CHI-VAN

I en ödets (läs: schemaläggarens) nyck bjöd nattens NHL-omgång endast på en (!) match totalt. Detta sällsynta fenomen gav oss dock möjligheten att till fullo följa - och uppskatta - mötet mellan Vancouver Canucks och Chicago Blackhawks. Kampen mellan två av säsongens hetaste spelare inledningsvis: Elias Pettersson och Patrick Kane. Eller, ja… det hade kunnat bli det om inte Kane missat matchen med sjukdom, det vill säga.

Nattens match mot Canucks var den första Kane missat i NHL sedan säsongen 2014-15.
Inledningsvis tycktes dock inte Blackhawks sakna spelgeniet Kane och hans elva fullträffar. De vitklädda gästerna bjöd på piggt spel och snabba omställningar genom mittzon. Dryga sju minuter in på den första perioden var det just en sådan omställning som resulterade i matchens första mål. Artem Anisimov stod pall för Canucks forecheck och spelade en lång passning från egen zon som nådde Chris Kunitz vid mittlinjen. Kunitz tittade i sin tur upp och satte pucken på bladet till en framrusande Brandon Saad som bröt igenom mellan två Canucks-försvarare och tråcklade in pucken bakom i övrigt utmärkte Jacob Markström.
Målet fick Canucks att piggna till något och 15.33 in på perioden var det dags för hemmalaget att kvittera genom Jake Virtanen. Kvitteringen i sig kom dock inte via någon genial anfallskombination från Canucks sida. Nej, ett slarvigt anfall från Chicago där en alldeles för hård passning träffade Brent Seabrooks skridsko och studsade rakt ut i mittzon gav Virtanen möjligheten till ett friläge med Corey Crawford. Ett distinkt avslut senare och 1-1 var ett faktum.

VAN-CHI: Virtanen får gratis läge, avslutar vasst

En utvisning på Michael Del Zotto sent i den första perioden gav Blackhawks möjligheten att inleda andra perioden i powerplay. Klassisk visdom inom hockeyn berättar om att det är svårt att börja en period i powerplay, men det gav inte Jonathan "Captain Serious" Toews mycket för då han 1.05 in på perioden snärtade in 2-1 för Blackhawks.
12.24 in på perioden svarade Jake Virtanen med att smälla dit sitt andra mål för kvällen. Kvitteringen till 2-2 tillkom efter att Markus Granlund stått för en stark prestation innanför offensiv blå då han höll undan för två Blackhawks-försvarare och förlängde till Virtanen som, åkande längs vänsterkanten, fick iväg ett blixtsnabbt handledsskott.
Matchen stod sedan och vägde fram till 9.23 in på den tredje perioden då 24-årige Brendan Gaunce, i säsongens första match för Canucks, utnyttjade en slarvig passning i egen zon från Jonathan Toews till att skicka in 3-2 bakom en överrumplad Crawford. Samme Gaunce höll sig sedan framme bara några minuter senare genom att driva mot mål i ett två-mot-ett läge tillsammans med Antoine Roussel. Roussels passning studsade på försvarande spelare och in vilket resulterade i en assist för Gaunce och ett fastställt slutresultat på 4-2 till Vancouver Canucks.

VAN-CHI: Toews skickar in pucken i powerplay

Segern var Canucks åttonde för året (8-6-0) medan Blackhawks plockade upp sin sjunde förlust (6-4-3).
Så gick snacket:
Jake Virtanen om kvällens insats:
- Jag hade bra självförtroende ikväll.
Virtanen om att inspireras av Elias Pettersson:
- Jag håller ett öga på Petey. När du ser en ung kille komma in och göra mål som han gör är det inspirerande. Du vill hänga med i hans tempo.