Sharks726

Under resten av månaden kommer NHL.com/sv minnas tillbaka på säsongen 2018-19 och de tio bästa, mest minnesvärda ögonblicken. I dag nummer 6:

Stanley Cup-slutspelet 2019 bjöd på många portioner hockeydramatik. En av de allra mest dramatiska matcherna ägde rum den 23 april i SAP Center, San Jose.
Vad var det som höll på att hända? Storsatsande San Jose Sharks hade haft ena benet på golfbanan i två raka matcher. Vegas Golden Knights hade lett matchserien i den första omgången av Stanley Cup- slutspelet med 3-1 i matcher. De hade haft två matchbollar, men efter två starka insatser hade Sharks lyckats utjämna och få till en sjunde, helt avgörande match mot sina rivaler från Pacific Division.
Matchserien skulle avgöras hemma i "hajtanken" - något som hemmaspelarna hoppades skulle ge dem fördel för att ta sig vidare till slutspelets andra omgång.
- Vi har tagit det till en match 7. Vi kommer vara redo. Vi är glada att vi spelar hemma, men det kommer krävas mycket jobb, alla kommer behöva göra allt. Det är inte över ännu, sade Sharks lagkapten Joe Pavelski inför det högdramatiska mötet.

SJS-VGK, M7: Sharks vänder med fyra mål i tredje

Men när pucken hade släppts inför den vilda hemmapubliken gjorde Sharks-spelarna knappast det lätt för sig. Vegas tog kommandot och var inledningsvis det hetaste laget. Gästerna fick dessutom jubla först. Halvvägs in i den första perioden tryckte William Karlsson in 0-1 och kniven flyttades någon millimeter närmare struparna på Sharks. De kom ännu närmare när Cody Eakin ökade på till 0-2 i mittperioden och Max Pacioretty satte 0-3 i början av den tredje perioden.
Paciorettys mål kom efter bara 3:36, och där och då fanns det inget som tydde på att Sharks skulle kunna resa sig - ännu en gång. Men är det något vi lärt oss genom åren är det att hockey är en marginalsport och att momentum kan vända på en femöring. När matchuret tickat upp till 9:13 ändrades matchen totalt. Cody Eakin, 0-2-skytten, träffade olyckligt Joe Pavelski i ansiktet med sin klubba, det renderade i ett matchstraff och fem minuters numerärt överläge för Sharks.
Men den stabila ledningen skulle väl ändå vara säker? Så trodde nog de flesta, men inte Sharks och inte veteranen Joe Thornton. Efter att han sett Pavelski lunka ut blödande från huvudet samlade han sina lagkamrater på bänken …
- Vi visste att vi skulle komma tillbaka. "Jumbo" (Joe Thornton) sa att vi skulle göra det. Han sa - med några svordomar - att vi skulle ut där och göra tre mål, sa forwarden Logan Couture direkt efter matchen.
Sagt och gjort.

SJS-VGK, M7: San Jose och Vegas tackar varandra

Bara sju sekunder in i powerplay-spelet klev Couture fram och reducerade till 1-3 för Sharks. Energinivån i arenan steg drastiskt, nu var Sharks på gång,
2-3 kom kort därefter, närmare bestämt efter 10:09. Erik Karlsson avlossade ett skott från blålinjen och framför mål styrde tomas Hertl pucken i nät. Nu fattades bara ett mål och Sharks fortsatte sin jakt.
Efter 12:53 ringde det igen. Återigen var det Couture som var framme och kvitterade till 3-3. De där tre målen Joe Thornton efterlyst var ett faktum.
- Det här är den bästa match jag någonsin varit med om. Punkt. Underläge med 3-1, underläge med 3-0 med tio minuter kvar. Det var en … helt otrolig serie, säger Joe Thornton.
Som om tre inte var nog gjorde San Jose också 4-3 av bara farten. Kevin Labanc, som assisterat till de första tre målen, satte själv fyran och fullbordade vändningen i samma numerära överläge. På fyra minuter och en sekund hade Sharks gått från 0-3 till ledning 4-3.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Sharks tränare Peter DeBoer hade knappast kunnat föreställa sig en bättre utdelning.
- Jag ville ha ett mål. Men ett mål blev två och där tog momentum över, sa DeBoer.
Den enastående vändningen räckte inte till seger efter ordinarie tid. Jonathan Marchessault kvitterade i slutminuten, men Sharks skulle ändå gå segrande ur den dramatiska tillställningen efter att Erik Karlsson hittat Barclay Goodrow som lirkade in 5-4 för Sharks bakom Marc-Andre Fleury i slutet av den första förläningsperioden.
San Jose Sharks jublade ikapp med publiken i SAP Center efter avgörande och avancemanget till den andra omgången säkrats. Men det de kommer minnas mest från match 7 i SAP Center är en spektakulära vändningen i den tredje perioden.