Barrett-Hayton-champion

Jääkiekon nuorten MM-kisat päättyivät sunnuntai-iltana Kanadan mestaruusjuhliin, mutta puolentoista viikon kisarupeama tarjosi monta muutakin ikimuistoista hetkeä. Mestariksi selviytyi epäilemättä paras joukkue. Tshekissä pelatusta turnauksesta jäi elämään monta tapahtumaa.

NHL.com/fi valitsi kahdeksan ikimuistoista hetkeä. Ne on listattu aikajärjestyksessä.
Tshekin hurmos avausottelussa
Tshekin kotiturnaus tuotti vain yhden voiton, mutta ehkä se tuli juuri parhaalla mahdollisella tavalla ja parhaassa mahdollisessa paikassa turnausjännitteen ylläpitämisen kannalta.
Tshekki voitti avausottelussa verivihollisensa Venäjän 4-3, kun kovaääninen kotiyleisö kannusti suosikkinsa hienoon peliesitykseen. Tshekki menetti 2-0 ja vielä 3-2 johdon, mutta Jan Jenikin toisen erän lopussa tuoma maali toi voiton. Kolmannessa erässä Tshekki taisteli ja piti maalinsa koskemattomana. Tshekki palkitsi voitolla lähes 8 700 katsojan kotiyleisönsä.
Isäntämaan kannalta oli harmi, että voitto jäi ainoaksi. Se auttoi tuomaan pudotuspelipaikan, mutta matka katkesi puolivälierissä 0-5 tappioon Ruotsille.
Höglander ja Kohler hämmästyttivät taidoillaan
Ruotsin hyökkääjä Nils Höglander hämmästytti alkusarjan ensimmäisessä ottelussaan, kun hän yllätti Suomen alakerran ilmaveivillään. Hän kiersi Suomen maalin hyökkäyssuunnastaan katsottuna oikealta ja kiepautti pelivälineen hölmistyneen Suomen maalivahti Justus Annusen selän taakse tämän kilpipuolelta. Höglander toi maalillaan Ruotsin 1-1 tasatilanteeseen.
Ruotsi voitti lopulta 3-2 jatkoajalla. Höglander nappasi ottelussa myös syöttöpisteen, kun hän pohjusti Samuel Fagemon 2-2 maalin kolmannen erän lopulla.
Alkusarjan toisessa ottelussaan ruotsalaiset saivat ihastella vastustajan yksilötaitoa, kun Sveitsin Gilian Kohler löi kiekon ilmasta maaliin pesäpallotyyliin. Kohler kavensi pelin 1-5:een ja syötti vielä joukkueensa toisen maalin, mutta Ruotsi voitti 5-2.

Sweden-Wins-Bronze-MW

Venäjä oli kaikessa Kanadaa parempi
Kanada voitti avausottelussaan Yhdysvallat 6-4, mutta sortui toisessa ottelussa turnauksen heikoimpaan esitykseensä. Venäjä höykytti Kanadan 6-0, kun Grigori Denisenko (1+1), Aleksandr Hovanov (1+1) ja Nikita Aleksandrov (1+1) pyörittivät punakoneen peliä.
Tappio otti koville Kanadan leirissä eikä nikkarien kapteeni Barrett Hayton riisunut kypäräänsä Venäjän kansallislaulun ajaksi. Tämän vuoksi Venäjän pelaajat eivät suostuneet kättelemään Haytonia. Yksipuolisen näytöksen jälkeen harva uskoi, että Venäjä ja Kanada tarjoaisivat myöhemmin turnauksen edetessä yhden parhaista otteluista.

rus wjc sad

Sveitsi höykytti kuritonta Suomea ja sai tuplarevanssin
Sveitsi hävisi viime keväänä alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa Suomelle 0-12 ja joutui karsintoihin. Suomi matkasi tuolla voitolla puolivälieriin. Nyt pykälää vanhempien pelaajien arvokilpailuissa kummallakin maalla oli mukana runsaasti viime kevään pelaajiaan.
Sveitsi sai maukkaan revanssin, kun se kukisti kurittoman Suomen 5-2. Sveitsin maalintekijöistä Simon Knak ja Jobin Gaetan olivat mukana viime kevään murskatappiossa. Sveitsi sai revanssin myös alle 20-vuotiaiden MM-kisojen osalta, kun vuosi sitten Suomi oli välierässä parempi 6-1. Sveitsin maalintekijöistä Valentin Nussbaumer oli kokemassa tuota nöyryytystä. Nyt Sveitsi nousi voitolla Suomen ohi alkulohkon toiseksi.
[Klikkaa tästä nuorten MM-kisojen uutisiin]
Puolivälierä oli Annusen ja Odenin show
Sekavan alkusarjan jälkeen Suomella ei pitänyt olla paljon jakoja puolivälierässä Yhdysvaltoja vastaan, mutta Raimo Helmisen suojatit pelasivat turnauksen ainoan ehjän ottelunsa. Suomi puolusti hyvin, Justus Annunen piti maalinsa koskemattomana, ja Joonas Oden laukoi voittomaaliksi jääneen osuman kolmannessa erässä. Annuselle kirjattiin 30 torjuntaa. Voitto jäi kuitenkin Suomen viimeiseksi.
Venäjä viritteli draamaa jo ennen finaalia
Venäjä ja Ruotsi tarjosivat jännitysnäytelmän välierässä. Venäjä johti parhaimmillaan 3-1, mutta Ruotsi nousi tasoihin. Ruotsi karkasi johtoon, mutta Venäjä punnersi vuorostaan tasoihin kolmannessa erässä. Ivan Morozov ratkaisi finaalipaikan Venäjälle 5-4 jatkoaikamaalillaan. Morozov teki yhden maalin myös varsinaisella peliajalla. Hurjia vaiheita antaneella ottelulla Venäjä tarjosi jo esimakua siitä, millainen sen finaalista tulisi.
Kanadan terävä alku välierässä
Suomen ja Kanadan välierä sen sijaan oli selvä alkuminuuteilta asti. Kanadalta onnistui kaikki ja Suomelta ei mikään. Kanada rokotti maalinedustalta, Suomen virheistä ja nopeilla hyökkäyksillään. Peli oli vaahteranlehtipaidoille 3-0 jo ajassa 3.55. Avauserässä Kanada rokotti vielä kerran ja teki viidennen maalinsa toisessa erässä. Alexis Lafreniere (2+0), Connor McMichael (1+1), Aidan Dudas (0+2) ja Barrett Haydon (0+2) herkuttelivat kukin kaksi tehopistettä. Kanada sysäsi ponnettoman Suomen pettymään vielä toisen kerran pronssiottelussa.

CAN win WJC

Kanada kiri puri päätöserässä kultamitalien arvoisesti
Voitontahtoiset kanadalaiset jäivät Venäjää vastaan pelaamassaan loppuottelussa ensin 0-1 ja sitten 1-3 takaa-ajajiksi, mutta Kanada ei taipunut. Dylan Cozens teki 1-1 tasoituksen pian Venäjän johtomaalin jälkeen. Sen jälkeen Venäjä karkasi Grigori Denisenkon ja Maksim Sorkinin täysosumilla, mutta Connor McMichaelin tekemä 2-3 kavennus alle minuutti Venäjän kolmannen maalin jälkeen toi uskoa.
Kanada kampesi tasoihin Barrett Haytonin maalilla vain pari minuuttia McMichaelin täysosuman jälkeen. Akil Thomas huipensi Kanadan kirin 4-3 maalillaan, joka syntyi nelisen minuuttia ennen loppua ja jäi voittomaaliksi.