chiwin

Det har varit några tunga veckor för New York Rangers svenske målvakt Henrik Lundqvist, 34. Efter att ha släppt in totalt 16 mål på tre matcher - samtliga förluster - mellan den 13 och 17 januari räddade han 23 av 25 skott i segern mot Toronto Maple Leafs i torsdags. Under söndagen visade han att han kanske är på väg att jobba sig ur formsvackan:
Lundqvist räddade samtliga 21 skott i New York Rangers 1-0-seger mot Detroit Red Wings.

Matchen, som spelades i Joe Louis Arena, gick till förlängning och matchhjälte blev J.T. Miller när han serverades öppet mål av Mats Zuccarello. Norrmannen snappade upp en puck och de två kom ensamma mot målvakten Jimmy Howard som var chanslös när Miller pricksköt pucken strax under ribban från nära håll. I och med segern har Henrik Lundqvist nu minst 20 segrar under tolv raka säsonger i NHL, vilket är rekord.
Chicago Blackhawks lagkapten Jonathan Toews visade vägen mot Vancouver Canucks under natten. Toews, som inför matchen hade gjort 22 poäng på 39 matcher, var inblandad i det mesta för Chicago. Han fick en assistpoäng på Rikard Paniks 1-0-mål och serverade Patrick Kane till 2-0 i den första perioden. Efter en mållös mittperiod reducerade och kvitterade Vancouver inom loppet av 46 sekunder i början av den tredje (Troy Strecher och Bo Horvat). Då klev Toews in i handlingen igen. Med klockan på 18:42 gjorde han det matchvinnande 3-2-målet när han snappade upp en sargstuds från Paniks avslut och direktsköt i tom bur när Ryan Miller i Canucks mål inte hängde med. 54 sekunder senare serverade han Marian Hossa som inte gjorde något misstag med öppet mål, då Canucks hade plockat Miller för att jaga kvittering. Ett gott dagsverke för en lagkapten.
Här följer en sammanfattning av söndagens sex matcher:
Detroit Red Wings - New York Rangers 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)
Rangers tog två viktiga poäng i Metropolitan Divisions toppstrid. Laget har nu 61 poäng och är fyra poäng bakom tredjeplacerade Pittsburgh Penguins, med en match mer spelad. Detroit tappade ytterligare mark i jakten på att hålla slutspelssviten vid liv.

Pittsburgh Penguins - Boston Bruins 5-1 (0-0, 2-1, 3-0)
Den första perioden avbröts med 6:26 kvar att spela på grund av dålig is och istället spelades slutet på den perioden i samband med den andra perioden. Matchen var mållös förbi det oväntade avbrottet och perioden ut. Den andra perioden var bara 18 sekunder gammal när Bryan Rust spräckte nollan och det banade väg för målkalaset. Connor Sheary gjorde två mål och en assist, Sidney Crosby och Evgeni Malkin två poäng vardera och Patric Hörnqvist gjorde ett mål.

New York Islanders - Philadelphia Flyers 2-3 (1-0, 1-1, 0-1, 0-1)
Philadelphia bröt sin egen förlustsvit på tre raka matcher och Islanders lika långa vinstsvit när man vann i Barclays Center under söndagen. Matchvinnare blev Claude Giroux, som gjorde sitt första mål på 13 matcher och elfte mål totalt.
Minnesota Wild - Nashville Predators 2-4 (2-0, 0-1, 0-3)
Tränaren Peter Laviolette tog sin 500:e seger när Nashville vände borta mot Minnesota. Filip Forsberg gjorde två mål och har nu totalt gjort 14 mål under säsongen. Minnesota toppar fortfarande Central Division. Nashville skaffade sig, tack vare segern, ett litet försprång till St. Louis Blues och man är nu ensam trea med 53 poäng, två före Blues.

Chicago Blackhawks - Vancouver Canucks 4-2 (2-0, 0-0, 2-2)
Tack vare att Minnesota föll samtidigt som Chicago vann ligger de två nu på samma poäng, 65, i toppen av Central Division. Vancouver, som visat bra form på sistone, ligger femma i Pacific Division med 50 poäng. Sexan Los Angeles har 49 poäng men en match till godo.
Ottawa Senators - Columbus Blue Jackets 6-7 (2-2, 1-3, 3-1, 1-0)
De två lagen delade broderligt på perioderna. 2-2 efter första blev 3-5 som blev 6-6. Segerskytt blev Cam Atkinson, 1:08 in i förlängningen. Det var hans andra mål för kvällen och 23:e totalt under säsongen. Alex Wennberg hade en fin kväll och noterades för tre assist. Ottawas Zach Smith stod också för tre poäng; Två mål och en assist.
Nattens utropstecken:
Jonathan Toews. En lagkapten ska visa vägen och man kan inte säga annat än att Toews gjorde just det i matchen mot Vanouver.

Tre stjärnor:
Conor Sheary, Pittsburgh Penguins, 2 mål, 1 assist
Alexander Wennberg, Columbus Blue Jackets, 3 assist
Zach Smith, Ottawa Senators, 2 mål, 1 assist
Så gick snacket
"Det hände i AHL förra säsongen. När det sker gäller det att behålla fokus och hålla benen igång." Pittsburgh Penguins forward Scott Wilson om det avbrott som gjorde att den första perioden bara blev 13:34 minuter lång.
"Det var en defensiv kamp genom hela matchen." New York Rangers Derek Stepan efter 1-0-segern mot Detroit Red Wings.
"Det kändes ganska bra ikväll, men det finns fortfarande saker att jobba på." Blackhawks målvakt Corey Crawford efter segern mot Canucks. Crawford opererade bort blindtarmen den 3 december
Vad är på gång?
Under natten mot tisdag spelas sju matcher i NHL. Allt inleds 01:00, svensk tid, då New York Rangers tar emot Los Angeles Kings och Washington Capitals gästas av Carolina Hurricanes. Sista nedsläpp sker 03:00 då San Jose Sharks besöker Colorado Avalanche och Arizona Coyotes möter Arizona Coyotes.