swe fin juniors

Sverige är utslaget ur JVM. Finland vann kvartsfinalmötet mot Juniorkronorna med 3-2 efter att ha avgjort med bara 25 sekunder kvar att spela.
Det svenska JVM-äventyret är slut för den här gången. Trots en 2-0-ledning efter den första perioden föll Sverige med 2-3. Finland fullbordade sin vändning i den tredje perioden där laget gjorde både 2-2 och 3-2. Stor matchhjälte blev Roni Hirvonen som rundade kassen och fick in pucken bakom den svenske målvakten Hugo Alnefelt i slutminuten.

• Vi tyckte att vi gjorde en bra första period. Känslan är riktigt bra. I andra perioden kommer finnarna upp ett hack, vi pratade inför tredje om att bli noggrannare med puck. Vi kanske var lite för slarviga i den andra. Vi visste att det skulle bli en jättetuff match, säger Sveriges Förbundskapen Joel Rönnmark.
    Det var ett kvartsfinalmöte som Sverige inledde bäst. I den första perioden spelade Juniorkronorna till sig en tvåmålsledning. Lucas Raymond gav Sverige ledningen med 1-0 efter 14:28 med ett välplacerat skott som smet förbi den finske målvakten Kari Piiroinen.
    Sverige fortsatte att ösa på och efter 16:05 gjorde Elmer Söderblom 2-0. Han gjorde det på samma sätt som han gjorde mot Tjeckien i den första gruppspelsmatchen. Den Detroit Red Wings-draftade forwarden fick pucken vid sidan om mål i powerplay, trädde den och klubban mellan sina ben och lyfte in pucken i krysset.
    - Elmer visade verkligen vad han kan göra i den här turneringen. Han är skicklig för att vara så stor. Han gjorde ett bra jobb i den här turneringen, säger Joel Rönnmark.
    Om Sverige var det spelmässigt bättre laget i den första perioden, tillhörde mittperioden Finland. Efter 5:32 kom finländarnas första mål på Alnefelt. Efter en omställning spelade Finland bort det svenska försvaret och Henri Nikkanen noterades som målskytt.
    Finland fortsatte sin offensiva anstormning. Aku Räty hade en puck inne för 2-2 efter 6:28, men Sverige utmanade målet för offside och fick rätt. Den svenska ledningen stod sig, men Finland pressade på och hade bland annat en puck i ribban. Skottstatistiken slutade 12-6 till Finland i den andra perioden, och de fortsatte hålla i taktpinnen i den tredje.
    Följ oss på [Facebook och Twitter för ytterligare exklusivt material och NHL-nyheter!]
    Efter 11:04 av den slutperioden kom kvitteringen. Finlands lagkapten Anton Lundell nätade i powerplay med ett rappt skott från den högra tekningscirkeln. Sverige orkade sedan inte lyfta upp sitt spel. Finland öste på framåt och fick i slutminuten in sin segerpuck.
    - Känslan är att vi reder ut stormen och har en ettmålsledning inför sista. Det vi tryckte på var att gå för nästa mål och våga spela. Det är klart att de blir desperata som måsta gå ikapp. Det gör dem och sedan är förhoppningen att vi ska ta det till övertid och vinna där, men det gör vi inte, säger Rönnmark.
    I och med förlusten får Sverige lämna JVM-bubblan i Edmonton.
    - Det var jobbigt. Många som är väldigt ledsna. Det är jobbigt att se det. De har gjort allt dem kan, säger Rönnmark om sina spelare.
    För Finlands del väntar härnäst semifinal.
    ÖVRIGA KVARSTSFINALER
    Ryssland-Tyskland 2-1
    I kvällens första kvartsfinal pressade Tyskland Ryssland in i det sista. Men lyckades inte hela vägen och Ryssland vann med 2-1.
    Ryssland gick ifrån till en 2-0-ledning. Vasili Ponomaryov satte 1-0 efter 9:06 av den första perioden när han fri med den tyska målvakten Florian Bugle satte en backhand. Bara minuter innan hade Tysklands Tim Stützle träffat stolpen.
    I mittperioden ökade Danil Bashkirov på den ryska ledningen. Yegor Afanasiev fick tag på pucken bakom mål och serverade Bashkirov som satte pucken bakom Bugl med ett snabbt skott.
deru wjc

Tyskland närmade sig i den tredje periodens inledning. Florian Elias snodde pucken av Radion Amirov när Amirov var på väg ur egen zon. Sekunderna efteråt skickade han in 2-1-pucken, och Tyskland gav sig ut på kvitteringsjakt.
Elias hade fler chanser att göra mål, bland annat ett ribbskott och en chans i numerärt underläge. Men den ryska målvakten Yaroslav Askarov stod i vägen.
- Vi kan vara väldigt stolta över vår turnering. Jag är stolt över spelarna och lagledningen. Vi försökte bli bättre för varje dag. Det är en besvikelse att förlora den här matchen, sa Stützle.
Ryssland är klart för semifinal, medan turneringen är över för Tyskland
Kanada-Tjeckien 3-0
Hemmanationen Kanada gjorde två mål redan i den första perioden vilket grundlade 3-0-vinsten mot Tjeckien. Dylan Cozens gjorde 1-0-målet efter 8:22 av den första perioden. Målet var hans sjunde i turneringen och med det gick han upp i skytteligaledning. 2-0 satte sedan Bowen Byram efter 11:39.
Kanadas sista mål i matchen kom med 2:49 kvar av Connor McMichael och punkterade en match där kanadensarna fick bekänna färg. Tjeckerna vann nämligen skotten med 29-25, och för första gången i turneringen förlorade kanadensarna skottstatistiken. Men lagets målvakt Devon Levi höll nollan.
- Det var mycket att göra i första perioden (12 räddningar). Det gör att man är med i matchen. Det var en annorlunda match. De har varit svårare att fokusera i de senaste matcherna, säger Levi.

Kanada avancerar till semifinal och har därmed fortfarande chans att försvara sitt JVM-guld från förra året och dessutom ta sitt tredje guld på de fyra senaste turneringarna.
USA-Slovakien 5-2
USA är klart för semifinal efter att ha besegrat Slovakien med 5-2. John Farinacci gjorde två mål medan Arthur Kaliyev, Cole Caufield och Matthew Berniers stod för lagets övriga fullträffar.
USA gick ifrån till en 3-0-ledning. Kaliyev gjorde 1-0 i powerplay i den första perioden. Farinacci styrde in 2-0 med knätet i mittperioden innan Caufield överlistade den slovakiska boxen i ett fem-mot-tre-läge fram till 3-0.
Trevor Zegras assisterade till Caufields mål och gick därmed upp på 15 poäng i turneringen, tangerat tredje bäst av en amerikansk spelare i ett JVM tillsammans med Mike Modano.
Slovakien reducerade till 1-3 i slutet av den andra perioden genom Matej Kaslik. Och kunde i den tredje perioden göra matchen ännu tightare när Dominik Sojka hittade rätt till 3-2 med en styrning.
Slovakernas kvitteringsjakt avbröts dock abrupt när Farinacci rundade kassen och satte 4-2 med 4:14 kvar att spela. Berniers kunde sedan fastställa slutresultatet i tom kasse.