Maatta

Pittsburgh Penguins tasoitti Itäisen konferenssin loppuottelusarjan voitot 2-2:een kukistaessaan perjantai-illan ottelussa Ottawa Senatorsin maalein 3-2 (1-0, 2-1, 0-1).
Penguins karkasi ottelussa 3-0-johtoon, ja Senatorsin toisen erän lopussa alkanut kiri riitti vain maalin päähän.

• Meidän pelaajamme tekivät loistavasti hommia. Heillä oli valmius löytää enemmän johdonmukaisuutta peliimme kuin edellisessä ottelussa. Tällä ryhmällä on taipumus vastata oikealla tavalla haasteisiin ja vaikeuksiin, joita joukkue kohtaa, Penguinsin päävalmentaja Mike Sullivan viittasi edellisestä 1-5-tappioon päättyneestä ottelusta ammennettuihin oppeihin.
    - Kaikki alkaa johtajuudesta ja kapteenistamme. Hän johtaa esimerkillään. Sid pelasi tänä iltana yhden parhaista otteluistaan. Mutta pelkkä Sid ei riitä. Koko penkkimme oli täynnä johtajia, Sullivan kehui Penguinsin tiedotteessa Sidney Crosbya ja kumppaneita.
    Penguins laukoi avauserässä 14 kertaa maalia kohti ja pääsi kerran yrittämään maalintekoa ylivoimalla. Pakkopeli ei tuottanut tulosta, mutta erän viimeisellä minuutilla suomalaispuolustaja Olli Määttä laukoi ottelun ja pudotuspelikevään ensimmäisen maalinsa. Maali oli Määtälle myös uran ensimmäinen NHL:n pudotuspeleissä.
    Nuori suomalaispuolustaja yllätti Senatorsin maalivahti Craig Andersonin (32 torjuntaa) iskemällä kiekon verkkoon nopean hyökkäyksen päätteeksi. Määttä syöksyi vastustajan alueelle samassa rintamassa Sidney Crosbyn ja Jake Guentzelin kanssa, ja Crosby tavoitti vasemmalle B-pisteelle edenneen Määtän. Myös Crosbylle kiekon omalla puolustusalueella pelannut Guentzel sai syöttöpisteen.
    Heti johtomaalin jälkeen Penguins joutui alivoimalle Ian Colen otettua kaksiminuuttisen ryntäämisestä. Rangaistusta jäi kärsittäväksi myös toisen erän alkuun, mutta Senators sai lauottua ylivoimansa aikana vain kaksi kertaa kohti Matt Murrayn (24 torjuntaa) vartioimaa Penguinsin maalia.
    Murray vaihdettiin edellisessä kohtaamisessa jo avauserässä Marc-André Fleuryn tilalle, ja viime kevään mestaruuden takuumies pääsi aloittamaan nyt pudotuspeliottelun ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Toisessakin erässä Penguins hallitsi, ja Murrayn maalilla oli liikennettä vain satunnaisesti.
    Senators ei käyttänyt erän alun ylivoimaansa, mutta Penguinsin ylivoima jauhoi 2-0-maalin tilaisuuden auetessa. Jean-Gabriel Pageau otti ryntäämisestä kaksiminuuttisen, ja tilanteessa kaltoin kohdeltu Sidney Crosby iski ylivoimakuvion päätteeksi maalin takatolpalta. Syöttöpisteet saivat Guentzel ja Phil Kessel.
    Toisen maalin jälkeen Penguins otti vaihtovirheen takia kaksiminuuttisen, mutta Senators ei saanut kotiyleisönsä pettymykseksi hyödynnettyä tätäkään ylivoimaansa. Pudotuspeleissä hyvin pelannut Bobby Ryan pääsi ylivoiman aikana laukomaan kaksi kertaa. Ensimmäisen yrityksen Murray torjui, ja toinen meni ohi.
    - Vastustaja paineisti hyvin, ja meillä oli vaikeuksia hallita kiekkoa. Samat ongelmat olivat niin ylivoimapelissä kuin viidellä viittä vastaankin. Jos ei hallitse pelivälinettä, on vaikea pyörittää peliä, Senatorsin päävalmentaja Guy Boucher vastasi lehdistötilaisuudessa kysymykseen ylivoimatehojen puuttumisesta.
    Kun Senators ei käyttänyt tilaisuuksiaan, iski Penguins omastaan. Nopeasti täysilukuiseksi tulemisen jälkeen joukkuerangaistusta kärsimässä ollut Scott Wilson väänsi kiekon hyökkäysalueella Penguinsille. Wilson syötti Ian Colelle, ja Cole jatkoi Brian Dumoulinille, joka laukoi matalan vedon maalille. Kiekko kimposi verkkoon Senatorsin puolustaja Dion Phaneufin luistimesta.
    Erän lopussa Senators sai aikaan muutaman kavennusyrityksen, ja sitkeys palkittiin lopulta vajaat kaksi minuuttia ennen erän loppua. Senators sai vastahyökkäyksen jälkeen pelin pyörimään Penguinsin puolustusalueelle. Bobby Ryan toimitti siniviivalta kiekon maalille, josta Clarke MacArthur ohjasi 1-3-kavennuksen.
    - Penguins on hallitseva mestari, joka pomppaa jokaisessa ottelusarjassa pinnalle. He olivat kahden erän ajan parempia ja ansaitsivat lopulta voiton, Guy Boucher myönsi rehellisesti.
    Päätöserän alussa Senators ei saanut yksittäisiä tilanteita lukuun ottamatta kunnon kiriä aikaan, joten Penguinsilla ei ollut vaikeuksia säilyttää johtoasemaansa. Penguinsin Kesselille aukesi paikka maalintekoon erän puolivälissä, mutta Senatorsin Anderson torjui läpiajon.
    Muutama minuutti tämän jälkeen kotijoukkue kavensi 2-3:een. Maali syntyi samalla tavalla kuin edellinenkin. Vastahyökkäyksen päätteeksi ei syntynyt maalintekotilannetta, vaan peli rauhoitettiin ja kiekko kierrätettiin siniviivalle, josta se lähetettiin maalille hyvin seurauksin.
    Erik Karlsson laukoi maalille, ja Mike Hoffman sekä Tom Pyatt ohjasivat kiekon verkkoon. Kiekkoon viimeisenä koskenut Pyatt teki pudotuspelien toisen täysosumansa. Syöttöpisteet saivat Hoffman ja peräti 13 syöttöpistettä pudotuspelien aikana saalistanut Karlsson.
    Varsinaisen peliajan lopussa Penguins otti vielä kaksiminuuttisen väärästä vaihdosta, ja Senators sai aikaa muutaman vaarallisen tilanteen. Matt Murray pysäytti Penguinsin maalilla Karlssonin ja Kyle Turrisin laukaukset. Brian Dumoulin ja Nick Bonino puolestaan blokkasivat Karlssonin ja Hoffmanin tasoitusyritykset.
    - Joukkue teki hommastani helpomman kuin mitä se olisi muuten ollut. He tekivät hyvin töitä ja blokkasivat paljon laukauksia etenkin lopussa. Koko joukkue taisteli hyvin, Murray tuumi.
    Penguinsille voitto antaa erinomaiset lähtökohdat sunnuntain kotiotteluun, jolloin joukkue yrittää siirtyä otteluvoitoissa ensimmäistä kertaa johtoasemaan. Perjantain ottelun tulos varmisti sen, että sarjassa tarvitaan varmuudella kuudeskin ottelu. Se pelataan ensi viikon tiistaina Ottawassa.