Caps

Alexander Ovechkin.
Känslomänniskan, målskytten, passningsläggaren, hockeyspelaren.
Det återstod knappt tre minuter av den första perioden och Washington Capitals var i underläge med 1-0 mot Florida Panthers. Denis Malgin hade påpassligt stänkt in ledningspucken för hemmalaget mitt i perioden och på så vis satt viss press på Metropolitan-ledande Capitals.

Gästerna från den amerikanska huvudstaden hade fixat ett numerärt överläge och i vänsterbacksposition fick Alexander Ovechkin pucken. Han hade sina alternativ. Skulle han spela den enkla passen till John Carlson på andra sidan zonen, skulle han spela in i mitten till T.J. Oshie eller skulle han skjuta själv?
Med tanke på hur den gode ryssen gjort sig känd i NHL vore ett skott i det här läget föga överraskande. Ett snärtigt handledsskott eller ett kraftigt slagskott har blivit Ovechkins signum vilket också resulterat i att den Moskva-bördige 32-åringen är en av NHL:s främsta målskyttar genom tiderna med sina sammanlagt 588 mål.
Det blev något helt annat.
Ovechkin lyfte blicken och såg det som ingen annan såg. En väg för en precis flippmacka genom hela Panthers-boxen till landsmannen Evgeni Kuznetsov, placerad långt ner till höger i zon. Kuznetsov tog emot och väntade sedan in Nicklas Bäckström på den bortre stolpen och 1-1 var ett faktum.
Med den finurliga passningen genom hela zonen noterades Ovechkin för sin 500:e assist i karriären. En historisk assist, bara han och Nicklas Bäckström har nått över 500 passningspoäng i Capitals historia.

Men låt oss gå tillbaka till det där ögonblicket igen. När Ovechkin snurrade upp blicken och såg Kuznetsov på den bortre stolpen. Hade samma Ovechkin verkligen letat efter den passningen när han var rookie i ligan för tolv år sedan?
Troligtvis inte. Då hade han med största sannolikhet skjutit själv, tagit åt sig äran och firat så som bara han kunde göra, med vilda målgester och kanske ett hopp in i sargen. Men Ovechkin har utvecklats och passningen till Kuznetsov visade prov på strålande speluppfattning och känsliga handleder.
- Det är väldigt roligt. Jag har spelat med honom väldigt länge och är väldigt glad för hans skull. Han är en fantastisk hockeyspelare. Han kan allt. Många ser honom nog som en målskytt, men han är en väldigt bra framspelare också, hyllade Bäckström efter matchen.
Med assisten blev Ovechkin den fjärde aktiva spelaren att ha minst 500 mål och 500 assist i ligan. Jaromir Jagr (766 mål+1155 assist), Marian Hossa (525+609) och Patrick Marleau (524+583) är de andra.
- Han är en legendarisk spelare. Han gör poängen, målen, assisten. Många tror att han bara är en ren målskytt men man glömmer att han är en ganska bra playmaker också. Han har många år kvar att spela så de siffrorna kommer bara att växa, säger coach Barry Trotz.
Florida Panthers vek däremot inte ner sig efter Bäckströms kvitteringsmål. I den andra perioden var Malgin återigen framme och satte hemmalaget i förarsätet. Det gillade inte Ovechkin. Minuten senare tog han plats framför Florida-kassen och med en uppmärksam styrning ändrade han riktning på Brook Orpiks skott fram till 2-2.
Målet var Ovechkins 30:e för säsongen och därmed har han nått den målgränsen i samtliga av sina 13 NHL-säsonger.
- Det är en ganska mäktig siffra, summerade en fåordig Ovechkin för reportrarna efter matchen.

Och nog är den mäktig alltid. Bara fem andra spelare har gjort lika många mål under 13 eller fler säsonger i streck; Mike Gartner (15), Jaromir Jagr (15), Wayne Gretzky (13), Phil Esposito (13) och Bobby Hull (13). Och sammanlagt är det bara tio spelare genom tiderna som gjort 30 mål eller fler i minst 13 säsonger.
Att Alexander Ovechkin bara är en målskytt av högsta rang är alltså bara att glömma. För på sätten han noterades för den 500:e assisten i karriären och den 30:e fullträffen för säsongen visade Ovechkin sin kapacitet som en komplett hockeyspelare.
Målet från den energiske ryssen med de gula skridskosnörena gav Capitals momentum. John Carlson och Brett Connolly drygade sedan ut gästernas ledning och Capitals vann matchen med 4-2. Men kvällen tillhörde Alex Ovechkin och de två färskaste milstolparna i hans enastående karriär.
- Varje gång man når en milstolpe är ganska häftig, summerade Ovechkin.
Om det är någon som vet är det mannen som heter "Ovi".
Relaterat material: [Pigg Burakovsky får beröm av Trotz]