SWE_WJC_Celly

VICTORIA - Sverige hade 4-0, tappade till 4-4, men lyckades till slut vinna med 5-4 mot USA i förlängning. Efter dramat har nu Juniorkronorna rejäl vittring på segern i grupp B.

• Det är viktigt att vinna gruppen när vi kommer in i slutspelet. Få lättare väg och motstånd som passar oss bättre, säger Filip Westerlund en av Sveriges målskyttar till NHL.com/sv.
    Sverige ångar på i Victoria och tog på lördagen sin tredje raka seger i turneringen. I nästan 50 minuter stod de blågula för sin kanske bästa insats hittills i turneringen. Då ledde Sverige med 4-0 och såg ut att gå mot storseger. Men USA vaknade. I powerplay kunde Mikey Anderson reducera till 4-1 efter 9:34 av den tredje perioden. Reducering nummer två kommer bara minuter senare genom Ryan Poehling och amerikanarna var med i matchen igen.
    - Vi fick utvisningar emot oss, de gjorde mål och fick energi av det. De tryckte ner oss, så det blev tufft på slutet, säger Westerlund.
    Sverige blev tillbakapressade och i slutminuten lyckades USA också både reducera och kvittera. Bägge gångerna genom Poehling som slog till med 13 sekunders mellanrum och därmed fullbordade ett äkta hat trick.
    - Det får inte hända när man leder så pass stort. Vi borde stängt ner dem bättre och fått press på dem efter deras andra mål. Det ska inte få hända igen, säger Westerlund.
    Matchen gick till förlängning där Adam Boqvist avgjorde efter fint samspel med Lucas Elvenes. Sverige tog därmed två poäng, förlängde sin gruppspelssvit till 47 segrar och har nu allt i egna händer inför avslutningen mot Kazakstan på nyårsafton. Två poäng räcker för att Sverige ska vinna gruppen.
    - Vi får ta med oss det här från idag. Vi kan inte ta någonting för givet. Vi har sagt att vi ska vara ett lag som måste jobba för allt vi vill ha. Och gör vi inte det kommer vi inte vinna någon match, säger förbundskapten Tomas Montén.
    Arizona Coyotes-draftade Westerlund öppnade målskyttet i den första perioden, serverad av Samuel Fagemo och Lucas Elvenes. Med ett välplacerat handledsskott överlistade backen den amerikanska målvakten Kyle Keyser.
    - Det var väldigt skönt. Det var skönt att sätta den på plats tidigt och få en bra start, säger Westerlund.
    I den andra stängde Sverige igen för USA och kontrollerade händelserna på isen. Det resulterade i två snabba mål mitt i perioden. 2-0 genom Rickard Hugg och 3-0 från Emil Bemström som på friläge lirkade in pucken mellan benskydden på den amerikanska målvakten. Sveriges fjärde mål gjorde Westerlunds backkollega Erik Brännström.
    Westerlund stod förutom sitt mål för en assist i matchen och spelade plus-2. Och han är nöjd med sin inledning hittills på turneringen.
    - Jag tycker att det fungerat bra. Jag och Brännström fungerar bra som backpar. Vi pratar mycket och har bra kommunikation mellan oss. För egen del känns det bra.
    Kazakstan väntar i sista omgången. Minst två poäng där och Sverige tar hem grupp B.
    Det här hände också under JVM:s andra dag:
    Sveriges premiärmotståndare Finland gjorde sin bästa insats hittills i turneringen när de besegrade Slovakien med 5-1. Tre av målen kom från lagets backar. Chicago Blackhawks Henri Jokiharju satte 1-0, 17-årige Ville Heinola 3-0 och Oskari Laaksonen 5-1. Även Santeri Virtanen och Anton Lundell målade för Finland.
    - Jag tycker vi blir bättre och bättre. Det här var det närmaste vi kommit vårat spel som lag, säger den finska förbundskaptenen Jussi Ahokas enligt IIHF.com.
    Finland har nu två segrar av tre möjliga och avslutar gruppspelet med match mot USA på nyårsafton. Slovakerna möter Kazakstan under söndagen, en match som avgör vilket av lagen som går till kvartsfinal och vilket som får kvala sig kvar.
    Danmark har fortfarande inte gjort mål i årets turnering, utan föll med 4-0 mot Schweiz under den tidiga eftermiddagen. Hos Schweiz blev Blackhawks-draftade Philipp Kurashev tremålsskytt. 19-åringen satte två mål i den första och ett i den tredje. Simon le Coultre gjorde schweizarnas fjärde mål.
    Hemmanationen Kanada fortsätter ösa på. Mot Tjeckien blev det seger med hela 5-1 efter att fem olika spelare skrivit in sig i målprotokollet. Anaheim Ducks Maxime Comtois, det ännu odraftade löftet Alexis Lafreniere och Morgan Frost gjorde tre av målen.
    Kanada kommer möta Ryssland i en trolig final om gruppsegern innan det nya årets rings in. Ryssland har i skrivande stund en match mindre spelad, men möter Schweiz under söndagen.
    Tjeckerna är ännu inte klara för kvartsfinal. Utan måste med sina två poäng besegra Danmark på nyårsafton för att få spela om medaljerna.