Sidney Crosby #87 of Team Canada is seen at practice for the 4 Nations Face-Off at CN Sports Complex on February 10, 2025 in Brossard, Quebec. (Photo by Vitor Munhoz/4NFO/World Cup of Hockey via Getty Images)

Kanada, hrdá hokejová krajina, nemusí smútiť. Jej dres si už v úvodnom zápase 4 Nations Face-Off oblečie aj kapitán Sidney Crosby. Práve on je zosobnením reprezentácie javorových listov.

A veľká šou sa bude konať aj s jeho účasťou.

"Som rád, že som tu a som pripravený hrať," uviedol tridsaťsedemročný útočník, ktorý absolvoval prvý celý tréning kanadského výberu. Líder Pittsburgh Penguins pritom kvôli nešpecifikovanému zraneniu v hornej časti tela vynechal posledné dva zápasy v NHL.

Teraz je už fit. Mal by sa teda objaviť v úvodnom dueli ostro sledovaného turnaja, v ktorom sa Kanada v noci na štvrtok o 2:00 SEČ v Montreale stretne so Švédskom.

"Mal som nabitý víkend, ale som rád, že som tu," dodal Crosby, ktorý trénoval vo formácii s Markom Stoneom (Vegas Golden Knights) a kanonierom Nathanom MacKinnonom (Colorado Avalanche). Nemal žiadne úľavy, takže to vyzerá, že ho zranenie už vôbec nelimituje.

Kapitán Penguins sa minulý utorok v zápase s New Jersey Devils dostal do kolízie s obrancom Lukeom Hughesom a s útočníkom Erikom Haulom. Zjavne si poranil ľavú ruku. "Skrátka som sa tam zamotal," povedal na to. Nasledujúce dva zápasy musel vynechať, aj keď sa pokúšal sám korčuľovať.

Na 4 Nations Face-Off sa však dal do poriadku. "Je v ňom veľa pokory, ktorá z neho úplne srší. To je to, prečo ho ľudia majú tak radi," hovorí o ňom tréner Jon Cooper, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v tíme Tampa Bay Lightning, s ktorým dvakrát získal Stanley Cup (2020 a 2021).

Teraz sa pokúsi dostať sa na vrchol aj s kanadskou reprezentáciou. Viedol ju už v roku 2017, keď s ňou získal striebro na šampionáte.

Crosby je kanadská modla. Dvakrát s ňou vyhral olympiádu (2010 a 2014), majstrovstvá sveta v Prahe (2015) aj Svetový pohár o rok neskôr. "Vždy je veľká pocta, keď si môžem obliecť dres našej krajiny," uviedol center, ktorý je aj vo svojom veku nesmierne užitočný a produktívny.

GettyImages-2198741653

"To, že je tu, určite nie je žiadna charita," pousmial sa útočník Stone, kapitán Golden Knights. "Stále je to jeden z našich najlepších hráčov. Hrá správnym spôsobom, každý rok je schopný získať takmer sto bodov. Veľa pre nás znamená, že je tu s nami."

Stone navyše hovoril aj o tom, aký je Crosby v Kanade populárny. "Vždy bol idol. Už odvtedy, ako v roku 2010 strelil víťazný gól," pripomenul olympijské hry vo Vancouveri, kde vo finále v predĺžení rozhodol o triumfe nad Spojenými štátmi. Bol to jeden z najslávnejších gólov v kanadskej histórii. Nechýbal ani na poslednom turnaji, na ktorom sa mohla stretnúť zámorská elita - na Svetovom pohári v roku 2016.

"Odvtedy už uplynul nejaký čas, ale je skvelé, že je opäť náš líder," dodáva Stone, ktorý s Crosbym trénoval v jednej formácii.

"Je to jeden z najlepšich hráčov, ktorí kedy hrali hokej," obdivne o ňom povedal Brad Marchand, kapitán Boston Bruins. "Je super, že s ním môžeme byť v kabíne. Je to skvelý líder aj mimo ľadu."

Podľa neho navyše ukazuje veľké srdce, že za svoju krajinu ide bojovať, aj keď ho trápilo zranenie. "Je to bojovník, ktorý je hokeju naozaj oddaný. Nevynechá príležitosť reprezentovať Kanadu," dodáva Marchand, ktorý má s kanadským výberom dve zlaté medaily. V roku 2016 vyhral šampionát v Moskve a v tom istom roku aj Svetový pohár.

Teraz zabojuje o ďalší triumf.

"Som rád, že mám pred sebou ďalšiu príležitosť zahrať si. S niektorými som už nastupoval, ale je tu veľa nových hráčov," povedal Crosby po prvej spoločnej príprave. "Nechcem hovoriť za fanúšikov, ale mám pocit, že sú radi, keď vidia najlepších hráčov nastupovať proti sebe," povedal o 4 Nations Face-Off.

"Hlavne keď sa bude hrať tu v Montreale, kde je skvelá atmosféra," pripomenul hokejovú baštu. Turnaj, ktorý sa bude konať od 12. do 20. februára, uvidí aj TD Garden v Bostone.

"Som nadšený, že som späť vo svojej rutine. V poslednom období som dostával veľa otázok, ako sa cítim. Takže je fajn, že som už znova v pohode," dodal Crosby, ktorý v sezóne odohral 55 zápasov s 58 bodmi (17+41).

S Kanadou vyhral všetko, čo sa dalo a pridal aj tri zisky Stanley Cupu. Aj tak stále nemá dosť a s kapitánskym céčkom by rád oslávil ďalší triumf.

Príbuzný obsah