Rantanen ledde Avs till seger med hattrick

Mikko Rantanen gjorde ett hattrick samt en assist för Colorado Avalanche som vann det första Global Series-mötet mot Columbus Blue Jackets med 6-3 under fredagskvällen.

Matchen spelades inför ett fullsatt Nokia Arena (12 882 personer) i Tammerfors i Finland och i slutet av matchen fick Rantanen välförtjänta hyllningar från den finska publiken efter sin insats.
- Det var riktigt häftigt Jag förväntade mig inte den stämningen. Det var bra tryck hela matchen. Jag blev lite förvånad och fick lite gåshud, säger Mikko Rantanen till NHL.com/sv
Rantanen, från finska Nousiainen, höll show för hemmapubliken. Hattricket var hans fjärde i karriären och grundlade två viktiga poäng för Avalanche.

COL-CBJ: Rantanen med ett hattrick i Finland

• Mina kedje- och lagkamrater hjälpte mig. Man kan inte göra det på egen hand. Det var en häftig match och häftigt att spela i Finland. Jag har väntat på det här, det har flyttats fram de senaste två åren. Jag har bara väntat på den här stunden, säger Rantanen
    Förutom Rantanens fyra poäng gjorde också Colorados Nathan MacKinnon fyra assist i matchen. Alexander Georgiev gjorde 36 räddningar för Colorado.
    Rantanen gjorde sitt första mål i matchen efter 35 sekunder av den andra perioden. Avalanche plockade upp en turnover i anfallszon och efter att ha visat kyla och rundat målvakten Elvis Merzlikins lyfte Rantanen upp 3-0 för Avalanche.
    I den tredje perioden satte han 4-3 i powerplay med ett skott från den högra tekningscirkeln innan han fastställde slutresultatet i tom kasse med 1.04 kvar att spela.
    Innan Rantanen presenterade sig i matchen hade Logan O'Connor prickskjutit in 1-0 till Colorado efter bara 1.36 av den första perioden.

2022 GS: O'Connor knäpper in 1-0

Under öppningsakten passade J.T. Compher också på att styra in 2-0 för Avalanche efter 12.27.
Efter Rantanens 3-0-mål började matchbilden tilta över till Blue Jackets fördel.
Då presenterade sig annan finländare, Patrik Laine, och tog Columbus in i matchen igen. Först sköt han skottet som Jakub Voracek styrde in i powerplay efter 1.35. Sedan hittade han själv rätt med ett välplacerat handledsskott från den vänstra tekningscirkeln efter 7.16. Laine, som är uppvuxen i Tammerfors och som spelade i Tappara som ungdom, har nu gjort två mål den här säsongen.

2022 GS: Laine göra mål i Tammerfors

• Första perioden var tuff. Puckarna studsade lite och vi var ganska nervösa första perioden. Men vi slappnade av lite i andra och jag känner att powerplay-målet fick igång oss. Vi gjorde en bra period, några tuffa mål att släppa in tredje. De gjorde mål på sina skott medan vi bara gjorde tre, det var inte tillräckligt, säger Laine.
    Skotten i matchen slutade 39-36 till Columbus. Merzlikinis gjorde 30 räddningar för Blue Jackets.
    - Det var bättre från vår sida än de tre senaste. Vi behöver poäng, det är det som betyder något för oss just nu. Vi måste jobba på och hitta sätt att ta poäng. Andra perioden var ett bra steg i rätt riktning för oss, men vi måste hitta sätt att stänga och inte släppa till ett par mål där på slutet, säger Laine
    Laine har spelat tre NHL-grundseriematcher i Europa och stått för totalt fem mål, flest av alla NHL-spelare i matcher utanför Nordamerika. Laine gjorde ett hattrick i sin första när han representerade Winnipeg Jets i NHL Global Series mot Florida Panthers i Helsingfors 2018. Han är dessutom den ende NHL-spelaren genom tiderna som gjort mål i var och en av sina tre första matcher i sitt hemland.
    I inledningen av den tredje perioden ordnade Sean Kuraly 3-3 från slottet. Men efter att Rantanen gjort sitt 4-3-mål dröjde det bara två minuter innan Cale Makar gjorde sitt första mål för säsongen och satte 5-3 från mitt i slottet. Rantanen noterades för en andra-assist på målet, sin fjärde poäng i matchen.
    - Vi fick en bra start, men vi måste hitta ett sätt att inte släppa en 3-0-ledning. Men vi gjorde ett bra jobb med att hålla oss lugna. Det var ett viktigt powerplay-mål från Mikko som avgjorde matchen. Jag är glad över insatsen från laget i de senaste matcherna. Förhoppningsvis kan vi göra ett bättre jobb defensivt imorgon, säger MacKinnon.
    Segern bröt Avalanches förlustsvit på två matcher, medan Blue Jackets föll för fjärde matchen i rad och är fortsatt sist i NHL-tabellen. Imorgon möts lagen igen (19.00, V Sport Hockey), i det andra mötet av Global Series 2022 i Nokia Arena, Tammerfors.