Washington trodde sig ha kopplat greppet tidigt i matchen när Dmitry Orlov spräckte nollan efter 4:28, framspelad av TJ Oshie och Matt Niskanen. Men bara 70 sekunder senare kvitterade Brayden Point efter ett typiskt passningsspel signerat Tampa Bay i offensiv zon när Capitals back Michal Kempny slarvat med en passning. Tyler Johnson snappade upp pucken och via Yanni Gourde avslutade Brayden Point anfallet.

• Vi började bra och fick det första målet men i bytet därefter ger vi bort ett mål direkt. Det är inget man vill. Man vill bygga momentum på det man gör, och inte gärna ge bort det direkt, menade Capitals tränare Barry Trotz.
    Hemmalaget lyckades bita sig fast i offensiv zon i den första perioden mycket tack vare att Bolts drog på sig tre tvåminuters-utvisningar. Men försvaret, lett av den ryske fantommålvakten Andrei Vasilevskiy klarade av det man fick mot sig. Med 8:32 på klockan tog Bolts ledningen genom Steven Stamkos efter fint förarbete av Point och JT Miller i powerplay. Stamkos mål var hans elfte powerplay-mål i slutspelssammanhang. Han passerade därmed Martin St Louis och satte nytt klubbrekord i Tampa Bay. I hemmalaget var Nicklas Bäckström tillbaka. Han gjorde en stabil insats även om han gick poänglös från matchen och Trotz var nöjd med svenskens insats:
    - VI har hållit honom tillbaka under ett par matcher. Han har fått stå och stampa. Vi pratade med hela läkarteamet och de var bekväma med att låta honom spela idag och jag tycker att det såg bra ut för hans del.
    Capitals skruvade upp tempot och i den andra perioden kvitterade Evgeny Kuznetsov efter ett magiskt förarbete av lagkapten Alexander Ovechkin i mittzonen. I och med målet tangerade Kuznetsov Capitals poängrekord (21) i ett och samma slutspel. Rekordet sattes av Ovechkin 2009 då denne gjorde 11-10--21 poäng på 14 matcher. Kuznetsov har nu 10-11--21 poäng på 16 matcher. Capitals fortsatte att dominera matchen både genom bra press men också med fina omställningar, likt den som resulterade i kvitteringsmålet. Ovechkins assist innebär att han för andra gången i karriären nått 20-poängsgränsen i ett slutspel. Bara tre andra ryska spelare har haft flera säsonger med minst 20 poäng i ett och samma slutspel; Sergei Fedorov (fyra gånger), Evgeni Malkin (tre gånger) och Valeri Kamensky (två gånger).
    Men Tampa var inte ofarliga i sina egna spelvändningar och trots ett kraftigt övertag i skott för hemmalaget hade det mycket väl kunnat vara ledning för Bolts efter två perioder men en alert Braden Holtby i hemmakassen lät sig aldrig överlistas när gästerna stack upp med kvickt passningsspel. Washingtons periodvisa dominans i matchen understryks av det faktum att man höll Tampa ifrån ett skott på mål som längst under 21 minuter.
    Washington fortsatte pressa inledningsvis i slutperioden och många trodde nog att hemmalaget skulle ta ledningen. Men det gjorde istället gästerna. Efter att man bosatt sig i Washingtons zon i ett powerplay när dansken Lars Eller satt utvisad fortsatte Bolts pressa på och till slut fann Ondrej Palat Alex Killorn framför mål. Killorn visade prov på fina handleder när han lirkade in pucken under Holtby. Scenförändringen underströks inte minst av att Tampa faktiskt lyckades hålla Caps utan ett skott på mål som längst under åtta minuter i den tredje perioden. Men chanser saknades inte för det. Hemmalaget tog ut Holtby och pressade Bolts försvar men Vasilyevskiy var omutbar.
    - Det är det därför han är en av de bästa målvakterna i världen. Han gav oss chanser när vi inte spelade på topp. Och dagens insats är ett bevis på det, menade Tampas lagkapten Steven Stamkos.
    Tampas ändring i spelet när det betydde som mest var resultatet av några enkla ord i den andra periodpausen, förklarade Ondrej Palat:
    - Det var fortfarande ett lugn i omklädningsrummet. Vi pratade igenom matchen och insåg att vi behövde spela enklare och inte ge bort pucken. Det tycker jag att vi lyckades med i den tredje perioden.
    Tampas spelförändring i slutperioden punkterade även Washingtons chanser till att återta kommandot i serien och behålla den hemmafördel man roffat åt sig med dubbla segrar på bortaplan. Istället för en sen kvittering kunde bortalagets Anthony Cirelli göra 4-2-till Bolts med en sekund kvar. Istället för att kunna ta kommandot i serien är nu serien utjämnad när den nu vänder åter till Tampa.
    - Vi har spelat bra i tre av fyra matcher och ibland är det inte raka vägen dit vi vill nå. Vi har varit bra på bortaplan och nu har vi alla intentioner att vinna en match i Tampa. Det här är en grupp som gått igenom svårigheter. Vi har gjort det förut, avslutar Trotz.
    - Det var en missad möjlighet, menade Alexander Ovechkin. Men vi ska fortfarande ha kul och njuta av det. Nu ska vi åka till Tampa, spela vårt spel och försöka vinna.
    Tom Wilson höll med:
    - Fem-mot-fem tycker jag att vi är det bättre laget och det är detaljer i special teams som avgör. Men det är det videocoachen är till för. Vi får kolla på det och försöka ta bort det till nästa match. Vi är trygga i det vi gör.
    Det här är sjätte serien på de senaste tio åren, och andra serien i år, som bortalaget har vunnit varje av de fyra första matcherna. Huruvida det fortsätter återstår att se.
    Nästa match spelas under natten mot söndag. Nedsläpp 01:15, svensk tid.