Hannes Bjorninen Mathias Seldrup

Suomi kohtasi maanantaina MM-kisojen alkusarjan ottelussa Tanskan, ja mittelöstä muodostui ennakoasetelmiin nähden yllättävänkin tiukka.

Tanska piinasi Leijonia pitkään, mutta lopulta Suomi pystyi kaatamaan juutit maalein 3-1. Lukuisista maalipaikoistaan huolimatta Suomi ei tahtonut saada kiekkoa verkkoon millään, mutta viimein kolmannen erän alussa Hannes Björninen teki ottelun avausmaalin ja vei Leijonat johtoon.

Vain reilut puolitoista minuuttia Björnisen jälkeen oli puolustaja Rasmus Rissasen vuoro laittaa kiekko tanskalaisten verkkoon. Tästä sillasta juutit eivät enää nousseet, vaikka Alexander True ohjasi kavennuksen vielä erän lopulla tanskalaisten pelatessa ilman maalivahtia.

Pekka Jormakka naulasi loppulukemat 3-1 tyhjään rysään.

- Kova peli oli, emmekä päässeet helpolla. Maalinteko oli vähän vaikeaa, mutta onneksi tuossa kolmannen erän alussa saatiin pari maalia, niin se vähän rauhoitti peliä, Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen summasi Viaplaylla.

Suomelle voitto oli elintärkeä, sillä sen myötä Leijonat nousi A-lohkossa neljänneksi, mikä oikeuttaa paikkaan MM-kisojen puolivälierissä. Pudotuspelipaikka ei kuitenkaan ole vielä varma, sillä mikäli Itävalta voittaa tiistaina Ison-Britannian, täytyy Suomen ottaa vähintään piste Sveitsiltä.

Tehtävä ei ole helppo, sillä Sveitsin riveistä löytyy useita pelaajia, jotka pelaavat isossa roolissa NHL-joukkueessaan. Esimerkiksi Sveitsin ykköspuolustajana operoi Nashville Predatorsin Roman Josi ja ykkösvitjan keskushyökkääjänä New Jersey Devilsin Nico Hischier.

Jo avauserässä Leijonilla oli loistavia maalipaikkoja. MM-kisoissa hyvin esiintynyt Pittsburgh Penguinsin hyökkääjä Jesse Puljujärvi polkaisi läpiajoon, mutta kikkapankki loppui kesken ja Tanskan maalivahti Mathias Seldrup venyi torjuntaan.

Toiseen erään Leijonat syöksyi vahvasti, mutta tulosta ei vieläkään syntynyt. Tanska pääsi sen sijaan reilun kuuden minuutin pelin jälkeen ylivoimalle. Juuttien ylivoima pyöri, ja kiekko meni kertaalleen myös Suomen veräjänvartija Emil Larmin ohi, mutta Christian Wejsen osuma hylättiin maalivahdin häirinnän vuoksi. Myös Suomi pääsi kokeilemaan ylivoimaansa vielä toisen erän aikana, mutta tulos jäi jälleen uupumaan.

Toisen erän viimeisillä sekunneilla San Jose Sharksin Mikael Granlund veivasi itsensä nokikkain Seldrupin kanssa. Granlundin yrityksen juuttien maalivahti pystyi vielä pysäyttämään, mutta Iiro Pakarinen tuli lakaisemaan irtokiekon sisään. Maali kuitenkin hylättiin, sillä Granlundin tulkittiin häirinneen Seldrupia ajaessaan maalille. Näin ollen toisessa erässä myös hylätyt osumat menivät tasan ja kolmanteen erään lähdettiin edelleen maalittomassa tasatilanteessa.

Leijonat rikkoi viimein kuparisen päätöserän alussa, kun Hannes Björninen iski kiekon verkkoon. Puolustaja Jesper Mattilan laukaus pomppasi sopivasti päädystä maalin kulmalla päivystäneelle Björniselle, joka sai laittaa pelivälineen rauhassa ohi tilanteesta ulkona olleen Seldrupin.

Vain puolitoista minuuttia myöhemmin Leijonat meni kahden maalin johtoon, kun puolustaja Rasmus Rissanen katkaisi Tanskan purkukiekon laidalla, nousi B-pisteelle ja laukoi kiekon tarkasti etuyläkulmaan. Rissasen ja Björnisen maalit riittivät lopulta myös voittoon.

Suomen kohtalo ratkeaa lopullisesti tiistaina, kun Leijonat kohtaa Sveitsin (klo 21.20 Viaplay/MTV3).

Norja ja Kazakstan säilyttivät sarjapaikkansa, Ruotsi lohkovoittoon
Norja ja Iso-Britannia sekä Puola ja Kazakstan taistelivat maanantain kamppailuissaan sarjapaikoista. Norja onnistui kaatamaan Ison-Britannian 5-2, mikä takaa, että norjalaiset nähdään MM-kisojen päätasolla myös ensi kaudella.

Norja naulasi ottelun käytännössä reilussa kymmenessä minuutissa pakenemalla kolmen maalin johtoon Markus Vikingstadin, Patrick Thoresenin ja Eskild Olsenin osumilla. Välittömästi toisen erän alussa Michael Brandsegg-Nygård vei norjalaiset jo 4-0 johtoon ylivoimalla.

Britit pystyivät iskemään kaksi kavennusta, mutta eivät nousseet enää kolmea maalia lähemmäs norjalaisia. Norjalaisten tähtihyökkääjä Mats Zuccarello (Minnesota Wild) kirjautti syöttöpisteen Brandsegg-Nygårdin ylivoimamaaliin. Hissijoukkueeksi ajautunut Iso-Britannia palaa IA-divisioonaan, mistä se viime vuonna nousi päätasolle.

Kazakstan kaatoi sen sijaan yli 20 vuoden tauon jälkeen päätason MM-kisoissa nähdyn Puolan maalein 3-1. Puolalaisyleisön riemu oli Ostravassa ylimmillään, kun hyökkääjä Kamil Welega vei puolalaiset johtoon ylivoimalla ensimmäisessä erässä. Kazakstan tuli kuitenkin tasoihin vielä avauserän aikana. Voittomaalin Kazakstanille iski puolustaja Valeri Orekhov kolmannen erän puolivälissä. Kazakstan pelastui voiton myötä putoamiselta ja sysäsi Puolan takaisin IA-divisioonaan.

Ruotsi varmisti Ostravan päiväpelissä B-lohkon voiton kaatamalla Ranskan rutiinilla maalein 3-1. Ranska pystyi kiusaamaan Tre Kronoria pitkään, sillä Detroit Red Wingsin hyökkääjä Lucas Raymondin vietyä ruotsalaiset johtoon toisen erän puolivälissä kuittasi kotimaisista kiekkosarjoista tuttu ranskalaishyökkääjä Charles Bertrand pelin tasoihin reilu minuutti myöhemmin.

Tre Kronorin voittomaali syntyi päätöserän alussa, kun Penguinsin puolustaja Erik Karlsson iski kiekon verkkoon ylivoimalla. Seattle Krakenin ruotsalaishyökkääjä Andre Burakovsky löi Ruotsin kolmannen maalin tyhjiin. Ranskalla ei ollut ottelussa enää panosta.