TOR-Cent-celebrate 1-1

Kaikki oli pedattu hienolle kiekkotapahtumalle Toronton BMO Fieldille, kun Toronto Maple Leafs ja Detroit Red Wings ottivat yhteen Centennial Classicissa. Nollakeli, auringonpaiste ja hyvä jää antoivat mukavat puitteet sekä pelaajille että katsojille.

Vierasjoukkueet ovat juhlineet kautta aikojen NHL:n järjestämissä ulkoilmatapahtumissa, sillä voittotilasto oli vierasjoukkueiden hyväksi 14-4-1. Nyt kotijoukkue otti omansa, kun Toronto vei Auston Matthewsin jatkoaikamaalilla voiton 5-4.
Voitto oli Torontolle jo viides peräkkäinen.
Detroit osui kuitenkin ensimmäisenä maaliin toisessa erässä. Henrik Zetterberg syötti Anthony Manthalle, joka laukoi Frederik Andersenin ohi ajassa 25.33. Mantha on ollut viime aikoina hyvässä vireessä, sillä ennen ulkoilmaottelua hän oli tehnyt viidessä ottelussa tehot 3+3=6.
Toronto oli lähellä tasoitusta, kun puolustaja Jake Gardiner laukoi ylivoimalla hyvän maskin takaa tolppaan.
Maple Leafs sai kuitenkin palkinnon heti kolmannen erän alussa. Puolustaja Jake Gardiner nousi hyvin viivalta ja löysi maalin edestä Leo Komarovin, joka suti maalin edestä tasoituksen.

Kolmanteen erään otteluun tuli muutenkin lisää intensiteettiä ja kontaktia. Toronton Matt Martin ja Detroitin Steve Ott pudottivat hanskatkin vaihtoaitioiden edessä. Martin pääsi nujakassa lievästi niskan päälle.
Toronto meni johtoon komealla tavalla. Mitch Marner nousi kulmasta maalille ja laukoi napakalla rannekudilla Toronton 2-1-johtoon ajassa 48.23.
Toronto sai maalista kovan itseluottamusruiskeen ja painoi pelin Detroitin päätyyn heti seuraavassa vaihdossa. Connor Brown vei Leafsin jo 3-1-johtoon rannevedolla etukulmasta.
Toronton osumaprosentti oli kova, sillä se teki kolmannessa erässä kolme maalia viidestä vedosta.
Maple Leafs löi vaan lisää höyryä. Auston Matthews laukoi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi kauden 19. osumallaan lukemiksi 4-1. Ottelu näytti jo ratkenneen, mutta Detroit ei luovuttanut.
Puolustaja Jonathan Ericsson kaunisteli Manthan syötöstä lukemia. Dylan Larkin nosti Detroitin vielä maalin päähän, kun joukkue pelasi kuudella ilman maalivahtia.
Detroit jatkoi ilman maalivahtia pelaamista ja sai hyvän mylläkän Toronton päätyyn. Mantha laukoi ruuhkan keskeltä illan toisella osumallaan 4-4-tasoituksen vain 1,1 sekuntia ennen loppua.
Tilannetta tarkasteltiin videolta mahdollisen maalivahdin estämisen takia, mutta lopulta se hyväksyttiin, ja ottelu eteni jatkoajalle.

Jatkoajalla molemmilla oli hyviä paikkoja. Muiden muassa puolustaja Morgan Rielly pääsi yksin läpi.
- Siinä oli vähän liikaa aikaa ajatella. Yleensä en pääse tuollaisiin tilanteisiin, Rielly sanoi.
Lopulta ratkaisun sai nostettua maalin edestä kotiyleisön suuri suosikki, Matthews.
- Olen nähnyt Matthewsia läheltä jo World Cupista lähtien, joten tiesin mitä odottaa. Hän jaksaa kuitenkin yllättää joka päivä, Rielly sanoi.
- Tämä on yksi hienoimmista kokemuksistani jääkiekon parissa, Matthews sanoi.
Toronton päävalmentaja Mike Babcock vitsaili oman joukkueensa kärkipelaajien nuoruudesta.
- Osa pelaajista varmaan ajatteli, että he olisivat voineet olla mukana väliajan lasten pelissä, Babcock heitti.
Detroit Red Wings on kärsinyt kauden aikana huonosta ylivoimapelistään, joka on tökkinyt varsinkin vieraissa. Ennen Toronto-ottelua Detroit oli pelannut 13 vierasottelussa 42 tuloksetonta ylivoimaa. Ylivoima kaipaa varsinkin rightin puolen taitopakki Mike Greeniä, joka on loukkaantuneena.
Centennial Classicissa Detroit pääsi pelaamaan kolme kertaa ylivoimalla ilman tulosta.
Ottelun maali
Toronton Mitch Marner näytti 2-1-maalissaan taitoa, josta hänet tunnetaan. Marner nousi taitavasti kulmasta maalille ja laukoi komeasti ranteella.
Ottelun torjunta
William Nylander syötti maalin takaa jatkoajalla Nazem Kadrille, joka pääsi laukomaan avopaikasta suoraan syötöstä. Detroitin maalivahti Jared Coreau torjui tilanteen kuitenkin patjalla komeasti.
Ottelun tähtihetki
Matthews pelasi paljon ottelun ratkaisuhetkillä ja hoiteli muiden muassa tärkeitä oman pään aloituksia. Hän nousi kuitenkin sankariksi jatkoajalla. Matthews seurasi hyvin päädystä ponnahtanutta kiekkoa ja nosti sen sisään.
Ottelun sankariteko
Toronton Tyler Bozak ei häkeltynyt kolmannessa erässä kulmatilanteessa, vaikka Detroitin puolustaja Niklas Kronwall antoi kovaa poikittaista mailaa selkään. Hän pysyi pystyssä ja nousi lopulta kulmasta kiekon kanssa pois.
Sanottua
- Oli hienoa pelata tällaisessa ympäristössä. Tunnelma oli vähän intiimimpi kuin aiemmissa ulkoilmaotteluissa.
Toronton hyökkääjä Matt Martin
- Tämä oli meille iso peli sarjataulukkoa ajatellen, mutta yritimme vain nauttia tunnelmasta. Olimme vähän hermostuneita, kun Detroit tuli takaa, mutta jatkoimme hyvää työtä jatkoajalla.
Toronton puolustaja Morgan Rielly
- Tämä oli kokemus, jonka saa vain kerran elämässä. Lopussa alkoi olla vähän hämärää, mikä vaati vähän enemmän keskittymistä.
Toronton maalivahti Frederik Andersen
- Niin hienoa kuin se olikin tulla takaisin, kolmannen erän alkupuoli oli anteeksiantamatonta.
Detroitin hyökkääjä Tomas Tatar.
- He tekivät kolme maalia lyhyessä ajassa. Miksi me emme pystyisi siihen.
Detroitin päävalmentaja Jeff Blashill
Hyvä tietää
Matthews teki uransa ensimmäisen jatkoaikamaalin NHL:ssä. Hänestä on tulossa nykytahdilla palkkakattoaikakauden ensimmäinen teinitulokas, joka tekee kaudessa 40 maalia.
Toronton 17 viime ottelun saldo on vakuuttava 9¬-4-4. Tällä tahdilla Maple Leafs päätyy 93 pisteen pottiin.