summerclassic-teamslineup

OSLO -- Sommarsolen ersattes under lördagseftermiddagen av moln och något kyliga vindar i norska huvudstaden Oslo. En mindre behaglig sommardag för många, men för välgörenhetseventet Henke & Zucca Summer Classic 2018 skapade det perfekta förutsättningar för utomhushockey. Tusen och åter tusen hockeyintresserade norrmän (och internationella besökare för den delen) hade samlats på nationalarenan Ullevål för att ta del av sommarhockey med några av NHL:s allra största stjärnor - allt för ett gott ändamål. Matchen, den första i sitt slag på norsk mark, genomfördes till gagn för välgörenhetsorganisationerna Zuccarellostiftelsen, Henrik Lundqvist Foundation och Right To Play.

Efter att kända sport-, tv- och musikprofiler från Norge och Sverige värmt upp publiken - tennisprofilen Jonas Björkman var tongivande med fyra mål i en svensk 10-5-seger - var det, runt tretiden på eftermiddagen, äntligen dags för pucken att släppas i prestigemötet mellan Team Henke och Team Zucca.
Efter några trevande inledande minuter tyckte Mats Zuccarello att det fick räcka med att känna på varandra. Efter ett längre anfall från Team Henke dröjde sig norrmannen kvar på offensiv blålinje och knackade med klubban i isen. Filip Forsberg uppfattade situationen blixtsnabbt och satte passningen på Zuccarellos blad. Fri med Rangerskamraten Lundqvist visade Zuccarello NHL-klass med ett distinkt avslut mellan svenskens benskydd.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Antti Raanta visade upp ett inspirerat spel och lyckades faktiskt hålla Team Henke utanför målprotokollet under hela matchens första period. Zuccarello och hans mannar var dock inte klara. Minuter efter 1-0 kom även 2-0. Målskytt blev återigen Team Zuccas lagkapten som mystiskt nog dröjt sig kvar på offensiv blålinje även denna gång. När Zuccarello vid nästa nedsläpp kom fri en tredje gång fick Rangersmålvakten helt enkelt nog och flyttade på målburen. Resultatet? Straffslag. Zuccarello mot Lundqvist - tredje omgången. Denna gång fick dock Lundqvist revansch då han räddade ett avigt handledsskott från Zuccarello. 2-0 stod sig till periodpaus.
- Jag borde haft ett hat trick redan i första perioden när jag kom fri men Henke var för feg för att möta mig, förklarade Zuccarello när NHL.com/sv träffar honom i omklädningsrummet efter matchen.
Relaterat material: [Superlyckat Summer Classic för Henke och Zucca]
Om första perioden innehöll ett visst mått av försvarsspel brast alla fördämningar i nästa period. William Nylander reducerade kvickt till 2-1 innan Alex Wennberg utökade Team Zuccas ledning till 3-1.
- Lite ringrostig är man ju, erkände målskytten Wennberg med ett leende. Jag vet inte om jag bjöd på så mycket show idag, så jag får vara nöjd med att ha gjort mål i alla fall.
Artem Anisimov var på spelhumör och satte två mål i perioden för Team Henke, men Zdeno Charas pricksäkra kanon från blålinjen tillsammans med en styrning från Derick Brassard såg till att Team Zucca fick med sig en 5-3-ledning inför den avslutande perioden.
- Det är alltid kul att göra mål, men passningarna från "Foppa" (Peter Forsberg) och Roman Josi var riktigt bra. Henrik var skymd och hade säkert tagit mitt skott om han sett det, ursäktade sig en ödmjuk Chara till NHL.com/sv.

I periodens slutsekunder dök duellen Zuccarello-Lundqvist åter upp då norrmannen fick en gyllene chans att fullborda sitt hat trick då han fintade sig fram till ett öppet mål. Nedlurad och liggandes på mage lyckades dock Lundqvist sparka upp en skridsko och stod för en så kallad "skorpionräddning". Tveklöst en av matchens höjdpunkter.
Team Henke lär ha fått sina fiskar varma i periodpausen för i tredje perioden var det ett helt annat lag som klev ut på isen. Underläge 3-5 vändes i slutändan till seger 10-7 - dock inte innan kvällens huvudperson Mats Zuccarello fullbordat sitt hat trick och dessutom tryckt dit en fjärde kasse.
- Det var viktigt att vinna, konstaterade Lundqvist. "Zucca" fick hänga lite för många mål, men de ville verkligen att han skulle få göra mål kändes det som. Tempot blir intensivt ibland och ibland blir det lite mer show.

När slutsignalen gått och spelarna tackat såväl arrangörer som publik stod det klart att matchen - och helgens evenemang i Oslo - gjort intryck hos många:
- Det var kul att se hur mycket folk som tagit sig hit och hur Henrik och Zuccarello sytt ihop det här. Du ser på ett sådant här evenemang och blir inspirerad att göra något liknande någon gång i framtiden, sade Wennberg.
- Man är väl lite i planeringsstadiet för att anordna något eget, instämde Filip Forsberg. Det kanske blir svårt att anordna en match (i Leksand), men något vill jag skapa.