Vegas Golden Knights har tagit greppet om 2018 Stanley Cup Final. Slutresultatet i match 1 mot Washington Capitals skrevs till 6-4 efter att Tomas Nosek blivit matchhjälte i den tredje perioden.
- Det var en match som gick upp och ner, kanske lite nervöst. Men vi vann, det är det viktigaste, säger matchvinnaren till nhl.com/sv.

Stämningen i T-Mobile Arena i Las Vegas var elektrisk inför den första historiska finalen i staden. Det smittade av sig på matchinledningen där hemmalaget kom ut i en rasande fart och sköljde över gästerna under de första tio minuterna. Det gav till slut 1-0 genom backen Colin Miller som hittade rätt i powerplay när Andre Burakovsky satt utvisad efter 7:15. Svensken skulle dock få revansch. Efter 14:41 var han inblandad när Brett Connolly kunde styra in 1-1 bakom hemmamålvakten Marc-Andre Fleury.
38 sekunder efter 1-1 satte Nicklas Bäckström 1-2 för gästerna, som då knappt skapat några chanser alls i matchen. Bäckström fick pucken framför mål av T.J. Oshie och vek in en backhand bakom Fleury. "Bäckis" är nu ensam tvåa i Capitals genom tiderna med sina totalt 31 mål.
Vegas var då i underläge på hemmais i en förstaperiod för första gången sedan den 30 mars.
Det blev dock 2-2 innan den första perioden var slut. William Karlsson tog tillvara på en sargretur och fick in pucken bakom Braden Holtby efter en lång hemmapress. Målet var Karlssons sjunde i slutspelet.
Matchbilden svängde fram och tillbaka under hela matchen. I den andra hittade Reilly Smith målet efter 3:21, men John Carlson kvitterade till 3-3 efter att Oshie snyggt hittat honom med pucken bakom ryggen knappt fem minuter senare.
I inledningen av den tredje gav Tom Wilson Capitals ledningen med 3-4 efter bara 1:10 med god hjälp av Fleury som själv föste pucken över mållinjen med ena skridskon. Evgeny Kuznetsov noterades för en assist och förlängde sin poängsvit i slutspelet till elva matcher.
Men det ville sig inte riktigt för Capitals ändå.
Ryan Reaves kvitterade 1:31 senare till hemmapublikens stora förtjusning.
- När något går fel studsar vi tillbaka fort. Jag vet inte hur många gånger det andra laget har gjort mål och att vi sedan svarar snabbt under det här slutspelet, säger Reaves.
Lagen fortsatte skapa målchanser. De hade varsin puck i målramen under sista perioden, men det skulle till en genialisk passning för att få till ett avgörande.
Med 9:44 kvar misslyckades Capitals med att få pucken ur egen zon. Backen Shea Theodore tog den längs sargen innan han tittade upp och så Tomas Nosek på andra sidan zonen. Theodore skickade pucken diagonalt och den tjeckiske forwarden behövde bara stöta till för att överlista Holtby.
- Jag såg Theodore när han fick pucken på blålinjen. Jag vet att han bra blick så jag ställde mig vid den bortre stolpen. Han la en jättebra passning, jag bara satte dit den, säger Nosek.
Nosek satte sedan också 6-4 till Vegas när det återstod tre sekunder i tom kasse. Ingen annan spelare har sedan Mikael Samuelsson (Detorit 2008) gjort två mål inklusive det matchavgörande i match 1 av en Stanley Cup-final. Segern innebar också att Fleury nu har 75 slutspelssegrar i karriären, vilket är åttonde flest genom tiderna.
- Det var en ganska otrolig match och rolig att titta på. Vi fick en bra start. Jag tyckte vi spelade bra. Vi gjorde ett viktigt mål i powerplay tidigt i den första perioden, summerade Fleury.
Vegas jublade, Washington deppade. Match 2 spelas under natten mot torsdag svensk tid.
- Jag förväntar mig att vi svarar, vi har mer att ge i vårt spel. Jag tror vi har en nivå till, det ser vi fram emot, säger Capitals tränare Barry Trotz.