CHI-COL: Kane förlänger sin poängsvit till 14

Efter en lugn Thanksgiving-torsdag med en match på schemat var NHL tillbaka med full kraft natten mot lördagen. 24 lag kom till spel, varav två var Chicago Blackhawks och Colorado Avalanche - hemvist för de klart lysande stjärnorna Patrick Kane och Nathan MacKinnon. Det är också där vi tar vår början i omgångens matchsummering.
Nedan följer en summering av omgångens 12 matcher:

Chicago Blackhawks - Colorado Avalanche 2-5 (1-3, 1-2, 0-0)
Patrick Kane lyckades visserligen med att göra poäng för 14:e matchen i rad (bäst i NHL den här säsongen) genom att göra mål, men mötet mellan Blackhawks och Avalanche tillhörde Nathan MacKinnon. MVP-kandidaten öppnade själv målskyttet 59 sekunder in på första perioden när han slog till med sitt 16:e mål, plockade upp en assist på Ryan Graves 2-0 efter 3:17 och spelade sedan fram Cale Makar till Avalanche 3-1-mål 12:20 in på samma period. Innan matchen var över hade han dessutom plockat upp ytterligare en assist för totalt fyra poäng i matchen.
- Nu när vi haft de skadorna vi haft har han [MacKinnon] verkligen burit laget på sin rygg, säger Avalanche tränare Jared Bednar till NHL.com/sv. Han har spelat tufft, snabbt och hårt, använt sin snabbhet och gjort sina kedjekamrater bättre match ut och match in. Det är precis det du behöver från dina stjärnspelare och han har verkligen fått dra ett tungt lass sett till de tunga namn vi haft på skadelistan.
MacKinnon är nu uppe på 39 poäng (16+23) på 25 matcher.
Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs 6-4 (0-1, 4-1, 2-2)
Det blev en kaptenernas kamp mellan Jack Eichel och John Tavares när Sabres tog emot Maple Leafs under natten mot lördagen. Hemmalagets anförare smällde in två mål och en assist medan bortalagets galjonsfigur fick nöja sig med enbart två mål. Avgörande för matchen blev Sabres ryck i andra perioden då man gick från underläge 2-0 till ledning 4-2 genom fyra raka fullträffar. Sabres seger gav Maple Leafs nye tränare Sheldon Keefe hans första förlust i NHL.

BUF-TOR: Eichel tar avslut på egen hand

Carolina Hurricanes - Nashville Predators 0-3 (0-2, 0-1, 0-0)
Pekka Rinne stod för 31 räddningar och Calle Järnkrok, Rocco Grimaldi och Austin Watson målade för Nashville Predators på vägen till en 3-0-seger borta mot Carolina Hurricanes. Segern var lagets första deras senaste sju matcher, men också dess fjärde raka med åtminstone en poäng.
Dallas Stars - St. Louis Blues 1-3 (0-1, 0-0, 1-2)
Stars slets mellan hopp och förtvivlan i mötet mot Blues. Efter att ha legat under nära hela matchen med 1-0 - Blues tog ledningen via Colton Parayko 15:41 in på första perioden - kvitterade finske snabbskrinnaren Roope Hintz med endast 3:11 kvar att spela av tredje perioden. 18 sekunder senare gjorde dock Ryan O'Reilly 2-1 till Blues och hjälpte sedan bortalaget hålla undan och vinna matchen med 3-1.
Boston Bruins - New York Rangers 3-2 ÖT (0-1, 1-1, 1-0, 1-0)
David Pastrnak visar inga tecken på att hans fenomenala spel den här säsongen ska mattas av. Mot Rangers kvitterade han själv matchen till 2-2 4:27 in på tredje perioden innan han, med en läcker soloprestation, serverade David Krejci öppet mål i 1:40 in på förlängningen. Totalt har "Pasta" stått för 41 poäng (24+17) på 26 matcher.

BOS-NYR: Pastrnak ger Krejci öppet mål

Anaheim Ducks - Winnipeg Jets 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)
Winnipeg fortsätter gå som… flygplanet (?) och tog borta mot Ducks sin tionde seger i november månad. Stora segerorganisatörer blev Blake Wheeler (två assist), Patrik Laine (två assist) och Connoer Hellebuyck (24 räddningar).
Minnesota Wild - Ottawa Senators 7-2 (0-1, 3-1, 4-2)
Sju mål på de avslutande två perioderna gjorde att Wild kunde defilera i mål hemma mot Senators. Roligast hade förmodligen Jared Spurgeon, poängbäst på isen med sina tre poäng (1+2), samt Alex Stalock (33 räddningar på 35 skott, 94,3%).
San Jose Sharks - Los Angeles Kings 4-1 (2-0, 2-0, 0-1)
Erik Karlsson och hans San Jose Sharks har hittat segerreceptet. Hemma mot Kings tog laget sin tionde seger de senaste tolv matcherna och Karlsson själv var i allra högsta grad inblandad. Två assist blev det för 29-åringen som därmed klättrar till 20 poäng (3+17) på 26 matcher.
Philadelphia Flyers - Detroit Red Wings 6-1 (2-1, 1-0, 3-0)
Kräftgången fortsätter för Red Wings som mot Flyers åkte på sin åttonde raka förlust. Jakub Voracek blev poängbäst i matchen med sina tre assist medan Matt Niskanen (0+2), Sean Couturier (1+1) och Scott Laughton (1+1) noterades för två poäng vardera. Segern var Flyers tredje raka.

Vegas Golden Knights - Arizona Coyotes 2-1 STR (0-0, 1-1, 0-0, 0-0, 1-0)
Alex Tuch och Jakob Chychrun noterades för varsitt mål i andra perioden, men fler spelmål än så släppte inte Darcy Kuemper och Malcolm Subban in. Matchen fick avgöras på straffar där samme Tuch blev matchvinnare.
Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 4-3 ÖT (0-1, 1-2, 2-0, 1-0)
Omgångens kanske bästa upphämtning stod Capitals för när man mot tunga Lightning hämtade upp underläge 3-1 till 3-3 i tredje perioden och sedan även gick segrande ur bataljen på övertid. Nikita Kucherov och T.J. Oshie stod för tre assist vardera.
Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins 5-2 (1-1, 3-0, 1-1)
Gustav Nyquist hade inför mötet med Pittsburgh Penguins ännu inte nätat på hemmaplan i Nationwide Arena. När slutsignalen ljöd hade han gjort tre. Svenskens hattrick var den enskilt största avgörande faktorn i en i övrigt tät match mellan två divisionsrivaler. I och med vinsten har Blue Jackets nu gått 5-2-0 sina senaste sju matcher.

CBJ-PIT: Nyquist gör ett mål i varje period