NYI-TBL: Barzal får in pucken bakom Vasilevskiy

Tampa Bay Lightning anno 2018-19, laget som inte tycktes kunna förlora i grundserien, är definitivt historia. Borta mot New York Islanders led laget sin sjunde förlust (femte på ordinarie tid) under de inledande 13 matcherna.
För Islanders del var det gladare miner.
Den övertygande 5-2-segern mot Lightning var lagets åttonde raka och man fick dessutom starka formbesked från nyckelspelare via två poäng (1+1) från förstacenter Mathew Barzal och tre poäng (1+2) från kapten Anders Lee.

Nedan följer en summering av omgångens åtta NHL-matcher:
New York Islanders - Tampa Bay Lightning 5-2 (0-0, 2-1, 3-1)
Mathew Barzal öppnade målskyttet hemma mot Lightning genom att göra sitt sjätte mål för säsongen 4.58 in på andra perioden, framspelad av Nick Leddy. Kort därefter kvitterade Yanni Gourde, men Islanders lämnade ändå perioden med en ledning via mål från backen Ryan Pulock. I tredje perioden drygade Josh Bailey och Anders Lee ut ledningen till 4-1 innan Ryan McDonagh reducerade till 4-2 med mindre än två minuter kvar att spela. Derick Brassard fastställde sedan slutresultatet i tom bur.
- Det känns som laget hittat sin identitet och alla spelare fyller sina roller på bästa sätt, säger Lee till NHL.com/sv. Vi försöker inte göra för mycket. Vi spelar ett enkelt spel och minimerar risker. När vi väl misslyckats har vi haft ett starkt målvaktsspel.
Washington Capitals - Buffalo Sabres 6-1 (4-0, 1-1, 1-0)
Detta tidiga toppmöte i Eastern Conference slutade med utklassning till hemmalaget Capitals fördel. En rivstart med fyra mål i första perioden blev nyckeln. Braden Holtby duellerade ut Linus Ullmark rejält mellan stolparna samtidigt som Washingtons "andra våg" tog kommandot i form av Jakub Vrana (2+0), Tom Wilson (1+2) och Michal Kempny (0+3). Henri Jokiharju gjorde sitt första NHL-mål i karriären (och för Sabres) i andra perioden.

WSH-BUF: Vrana visar kyla när han nätar på friläge

San Jose Sharks - Winnipeg Jets 2-3 (0-1, 1-1, 1-1)
En otrolig insats från Connor Hellebuyck med 51 räddningar på 53 skott räckte för att Jets skulle kunna stjäla en seger med 3-2 på bortaplan mot Sharks. Själva sköt Jets bara 19 skott, men vad gör det när tre går in? Nikolaj Ehlers avgjorde med 1.24 kvar att spela av tredje perioden efter fint förarbete av Jack Roslovic.
Anaheim Ducks - Vancouver Canucks 2-1 ÖT (1-0, 0-0, 0-1, 1-0)
Ducks såg ut att gå mot en stabil 1-0-seger via ett läckert mål i numerärt underläge från Jakob Silfverberg i första perioden. Men Adam Gaudettes kvittering 13.42 in på den tredje perioden satte käppar i hjulet för den planen. Istället såg Ryan Getzlaf till att bärga segern för hemmalaget med sitt tionde övertidsavgörande mål i karriären.

ANA-VAN: Getzlaf överlistar chansande Markström

Colorado Avalanche - Dallas Stars 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)
Poäng av Nathan MacKinnon (mål i powerplay) för trettonde raka matchen under säsongsinledningen räckte inte för Avalanche som föll hemma mot Stars med 2-1. Hjälte för gästerna blev Roope Hintz som noterades för båda målen - hans åttonde och nionde för säsongen.
New Jersey Devils - Philadelphia Flyers 3-4 STR (1-1, 1-1, 1-1, 0-0, 0-1)
Mötet mellan Devils och Flyers bjöd på läckra mål. Taylor Halls solodelikatess i tredje perioden bland annat, men framförallt Sean Couturiers matchavgörande straffmål där han med en hand placerade pucken i nät bakom Mackenzie Blackwood. Samme Couturier stod för ett mål och en assist i matchen. Jack Hughes utgick skadad efter en tackling från Matt Niskanen. Devils står nu på två vinster efter elva matcher.

NJD-PHI: Hall visar upp briljans

St. Louis Blues - Columbus Blue Jackets 4-3 ÖT (1-1, 2-2, 0-0, 1-0)
Åtta sekunder var allt David Perron behövde för att avgöra övertidsperioden mellan Blues och Jackets. Blues tog därmed sin tredje raka seger. Innan Perrons avgörande hade Robert Thomas, Brayden Schenn och Oskar Sundqvist nätat för hemmalaget. Pierre-Luc Dubois, Sonny Milano och Oliver Bjorkstrand noterades för mål i Blue Jackets.
Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings 7-3 (1-1, 4-2, 2-0)
Sebastian Aho har fått upp ångan ordentligt. Två mål och en assist i 7-3-segern mot Red Wings gör att finländaren nu gjort sex poäng (3+3) sina senaste fyra matcher. Utöver Ahos insats noterades även backarna Dougie Hamilton och Jaccob Slavin för tre poäng vardera. Petr Mrazek tog sin femtonde raka seger på hemmaplan mellan stolparna för Carolina.

CAR-DET: Mantha nätar tack vare otrolig passning

SÅ GICK SNACKET:
"Jag tycker inte vi spelade bra nog helt enkelt, speciellt inte mot ett lag som deras. De är ett av de bästa lagen i ligan av en anledning och vi spelade slarvigt. Vi gav bort massa chanser vi inte borde ha gett bort." - En missnöjd Jack Eichel efter förlusten mot Capitals
"Hans snabbhet och kraften som finns i hans skridskoåkning är vad som fångar allas uppmärksamhet. Men han har också ett vasst skott, är stark i kroppen och vinner många närkamper för oss." - En nöjd Jim Montgomery som hyllade sin finske forward Roope Hintz.