FIN Mikael Granlund

Vstup do turnaja 4 Nations Face-Off im vôbec nevyšiel. Hokejisti Fínska od výberu Spojených štátov vyfasovali výprask 1:6 a bolo evidentné, že zmeny v zostave sú nevyhnutné. Severania k nim naozaj pristúpili a ich odmenou sú dva body do tabuľky za vydretý triumf 4:3 po predĺžení so Švédskom.

"Proti USA to pre nás vôbec nedopadlo dobre a chceli sme to odčiniť. So Švédmi máme medzi sebou veľkú rivalitu a mali sme obrovskú motiváciu," priznal po zápase kapitán Aleksander Barkov. "Oba tímy túžili uspieť a nám sa to podarilo. Sme z toho nadšení."

Jedna zmena bola avizovaná dopredu. Juuseho Sarosa medzi tromi tyčami nahradil Kevin Lankinen. O štarte v kľúčovom dueli vedel brankár tímu Vancouver Canucks dopredu, takže sa mohol pripraviť. A podľa toho to aj v sobotu večer na ľade arény Bell Centre vyzeralo.

"Brankári majú v súčasnom hokeji veľmi dôležitú úlohu. Kevin to zvládol fantasticky a odchytal skvelý zápas," ocenil forvard Erik Haula. "Predviedol niekoľko skvelých zákrokov a dal nám šancu vyhrať. Ťažko sme si mohli želať viac."

Lankinena nevyviedla z miery ani skutočnosť, že kapituloval ako prvý už po necelých deviatich minútach hry. Bleskovo sa otriasol a svoj tím podržal, keď si pripísal spolu 21 úspešných zákrokov. Zažiaril hlavne v predĺžení, v úvode ktorého zneškodnil obrovskú príležitosť Miku Zibanejada.

Lankinen v predĺžení zastavil Zibanejada

"Je to skvelý pocit. O tejto šanci som sníval a chcel som ju využiť. Nastúpiť proti najlepším hráčom na svete je niečo výnimočné," radoval sa Lankinen. "Od prvého vhadzovania som sa cítil dobre a nervozita na mňa nedoľahla. Teším sa, že som mohol chlapcom pomôcť k dobrému výsledku. Potrebovali sme ho."

Ďalší strategický krok si hlavný tréner Antti Pennanen odložil až na samotný duel. V jeho priebehu totiž presunul do elitnej formácie k Barkovovi útočníka Kaapa Kakka, ktorý úvodný duel proti Američanom sledoval len v civile z tribúny.

"Do turnaja sme nevstúpili dobre a museli sme na to zareagovať. Máme široký káder a na výber z mnohých kvalitných hráčov, takže sme si to mohli dovoliť," vysvetlil Pennanen. "Som veľmi rád, že nám to takto vyšlo. Chlapci odviedli poctivý výkon a výhru si zaslúžili."

Vyšlo to priam dokonale. Kakko dodal prvej fínskej letke energiu a dôraz. Zároveň mal zásluhu aj na možno zlomovej chvíli celého duelu. Bol to práve on, kto pre Barkova v čase 37:05 pripravil vyrovnávajúci gól na 3:3.

Vyrovnanie od kapitána Barkova

"Kaapo je veľmi šikovný hráč a navyše aj výborný korčuliar. Za národný tím vždy podáva skvelé výkony. Teraz na to nadviazal a bol pre nás veľmi dôležitý," zdôraznil Barkov.

"Vždy o ňom platilo, že je úžasne silný na puku. Dokáže to využiť a potvrdil to," doplnil ďalší člen elitného útoku Mikko Rantanen.

Kakko, ktorý proti Švédom odohral 13 minút a 13 sekúnd, sa po trejde z New York Rangers do Seattle Kraken dostal do solídnej formy: v 24 dueloch na novej adrese stihol už 17 bodov za päť gólov a 12 asistencií. Teraz si dobrú formu priviezol aj do Montrealu.

"Vždy vidieť, keď urobíte prievan v zostave. Tréneri sa tak rozhodli a ukázalo sa to ako správny krok," povedal autor víťazného gólu z predĺženia Mikael Granlund. "Sme tu ako jeden tím, musíme stáť za sebou a podporovať sa."

Práve súdržnosť je karta, s ktorou teraz Fíni môžu hrať. Do očakávaného podniku vstupovali v úlohe papierových outsiderov, ale vďaka výhre nad severským rivalom sa dostali do dobrej východiskovej pozície. Ak v pondelok zvládnu bitku s Kanadou (19:00 SEČ), tak budú mať postup do finále vo vrecku.

"Je to pre nás obrovská výzva. Vieme, proti akej kvalite budeme stáť. Kanada má tím plný úžasných hráčov, ale je to pre nás veľká príležitosť," povedal Pennanen.

"Je dobré, že to máme vo svojich rukách. Potrebujeme sa dobre pripraviť a pokúsiť sa Kanadu poraziť. Nebude to jednoduché, ale určite je to v našich silách," uzavrel Barkov.

Príbuzný obsah