Kanada, hrdá hokejová krajina, nemusí smútiť. Jej dres si už v úvodnom zápase 4 Nations Face-Off oblečie aj kapitán Sidney Crosby. Práve on je zosobnením reprezentácie javorových listov.
A veľká šou sa bude konať aj s jeho účasťou.
"Som rád, že som tu a som pripravený hrať," uviedol tridsaťsedemročný útočník, ktorý absolvoval prvý celý tréning kanadského výberu. Líder Pittsburgh Penguins pritom kvôli nešpecifikovanému zraneniu v hornej časti tela vynechal posledné dva zápasy v NHL.
Teraz je už fit. Mal by sa teda objaviť v úvodnom dueli ostro sledovaného turnaja, v ktorom sa Kanada v noci na štvrtok o 2:00 SEČ v Montreale stretne so Švédskom.
"Mal som nabitý víkend, ale som rád, že som tu," dodal Crosby, ktorý trénoval vo formácii s Markom Stoneom (Vegas Golden Knights) a kanonierom Nathanom MacKinnonom (Colorado Avalanche). Nemal žiadne úľavy, takže to vyzerá, že ho zranenie už vôbec nelimituje.
Kapitán Penguins sa minulý utorok v zápase s New Jersey Devils dostal do kolízie s obrancom Lukeom Hughesom a s útočníkom Erikom Haulom. Zjavne si poranil ľavú ruku. "Skrátka som sa tam zamotal," povedal na to. Nasledujúce dva zápasy musel vynechať, aj keď sa pokúšal sám korčuľovať.
Na 4 Nations Face-Off sa však dal do poriadku. "Je v ňom veľa pokory, ktorá z neho úplne srší. To je to, prečo ho ľudia majú tak radi," hovorí o ňom tréner Jon Cooper, ktorý na klubovej úrovni pôsobí v tíme Tampa Bay Lightning, s ktorým dvakrát získal Stanley Cup (2020 a 2021).
Teraz sa pokúsi dostať sa na vrchol aj s kanadskou reprezentáciou. Viedol ju už v roku 2017, keď s ňou získal striebro na šampionáte.
Crosby je kanadská modla. Dvakrát s ňou vyhral olympiádu (2010 a 2014), majstrovstvá sveta v Prahe (2015) aj Svetový pohár o rok neskôr. "Vždy je veľká pocta, keď si môžem obliecť dres našej krajiny," uviedol center, ktorý je aj vo svojom veku nesmierne užitočný a produktívny.