TOR-TBL: Point vinklar in Kucherovs passning

Snygga mål, läckra dragningar, fenomenala räddningar; nattens NHL hade som vanligt det mesta. I centrum stod två säsongsdebuterande spelare som båda såg till att göra stor skillnad för sina lag.
I Tampa Bay var Brayden Point tillbaka efter att ha missat klubbens inledande matcher (och träningsläger) med en skada. Han var i allra högsta grad inblandad i sitt lags framgångar i mötet med Toronto.

Samtidigt fick San Jose förstärkning av veteranen (tillika klubblegendaren) Patrick Marleau som även han såg till att ge sig till känna direkt. Välbehövligt för Sharks som inte haft en alltför lätt säsongsupptakt.
Nedan följer en summering av omgångens NHL-matcher:
Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning 3-7 (3-4, 0-1, 0-2)
Ingenstans bjöds det på så mycket fart och fläkt (och brist på försvar) som i mötet mellan offensiva giganterna Maple Leafs och Lightning. Bortalaget fick matchen till ära förstärkning av Brayden Point och satte omedelbart ihop en förstakedja bestående av Point, Steven Stamkos och Nikita Kucherov. Ett drag som skulle få märkbara resultat.
Redan 2:28 in på första perioden klev Point in i handlingen genom att placera pucken i nät, framspelad av just Stamkos och Kucherov. Maple Leafs svarade via två snabba mål från Andreas Johnsson och John Tavares, men Lightning svarade med att också dem göra två snabba mål - via Kucherov och Kevin Shattenkirk. När Auston Matthews kvitterade till 3-3 med 2:04 kvar av första perioden tänkte nog de allra flesta att "nu får det vara nog för den här perioden". Steven Stamkos ville dock annat och slog till med 4-3 för Lightning med 43 sekunder kvar på klockan.

TOR-TBL: Johnsson skjuter från tekningscirkeln

Puh.
Första perioden tycktes suga musten ur Maple Leafs som inte mäktade med några fler mål i matchen. Lightning däremot gjorde ytterligare tre och gick segrande ur bataljen med 7-3. För Brayden Point innebar debuten tre poäng (2+1), medan Stamkos (1+3) och Kucherov (2+2) gjorde fyra vardera. Chanserna är med andra ord goda att vi får se samma förstakedja även i nästa match för Lightning.
- Det fanns ett par stunder där timingen inte riktigt var där, när pucken studsade av klubban, säger Point till NHL.com/sv. Men vår kedja hade bra fart matchen igenom, laget hade bra fart matchen igenom och det var nyckeln till vår framgång. Att få spela med två av ligans superstjärnor gjorde det enkelt för mig att bara kliva in.
Nashville Predators - Washington Capitals 6-5 (1-1, 1-3, 4-1)
Två powerplay-mål från Alex Ovechkins klubba brukar vara tillräckligt för att Washington Capitals ska vinna. Men mot Nashville Predators räckte det inte. Anförda av Ryan Johansen (två mål), Filip Forsberg (mål, assist) och Matt Duchene (mål, assist) stod Predators emot Capitals anstormning och vände underläge 4-2 inför tredje perioden till seger 6-5.
- Det känns som vi kan varva igång blixtsnabbt, säger Mattias Ekholm - också han målskytt - till NHL.com/sv. Vi kan ta det lugnt i två minuter och sedan har vi två bra byten och då har vi plötsligt gjort två mål. Spelarna vi har och kedjorna vi satt ihop är verkligen offensivt starka och kommer vinna många matcher för oss, precis som de gjorde ikväll.

NSH-WSH: Forsberg nätar på Holtby

Chicago Blackhawks - San Jose Sharks 4-5 (2-2, 2-2, 0-1)
Sharks har det fortsatt jobbigt defensivt och släppte fyra mål även i denna bortamatch mot Blackhawks… men vad gör det när 40-årige Patrick Marleau gör sin efterlängtade comeback i klubben och av bara farten passar på att skicka in två puckar i mål?
- Det känns bra att kunna bidra på det sättet, säger Marleau. Men jag hade tagit vinsten och de två poängen över allt annat. Det var otroligt härligt att vara tillbaka och spela med den här gruppen.
Brent Burns sköt sitt 200:e mål i NHL-karriären och Erik- såväl som Melker Karlsson noterades för varsin assist i Sharks. Erik Gustafsson stod för en assist för Blackhawks, som gjorde sin blott andra match för säsongen efter att ha deltagit i NHL Global Series för en dryg vecka sedan.
Colorado Avalanche - Boston Bruins 4-2 (1-2, 1-0, 2-0)
Två obesegrade lag drabbade samman med ambitionen att bevara sina sviter. Bruins inledde bäst och höll på att få med sig en 2-0-ledning efter första perioden, men med bara minuten kvar skickade Nathan MacKinnon in reduceringen i powerplay. Svenskbekantingen Pierre-Edouard Bellemare kvitterade för Avs i mittperioden innan mål från Andre Burakovsky och Gabriel Landeskog säkrade segern för Avalanche i tredje perioden. Burakovskys mål var inte bara hans första i Avalanche-tröjan, utan även en riktig delikatess där han avlossade ett rungande handledsskott efter att ha drivit upp pucken på egen hand. Bruins fick under matchens gång två mål bortdömda på Coach's Challenge från hemmalaget.

COL-BOS: Burakovsky gör allt på egen hand

Pittsburgh Penguins - Anaheim Ducks 2-1 (0-0, 1-1, 1-0)
Penguins börjar som bäst vänja sig vid verkligheten utan skadade Evgeni Malkin och Nick Bjugstad. Med namntunga spelare borta faller ansvaret, som så många gånger tidigare, på Sidney Crosby att leverera. I nattens hemmaseger mot Ducks var det precis vad han gjorde. Först genom att ge Penguins ledningen med 1-0 i andra perioden och sedan, när Ducks kvitterat, spela fram Jake Guentzel till matchvinnande 2-1 i tredje perioden. Segern var Pittsburghs andra för säsongen medan förlusten var Ducks första.
Montreal Canadiens - Detroit Red Wings 2-4 (1-2, 1-1, 0-1)
Red Wings fortsatte sin heta säsongsinledning genom att plocka upp sin tredje seger på fyra matcher. Vanligtvis hemmastarka Canadiens fick mål från Joel Armia och Max Domi, men fullträffar från Darren Helm, Tyler Bertuzzi, Luke Glendening och Anthony Mantha - hans sjätte för säsongen! - såg till att gästande Detroit kunde lämna rinken med två poäng.
Winnipeg Jets - Minnesota Wild 5-2 (0-1, 2-0, 3-1)
Det något misslyckade fjolåret tycks vara ett minne blott för Patrik Laine som inlett årets säsong strålande. Ett mål och fem assist på de fyra inledande matcherna ökades i nattens möte med Minnesota Wild på med ytterligare två mål och två assist. Fyra poäng alltså för Laine som välförtjänt utsågs till matchens "första stjärna".

WPG-MIN: Laine ger Jets ledningen

New Jersey Devils - Edmonton Oilers 3-4 STR (1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)
James "the real deal" Neal fortsätter sin karriärsräddande säsong med Oilers. I nattens möte med Devils noterades han för sitt sjunde mål och har därmed, fyra matcher in på säsongen, matchat sin måltotal från förra säsongen med Calgary Flames. Skillnaden? Då spelade han 63 matcher. Matchens lirare för bortalaget var dock kapten Connor McDavid. Utöver att plocka upp en assistpoäng på Neals mål var det McDavid som kvitterade matchen till 3-3 med 1:06 kvar att spela av tredje perioden. Oilers tog sedan hem matchen på straffar där Leon Draisaitl stod för avgörandet.

NJD-EDM: McDavid med sen kvittering i powerplay

Dallas Stars - Calgary Flames 2-3 STR (0-0, 1-0, 1-2, 0-0, 0-1)
Flames spenderade dock ingen tid på att gräma sig över den ovan nämnde Neal, utan plockade istället två poäng borta mot Stars. Elias Lindholm och Noah Hanifin gjorde båda sina andra mål för säsongen för Calgary, men Johnny Gaudreau var den som avgjorde straffläggningen till lagets fördel. John Klingberg plockade upp sin första poäng för säsongen i Stars.
Arizona Coyotes - Vegas Golden Knights 4-1 (2-1, 2-0, 0-0)
Två assist för Carl Söderberg och ett mål från Niklas Hjalmarsson bidrog i allra högsta grad när Coyotes tog sin första seger för säsongen. Conor Garland noterades även för två av hemmalagets mål. Phil Kessel väntar fortfarande på första målet i sin nya klubb.

ARI-VGK: Garland överlistar Fleury

Ottawa Senators - St. Louis Blues 4-6 (2-0, 1-2, 1-4)
En utmärkt start med ledning 2-0 i första pausvilan räckte inte för Senators som tvingades lämna isen som förlorare för tredje gången på tre försök. Kollapsen skedde till största del i tredje perioden där Blues gjorde hela fyra mål. Noterbart är att Erik Brännström i Senators gjorde sin första NHL-poäng och att Blues' Ryan O'Reilly gjorde fyra poäng - ett mål och tre assist.

SÅ GICK SNACKET:
"Vi får inte göra misstagen vi gjorde. Vi pratade till och med om det inför tredje perioden. Vi måste vara noggranna med pucken. Och så tappar vi pucken, gör misstag och det kostar oss ännu en gång. Två poäng, igen."
- Alex Ovechkin om Capitals kollaps i tredje perioden.
"Efter den där galna första perioden hittade vi rätt och började försvara riktigt bra. De (Toronto) är ett skickligt lag och vi visade att när vi kan kontrollera tempot som vi gjorde ikväll kan vi verkligen stänga ner bra lag."
- Steven Stamkos om Lightnings försvar efter en galen förstaperiod (sju mål) i mötet mot Maple Leafs.