ES Crosby feature 2.12.25

21. února 2010 podlehl Sidney Crosby s Kanadou ve skupinové fázi olympijského turnaje ve Vancouveru Spojeným státům 3:5. Od té doby s javorovým listem na hrudi nikdy neprohrál. Což platí i po úvodním klání 4 Nations Face-Off.

"Jsem okouzlený, ale vůbec ne překvapený," hlesl obránce Drew Doughty, jenž s Crosbym hrál na obou olympiádách i na World Cupu. "Je to hráč s velkým H. V klíčových situacích hraje nejlépe a dneska to opět dokázal."

Centr Pittsburgh Penguins na mezinárodním poli zvítězil ve 26 zápasech za sebou! Triumfoval na dvou olympiádách, světovém šampionátu 2015 v Praze, na World Cup of Hockey... A v noci na čtvrtek protáhl svou úctyhodnou sérii v prvním zápase Turnaje čtyř, v němž třemi asistencemi řídil výhru Kanady nad Švédskem 4:3 po prodloužení.

"Hrozně moc jsem si to užil. Bylo to trochu jako na horské dráze, ale nakonec jsme to zvládli," hodnotil Crosby, který byl v montrealské hale Bell Centre vyhlášen první hvězdou večera.

V něm měly domácí publikum bavit především o dost mladší hvězdy. Nathan MacKinnon dal úvodní gól, v prodloužení motal hlavy Švédům neúnavnými průniky. Connor McDavid prořezával žlutomodrou obranu bleskovými akcemi, stejně jako autor vítězné trefy Mitch Marner odbruslil v úchvatném tempu přes 21 minut; obránce Cale Makar jich zvládl dokonce 28.

Nikdo však nakonec neměl na osud utkání takový vliv jako kanadský kapitán, jenž i ve 37 letech udivuje schopností řídit hru a v krátkém okamžiku promluvit do osudu zápasu.

Tak jako při prvním kanadském gólu hned v 56. sekundě, kdy v přesilovce bekhendovou zadovkou našel u druhé tyčky skórujícího MacKinnona. Tak jako ve druhé třetině, kdy najel po pravé straně do pásma, otočil se a přesně nabil na třetí trefu svého celku Marku Stoneovi.

MacKinnonův úvodní gól na Turnaji čtyř národů po Crosbyho pasu

A tak jako u vítězného gólu v prodloužení, kdy puk poslal za sebe zdánlivě nelogicky zpátky přes modrou čáru, čímž dostal svůj celek z útočného pásma zpět do středního. Jen on ale cítil, že Marner v něm má velkou rychlost a že když mu pásmo včas uvolní, dokáže křídelník Toronto Maple Leafs proříznout rozhozenou švédskou obranu.

"Když skóroval, tak já už byl na střídačce," pobavil Crosby novináře po zápase. "Jen jsem se snažil udržet puk. Všichni vidí ten gól, ale já před tím udělal chybu, přišel jsem o puk a on výborně bránil ten jejich brejk dva na jednoho. Už proto jsem hrozně rád, že se mu pak podařilo skórovat."

Ač měl Crosby ve svém týmu až devátý nejvyšší čas na ledě (17:10), končil utkání s třemi asistencemi a +1 bodem v plus/minus hodnocení.

"Celý večer byl skvělý. Začalo to už tou výbornou nahrávkou v přesilovce, pak na to navazoval. Bylo super ho sledovat," nešetřil chválou na adresu kanadského kapitána McDavid.

"Je neskutečný, nestárnoucí. Kloubouk dolů před tím, jakou má pracovní morálku. Klobouk dolů před tím, jak se o sebe stará. Jak chytře hraje a jak vždycky dokáže najít cestu. Což se mu povedlo i dneska. V hokeji už dokázal všechno. A pořád hraje na vysoké úrovni, i ve svém věku. Nevidíte na něm žádné známky toho, že by nějak zpomaloval. V posledním týdnu jsme se sblížili a je opravdu poklad mít ho v týmu."

S tím souhlasil i autor vítězné trefy.

"Je to 'Captain Canada'. Výjimečný hráč, na ledě dělá výjimečné věci. Je skvělé být s ním v jednom mužstvu," prohlásil Marner.

Marnerův gól v prodloužení po Crosbyho asistenci číslo 3

Bez jednoho týdne 15 let už platí, že když má Kanada v sestavě číslo 87, vždycky odejde z ledu jako vítězný mančaft. Na olympiádě 2010 ve Vancouveru dal Crosby zlatý gól v prodloužení finále proti USA. Na hrách v Soči 2014 už vedl tým jako kapitán k olympijské obhajobě - stejně jako na MS v Praze o rok později, kde Kanada převálcovala všechny soupeře včetně Ruska 6:1 ve finále. A stejně jako na Světovém poháru 2016 v Torontu, kde rovněž ani jednou neprohrála.

"Mohl bych o něm napsat knihu. Je skvělé mít takového hráče na střídačce. Vidím, jak tam ve správný čas říká ty správné věci, jak dovede tým strhnout. A pak v pravý čas udeří na ledě," popsal přínos kapitána Jon Cooper, hlavní kouč Kanady pro Turnaj čtyř.

"Není náhoda, že toho v kanadském dresu tolik vyhrál. Podle mě bude vnímán jako nejlepší hokejista, který kdy reprezentoval naší zemi. A pokud ne ten nejlepší, tak patří na Mount Rushmore (mezi čtyři velikány)."

Sám Crosby si středeční večer v Bell Centre nesmírně užil. Od od úvodního ceremoniálu, kdy ho uvedl na led jako kapitána někdejší legendární útočník a ikona Penguins Mario Lemieux, až po závěrečný aplaus a hromové skandování 'Crosby, Crosby!' které se neslo nad ledem ještě pár minut po skončení zápasu.

"Vyrostl jsem jako fanoušek Montreal Canadiens a hrát v téhle hale, v téhle atmosféře, byl zážitek, na který budu dlouho vzpomínat," děkoval oslavenec večera, jenž oblékl reprezentační dres po víc než osmi letech.

"Docela dlouho jsem za Kanadu nenastoupil. Jsem vděčný, že mám pořád ještě tu možnost. A vlastně i za to, že pořád hraju. Tahle liga není snadná, dá hodně práce udržet se na tak vysoké úrovni a já jsem moc rád, že se mi to pořád ještě daří."

Příbuzný obsah