kaapo kakko 0510

Suomi järjesti yllätyksen jääkiekon MM-kisojen avausottelussa, kun ennakko-odotuksissa lytätty Leijonat kukisti Kanadan maalein 3-1.

Jukka Jalosen luotsaama hyvähenkinen mutta tuntematon Suomen joukkue horjutti suurta mestarisuosikkia ennakkoluulottomalla pelillään ja pelasi hienon alun turnaukselleen. Suomen tehomiehet olivat Kaapo Kakko (2+0), Arttu Ilomäki (1+1) ja Toni Rajala (0+2).
More information
- Hyvä taistelu. Hyvä alku ensimmäisessä erässä. Toisessa erässä olimme vähän vaikeuksissa. Kolmanteen saatiin lisää puhtia ja uskoa. Hieno peli kaiken kaikkiaan, päävalmentaja Jalonen kertoi MTV3:n televisiohaastattelussa.
Suomi aloitti ottelun sähäkästi eikä kainostellut nimekkään Kanadan edessä. Leijonat rikkoi kuparisen jo seitsemännellä minuutilla, kun joukkueen kuopus Kaapo Kakko yllätti Kanadan maalivahti Matt Murrayn. Kakko pääsi puolittain läpi ja iski limpun Murrayn taakse, vaikka Kanadan pelaaja pääsi horjuttamaan 18-vuotiasta hyökkääjää. Toni Rajala ja Arttu Ilomäki merkkauttivat syöttöpisteet Kakon täysosumaan.
- Kaikki pelaa Suomi-paidassa Suomelle. Huomenna varmaan joku muu on framilla, joten ei kannata nostaa yksilöitä esiin. Tämä on viimeisen päälle hyvä joukkue. Toinen toisen eteen joukkue tekee töitä, voitetaan tai hävitään, Jalonen tuumi.
Viisitoista sekuntia johtomaalin jälkeen Henri Jokiharju otti kahden minuutin rangaistuksen, eikä Kanada jättänyt paikkaansa käyttämättä. Vegas Golden Knightsin Jonathan Marchessault iski tasoituksen ylivoimalla Mark Stonen ja Shea Theodoren esityön jälkeen.
Toisessa erässä Kanada hallitsi ja hätyytti Suomen maalivahti Kevin Lankista yhdeksällä laukauksella. Erinomaisen ottelun pelannut Lankinen ei kuitenkaan ollut yllätettävissä, eikä myöskään kolmesti torjunut virkaveli Murray, joten toinen erä oli maaliton.
Kolmannen erän alussa Kanadan Damon Severson otti kaksiminuuttisen poikittaisesta mailasta, ja Suomi pääsi kuittaamaan illan ylivoimamaalien määrän. Rajala ja Mikko Lehtonen pohjustivat, kun Arttu Ilomäki iski maukkaan johtomaalin.
- Ei siinä (toisella erätauolla) hiottu mitään. Hyvä viimeinen vaihto oli toisessa erässä. Rohkeutta pelata kiekon kanssa. Vähän roiskimme toisessa erässä ja olimme passiivisia. Toinen erä on välillä vaikea hyvää joukkuetta vastaan, Jalonen sanoi.
[Vuoden 2019 jääkiekon MM-kisojen seuranta]
Erän lopulla Lankinen piti Suomen johdossa ja torjui pari kiperää tilannetta. Kanada vetäisi Murrayn pois maalilta, mutta ei saanut tasoitusta edes kuudella kenttäpelaajalla. Kaapo Kakko kruunasi hienon aikuisten arvokisadebyyttinsä ja Suomen ottelun, kun hän viimeisteli loppulukemat tyhjään maaliin.
Lankiselle kertyi lopulta 20 ja Murraylle 24 torjuntaa. Suomi pystyi etenkin ensimmäisessä ja kolmannessa erässä testaamaan Pittsburgh Penguinsin mestarimaalivahtia.
Leijonat kohtaa seuraavaksi kisaisäntä Slovakian lauantain iltaottelussa. Kiekko putoaa jäähän Kosicessa kello 21.15 Suomen aikaa.
- Ne hetket, jolloin ollaan alakynnessä, pitää selvittää rohkeammalla kiekollisella pelillä, Jalonen ennakoi.
Perjantain toisessa alkuillan ottelussa Venäjä nuiji Bratislavassa Norjan maalein 5-2. Jevgeni Dadonov teki kaksi maalia, Nikita Kutsherov 1+2 ja Jevgeni Malkin 0+2 tehopistettä.