Hill ja Vegas kaatavat Panthersin 1. finaalissa

Vegas Golden Knights ja Florida Panthers aloittivat lauantaina kamppailun Stanley Cupista. Las Vegasissa pelattu ensimmäinen osaottelu kääntyi kotijoukkueen eduksi lopulta lukemin 5-2.

Kamppailu oli alusta loppuun tasainen, ja hallinta vaihteli joukkueiden välillä. Ottelua värittivät pienet nahistelut, eikä taklaamisessa säästelty missään vaiheessa. Vegasin voittomaaliksi osoittautunut kolmas osuma syntyi kolmannen erän puolivälissä, kun peruspuolustaja Zach Whitecloud (1+0) laukoi kiekon verkkoon.

• Kaikki taistelevat tässä ottelusarjassa unelmastaan. Pelasimme tänään hyvin ja otimme rauhallisemmin kuin vastustaja. Emme lämmenneet niin paljon ottelun lopulla kuin he. Siten voitetaan jääkiekkopelejä, Vegasin hyökkääjä Jonathan Marchessault sanoi.

Molemmat joukkueet tekivät finaalien ensimmäiset maalinsa heti ensimmäisessä erässä. Loppuottelusarjan ensimmäisen maalin iski Florida alivoimalla, kun hyökkääjä Nick Cousins istui kahden minuutin jäähyä väkivaltaisuudesta.

VGK-FLA, 1. ottelu: Staal tekee vanhanaikaisen av:lla

Panthersin suomalaishyökkääjä Anton Lundell (0+1) otti katkon keskialueella ja vei kiekon sisään Golden Knightsin puolustusalueelle. Lundell tarjosi syötön vasemmalle kaistalle viilettäneelle konkarihyökkääjä Eric Staalille, joka kiepsautti kiekon sisään vanhanaikaisella Vegasin maalivahdin Adin Hillin varusteiden kautta.

Staal teki maalin finaalisarjassa ensimmäistä kertaa sitten kevään 2006, jolloin hän voitti Carolina Hurricanesissa Stanley Cup -mestaruuden.

Hill venytti tärkeään pelastukseen

Floridan johtoasema kesti vajaat kahdeksan minuuttia. Golden Knights iski tasoituksen illan toisella ylivoimallaan avauserän lopulla. Vegas onnistui kääntämään kiekon hyökkäysalueen siniviivalla ja viemään pelivälineen Panthersin puolustusalueen kulmaan.

Koko Floridan nelikko suuntasi kohti kiekkoa, joten isäntien hyökkääjä Jonathan Marchessault pääsi hiipimään täysin yksin maalin edustalle. Hyökkääjä Chandler Stephenson sai pelattua kiekon Marchessaultille, joka laukoi pelivälineen verkkoon suoraan syötöstä ja tasoitti ottelun.

Staalin maalin syöttänyt Lundell jäi harmittelemaan ottelun aikana tehtyjä virheitä, joista Vegas rokotti.

• Olimme pelissä mukana. Ensimmäisen ja toisen erän jälkeen tilanne oli tasan. Ottelu oli tasainen, ja se olisi voinut kääntyä myös meille. Emme kuitenkaan onnistuneet pelaamaan niin hyvin kuin olisimme halunneet. Nyt on aika katsoa, mitä voimme tehdä paremmin ja oppia siitä, Lundell sanoi.

Panthers sai loistavan maalipaikan toisen erän alussa. Cousins pääsi ohjaamaan kiekon kohti tyhjää maalia, kun Hill oli liukunut torjumaan laukausta. Golden Knightsin kanadalaismaalivahti heittäytyi kuitenkin pitkälleen ja sai uskomattomalla venytyksellä vielä mailansa kärjen Cousinsin ohjauksen eteen.

• Se oli uskomaton torjunta, joka muutti peliä ja jonka jälkeen teimme johto-osuman. Emme pelanneet tänään riittävän hyvin hänen edessään, mutta joskus tuollaisia torjuntoja tarvitaan, Vegasin valmentaja Bruce Cassidy sanoi.

Vegas hallitsi kiekkoa toisen erän ensimmäisellä kymmenminuuttisella paljon Floridaa enemmän ja sai lopulta erän puolivälissä myös palkinnon työstään. Golden Knightsin puolustaja Shea Theodore (1+1) tanssi hetken siniviivan tuntumassa ja sai pelattua riittävästi tilaa laukaukselle. Kanadalaispuolustajan veto painui Panthersin verkkoon, ja Vegas siirtyi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon.

Panthers sai luotua maalipaikkoja erän viimeisellä kymmenellä minuutilla. Panttereista hyökkääjä Aleksander Barkov ja puolustaja Brandon Montour osuivat kumpikin tolppaan, joten Hillin maali pysyi pitkään varjeltuna.

Lopulta 11 sekuntia ennen erän päättymistä Panthers onnistui tasoittamaan. Vegas oli hallinnut peliä aloitusympyrässä, mutta Barkov onnistui kaivamaan hyökkäysalueella aloitusvoiton tärkeässä paikassa. Hyökkääjä Anthony Duclair syöksyi kiekkoon ja ampui sen suoraan aloituksen jälkeen maaliin. Näin päätöserään lähdettiin tasatilanteessa 2-2.

Peruspuolustaja nousee ratkaisijaksi

Kolmas erä alkoi tasaisesti, ja molemmilla joukkueilla oli muutamia hyviä kiekonhallintajaksoja. Florida loi pitkän painostusjakson Vegasin alueelle seitsemännellä peliminuutilla, mutta Golden Knights sai painostuksen katkaistua ja käänsi nopeasti vastahyökkäykseen.

Vielä ensimmäinen maalipaikka ei tuottanut tulosta, mutta jatkotilanteesta Whitecloud ampui pudotuspelikevään toisen maalinsa ja vei kotijoukkueen jälleen johtoon.

Golden Knights tarttui vahvasti voittoon kiinni reilut kuusi minuuttia ennen varsinaisen peliajan päätymistä. Kapteeni Mark Stone katkaisi kiekon korkealta ilmasta Panthersin puolustusalueen keskustassa ja laukoi kiekon sen haltuun saatuaan suoraan maaliin.

Florida haastoi Stonen mahdollisen korkean mailan. Koska haaste ei mennyt läpi, Panthers joutui alivoimalle. Panthersin kiri päättyi viimeistään reilut neljä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppumista, kun pienten lauantaitanssien päätteeksi hyökkääjät Sam Bennett ja Matthew Tkachuk komennettiin jäähylle väkivaltaisuudesta.

Bennettille vihellettiin kaksi minuuttia väkivaltaisuudesta ja Tkachukille neljä minuuttia samasta syystä. Rangaistusten päälle tuomittiin kymmenen minuutin henkilökohtaiset rangaistukset. Vegasin rangaistu pelaaja oli Stephenson. Vegas pääsi pelaamaan lähes koko ottelun lopun ylivoimalla. Florida yritti vielä tasoitusta ilman maalivahtia, mutta Reilly Smith lopetti vieraiden pyristelyn laittamalla kiekon Panthersin tyhjään rysään.

Ottelusarja jatkuu maanantaina, jolloin joukkueet kohtaavat toistamiseen T-Mobile Arenalla Las Vegasissa. Golden Knights johtaa ottelusarjaa voitoin 1-0. Konferenssifinaalien jälkeen yli viikon tauolla ollut Pantherskin on päässyt takaisin kiinni pelituntumaan.

• Pidin siitä, miten aloitimme pelin. Oli paljon epätietoisuutta, miten pystymme aloittamaan, sillä odottelimme kauan finaalisarjan alkua, Panthersin päävalmentaja Paul Maurice sanoi.
  • Emme tehneet maaleja parhaista maalipaikoistamme, mutta eivät tehneet hekään. Saimme muutamia laukauksia hyviltä sektoreilta, mutta laukaukset eivät menneet aina maalille asti. Molemmat maalivahdit olivat tänään hyviä, Maurice analysoi.