marcus Foligno gav hemmalaget ledningen efter 1:12 av den första. Mark Scheifele kvitterade 39 sekunder in i mittperioden och Blake Wheeler gav Jets ledningen 52 sekunder in i tredje perioden. Luke Kunin kvitterade med fem och en halv minut kvar att spela. Eric Staal blev matchhjälte 1:52 in på övertiden. Wild studsade därmed tillbaka till vinnarspåret efter två raka nederlag. Staals mål på övertid var hans fjärde i karriären och det första sedan den 29 december 2011. Han har nu gjort tolv poäng (8+4) de senaste elva matcherna. Jets Kyle Connor noterades för en assist och förlängde sin poängsvit till sju matcher (7+3).
Vancouver Canucks - New York Rangers 2-1 (1-1, 0-0, 1-0)
Canucks vann sin sjätte raka match under lördagen. Antoine Roussel inledde målskyttet efter knappt två mintuers spel. Pavel Buchnevich kvitterade efter åtta minuters spel. Nästa mål skulle dröja. Tyler Myers avgjorde matchen med 89 sekunder kvar att spela av den tredje perioden. Jacob Markström stoppade 35 av 36 skott. Backen Quinn Hughes har gjort fyra poäng (2+2) på de senaste fem matcherna.
Los Angeles Kings - Nashville Predators 1-4 (0-2, 1-0, 0-2)
Gästerna kopplade greppet genom mål från Rocco Grimaldi och Ryan Johanesn. Kings reducerade i mittperioden genom Alex Iafallo. Gästerna utökade med två ytterligare mål i slutperioden. Yakov Trenin och Craig Smith stod för fullträffarna. Predators studsade därmed tillbaka till vinnarspåret efter en tre matcher lång förlustrad.

LAK-NSH: Johanesn förvaltar Josis backhandpassning

SÅ GICK SNACKET:
"Det kändes avslappnat därute. Jag tycker att det gick bra att bygga vidare på segrarna mot Detroit och New Jersey." - Michael Hutcinson
"Vi spelade bra mot ett lag med så mycket eldkraft offensivt och hemåt också. När de börjar anfalla i vågor är det tufft. De har så många vapen att det bara gäller att rida ut stormen." - Mark Borowiecki
"De kunde ha vunnit med 5-0. Det visar bara vilken spelare Fleury är. Han hölls oss kvar i matchern:" - Chandler Stephenson.
"Vi ska diskutera det vi kan göra bättre och förbättra dessa. Det är allt jag har." - Paul Maurice

"Vi fick inte igång vårt flow. Det är mentalt och handlar om att spela fysiskt. Ser man på målen är det våra misstag, allihop." - Seth Jones
" Han är ung men han spelar bra och han har självförtroende. Jag tror att vi kommer att spela bra ihop." - Marco Scandella om sin nye backpartner Cale Fleury
"Man måste vinna hemmamatcherna om man vill nå framgång. Vi har slarvat lite men jag tror hemmaplan har hjälpt oss." - Rick Tocchet