VegasCelebrates

Det som händer i Vegas, stannar i Vegas.

Den första och historiska Stanley Cup-finalen mellan Vegas Golden Knights och Washington Capitals, blev en hockeymässig illustration till det gamla uttrycket om vad som gäller i Nevada-staden: segern stannade i Vegas.
6-4 (2-2, 1-1, 3-1) i en svängig match där Vegas kom tillbaka och vände underläge två gånger, ger Golden Knights ett bra läge att gå ifrån i den andra matchen, också i Vegas på torsdag morgon, svensk tid.
Ryan Reaves, som kvitterade till 4-4 i början av tredje bara en och en halv minut efter att Tom Wilson givit Caps ledningen, tror inte att den matchen blir lika svängig:

• Jag hade inte förväntat mig att det skulle bli så nu heller. Det var en lite för vild match och för öppet mot vad vi ville att det skulle vara. Men vi tar med oss segern och tänker framåt, mot nästa match.
    Vegas målskytt William Karlsson, som gjorde den viktiga 2-2-kvitteringen bara knappt tre minuter efter att Nicklas Bäckström givit Caps ledningen, var imponerad av lagets fjärdekedja med Reaves, Tomas Nosek och Pierre Edouard Bellemare.
    - Fjärdekedjan var vår bästa kedja i dag. De kunde ha gjort fler mål. Det är kul att se en kille som Nosek som får en tackling där i tredje och kommer tillbaka och hänger två baljor. Det är viktigt, det är så man måste ha det i ett vinnande lag, säger Karlsson.
    Vegas kontrollerade matchens händelser även om de låg under vid två tillfällen. Men lika många gånger kom de tillbaka: William Karlsson kvitterade till 2-2 i slutet av första perioden, och Reilly Smith gav laget ledningen med 3-2 i början av andra. Ryan Reaves kvitterade till 4-4 i början av tredje innan Tomas Nosek, 25-åringen från tjeckiska hockeymetropolen Pardubice, slog in femman och sexan.
    Relaterat material: [Nosek sköt match 1 till Golden Knights]
    Tio mål i en Stanley Cup-final: inte precis en tränares drömscenario:
    - Vi fick inte igång alla så som vi ville; det var en lite slarvig match, analyserar Vegas tränare Gerard Gallant. Vi bjöd på en massa målchanser, men vi skapade också lägen. Nästa match blir mera tillknäppt, vi kommer att vara bättre och de kommer att vara bättre. Vi får se vad som händer, men vi måste vara bättre i nästa match. Och vi ska vara bättre.
    Golden Knights förstakedja med William Karlsson, Reilly Smith och Jonathan Marchessault framför backarna Nate Schmidt och Brayden McNabb loggade tunga och poängeffektiva minuter på isen och tog också ner Caps line med Alex Ovechkin, Tom Wilson och Evgeny Kuznetsov. Men det var Vegas fjärde line med Nosek, Reaves och Bellemare som avgjorde matchen med tre mål, de tre avslutande.
    Pierre-Edouard Bellemare, den 33-årige fransmannen med åtta säsongers förflutet i Leksand och Skellefteå som Vegas hämtade in från Philadelphia Flyers i expansionsdraften förra sommaren, hade nästan svårt att ta in upplevelsen:
    - Helt galet. Det var först när jag kom till arenan och såg skyltarna med lagens namn och med ordet Stanley Cup-final, som jag fattade att "okej, det händer nu". Det är hur skönt som helst, berättar Bellemare för NHL.com/sv. Det är sånt man inte ens drömmer om, det sista jag skulle tänka på. Och nu är man här… roligt.
    Bellemare, Nosek och Reaves framför Luca Sbisa och Colin Miller spelade runt tolv minuter i matchen och utnyttjade tiden väl: de tre sista målen i matchen och plus tre i plus-minusstatistiken för Bellemare och Nosek och plus två för Reaves.
  • Det kommer inte att hända varje kväll, men det är skönt att kunna hjälpa till med lite anfallsspel, säger Pierre-Edouard Bellemare. Vi jobbar stenhårt i varje match, och att få ett mål när det behövs, det är kul.
    Kedjan satte också Caps förstaline under press:
    - Jag tror det hjälpte tränaren att förstå att han kunde spela oss mot vem som helst och när som helst. Vi började enkelt, ett skott på mål och nästan mål och sedan adrenalinet på: booom, och vi är med. Det är så man ska spela, hjälpa sig själv att spela enkelt, beskriver Bellemare kedjans insats samtidigt som han prisar kedjekamraten.
    - Så kul för Nosek. Han är ung och han jobbar stenhårt och gör sin grej. Det är en kille som tagit en lång väg till NHL, och det är roligt att se att det äntligen betalar sig, säger Bellemare om Nosek som tillbringade tre säsonger i Detroits farmarlag Grand Rapids Griffins innan han fick chansen i Vegas. Där gjorde han sju mål under sin första hela NHL-säsong. Nu har han fyllt på med tre mål i slutspelet.