swedish laine 1129

Patrik Laine passerade 100 NHL-mål och Nikolaj Ehlers stod för ett hat trick när Winnipeg Jets besegrade Chicago Blackhawks med 6-5 (2-2, 2-1, 2-2).

Patrik Laine satte därmed punkt för sin galna november i Jets sista match för månaden. Laine gjorde två mål och kommer runda av månaden med totalt 18.
För Laine innebar hans första i matchen hans 100:e i karriären. Laine slog in 1-0 på en retur på skottet från Jacob Trouba och blev då den fjärde yngsta genom tiderna att nå tresiffrigt i antal mål. Laine (20 år och 224 dagar) placerar sig bakom (Wayne Gretzky (20 år, 40 dagar), Jimmy Carson (20 år, 116 dagar) och Brian Bellows (20 år, 179 dagar).

WPG-CHI: Laine slår till med karriärsmål 100

• Jag visste att det skulle komma förr eller senare. Jobbar man hårt så kommer det. Det var bra att få göra det och nu jaga 200 istället, säger Laine.
    Finländaren gjorde också matchens 5-3-mål, hans 21:a den här säsongen och med dem leder han NHL:s skytteliga.
    - Det känns som att många av mina skott går in så jag försöker bara skjuta så fort jag får chansen, säger Laine.
    Men det var fler som stod i rampljuset för Jets.
    Nikolaj Ehlers gav Jets en 2-1-ledning efter 3:52 av den första perioden. Gjorde 3-2 efter 1:01 av den andra innan han satte 6-3 efter 9:45 i den tredje. Hat tricket var danskens tredje i NHL-karriären.
    - Man hoppas och jobbar för det. Det känns som att jag spelat bra på sistone. Det har gått bättre och bättre. Mitt defensiva spel var inte bra i idag. Men jag jobbar så hårt jag kan för att bli bättre. I dag fick jag utdelning, säger Ehlers.
    Efter att Ehlers gjort 6-3 närmade sig Blackhawk med två sena mål, men de nådde inte hela vägen fram och förlusten var deras fjärde de senaste fem matcherna.

WPG-CHI: Ehlers leder sitt Jets till seger

Här är summeringen från nattens matcher:
Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres 5-4 (3-2, 0-1, 2-1)
Segersviten slutade på tio. För första gången sedan den 4 november fick Buffalo Sabres lämna isen som förlorade.
Men det var nära att det blev elva raka. Efter 2:29 av den andra perioden tog Sabres ledningen med 3-4 genom Tage Thompson. Men ledningen höll sig bara i knappt två minuter innan Steven Stamkos kvitterade för hemmalaget i powerplay, assisterad av Victor Hedman.
Tampas avgörande mål kom med bara 5:41 att spela av den tredje perioden. Cedric Paquette blev matchhjälte när han gjorde mål framspelad av Mikhail Sergachev.
Tampa har vunnit fyra av sina fem senaste matcher och tog i och med segern över ledningen i Atlantic Division.

TBL-BUF: Kucherov överlistar Hutton

Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 3-2 (2-2, 0-0, 1-0)
Senast avgjorde han i sudden. I natt tog Oscar Klefbom på sig matchhjälte-kläderna igen för sitt Edmonton Oilers. Den 25-årige backen avgjorde i powerplay med 2:20 kvar att spela av den tredje perioden. Med ett mäktig slagskott slog han till med sitt andra mål för säsongen.
Klefbom låg också bakom att Oilers kunde ta ledningen med 2-0 tidigt. Hans skott letade sig fram till Alex Chiasson som gjorde 2-0-målet får nära håll. Hans elfte mål för säsongen. Jesse Puljujärvi gjorde 1-0.
Kings kom tillbaka genom Dustin Brown och Jeff Carter, och hade också 3-2 inne, men Alex Iafallos mål dömdes bort efter efter Oilers utmanat målet för offside.
Oilers tog sin tredje seger sedan Ken Hitchcock tog över som tränare efter Todd McLellan.

EDM-LAK: Klefboms sena PP-mål visar sig bli avgörande

Vancouver Canucks - Vegas Golden Knights 3-4 (1-1, 0-1, 2-2)
William Karlssons åttonde mål för säsongen innebar Vegas femte seger i rad. Svensken gjorde avgörande 4-3 för Vegas i boxplay sent i den tredje perioden i Rogers Arena. Framspelad av Reilly Smith kunde han stöta in pucken enkelt bakom en överspelad Jacob Markström i Canucks kasse.
Det var fler svenskar som var i farten under matchen. Elias Pettersson spelade liggandes på isen fram Brock Boeser till 1-0. Efter att Vegas sedan vänt till 1-3 - genom bland annat två mål från Max Paccioretty - tog Alexander Edler in hemmalaget med sitt 2-3-mål. Fullträffen var hans första för säsongen. Edler fick avsluta matchen i båset efter att ha fått en smäll i en närkamp med en Vegas-spelare.
Boeser satte sedan sitt andra till 3-3.
Vegas segermål kom med 6:25 kvar och laget har nu tagit fem raka segrar och fortsätter sin klättring uppåt i tabellen.

VAN-VGK: Karlsson ger Vegas ledningen sent

Boston Bruins - New York Islanders 2-1 (0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 1-0)
Ryan Donato tog vara på sin återkomst till NHL. Uppkallad efter tio matcher i AHL i onsdags gjorde han det enda målet i straffläggningen och blev matchhjälte för Bruins. Donato överlistade Robin Lehner i den fjärde straffomgången.
Anders Lee gav Islanders ledningen i matchen under en avvaktande utvisning i den första perioden. Brad Marchand kvitterade för gästerna efter 12:09 i den tredje perioden.
Lehner svarade för 35 räddningar i matchen, men det räckte inte och Islanders förlorade för andra matchen i rad.

BOS-NYI: Pastrnak hittar Marchand

Columbus Blue Jackets - Minnesota Wild 4-2 (1-1, 3-1, 0-0)
Blue Jackets tog i natt sin åttonde seger på sina elva senaste matcher. Riley Nash, som värvades från Boston Bruins inför säsongen, gjorde sitt första mål för sin nya klubb när han satte 3-1 i inledningen av den andra perioden.
Sedan tidigare hade Markus Hännikäinen och Cam Atkinson också nätat för hemmalaget. Artemi Panarin gjorde 4-1 och grusade då Wild segerplaner. Minnesota har nu förlorat två matcher i rad. Lagets mål den här kvällen gjordes av Mikael Granlund och Zach Parise.
Blue Jackets coach John Tortorella gjorde sin 1200:e match som NHL-tränare.

CBJ-MIN: Atkinson utökar sin poängsvit

Ottawa Senators - New York Rangers 3-0 (2-0,1-0, 0-0)
Craig Anderson räddade 27 skott och höll sin första nolla för säsongen. Det gjorde att Senators kunde ta sin andra raka seger.
Matt Duchene stod för ett mål och en assist, precis som Drake Batheson. De två spelade fram varandra till 1-0 och 3-0 i matchen. Mellan de båda målen stack Magnus Pääjärvi mellan med att göra sitt andra för säsongen.
Pääjärvi överlistade Henrik Lundqvist med ett skott från den högra tekningscirkeln efter att Senators brutit ett Rangers-uppspel.
Lundqvist gjorde totalt 31 räddningar i matchen, men Rangers föll för åttonde raka gången i Ottawa och är nu 1-3-0 på sina senaste fyra matcher.

OTT-NYR: Duchene sist på pucken i läckert samspel

Nashville Predators - Arizona Coyotes 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)
Coyotes tog en meriterande bortaseger i Bridgestone Arena. Oliver Ekman-Larsson fick fira sin 600:e NHL-match med en seger, och en assistpoäng. Den svenske backen spelade fram Nick Schmaltz i powerplay i slutet av den andra perioden. Nyförvärvet från Chicago Blackhawks snärtade sedan in 2-0 för Arizona.
Schmaltz stod dessutom för en assist i matchen när han spelade fram Clayton Keller till 1-0 i den första perioden.
3-0 gjorde Brad Richardson i den tredje perioden vilket säkrade Arizonas andra raka seger. Adin Hill höll nollan med 29 räddningar.
Få de senaste nyheterna från NHL på Twitter via [@NHLsv]
Så gick snacket:
"Det här var en av få matcher som vi faktiskt kom ihop som ett lag i 60 minuter" - Senators Craig Anderson
"Det var stort. Man vill göra skillnad direkt och visa att man utvecklats i AHL" - Bruins Ryan Donato.
"Jag tycke att det var en väldigt fin svit. Tio i rad är ganska bra. Det visar att vi kan vinna varje kväll och det borde vara vår inställning" - Sabres Jack Eichel.