preds060517_169

Dramatiken lever i högsta grad i Stanley Cup-finalen. Det är 2-2 i matcher efter en ny övertygande insats av Predators och en bitvis omutlig Pekka Rinne i kassen. Till slut blev det seger med 4-1 för Nashville. Och den svenska nationaldagen till ära var det var svenskar i avgörande roller bakom segern. Både Calle Järnkrok, Viktor Arvidsson och Filip Forsberg blev målskyttar.
- Vi behöver bidrag från alla, men jag fick frågan om Filip tidigare i morse och jag säger igen att de här killarna spelar riktigt bra och gör rätt saker och det är viktigast att vi vinner hockeymatcher, säger Peter Laviolette till NHL.com

Nashville tog ledningen mot slutet av den första perioden genom Calle Järnkrok, som stod för en stark prestation när han först vann kvar pucken i zonen och sedan höll sig framme och petade in en retur från Craig Smith till 1-0.
Men bara minuten senare kom Sidney Crosby fri med Pekka Rinne och avslutade mycket snyggt till 1-1. Det var Sidney Crosbys första mål i en Stanley Cup-final på åtta år och han fick därmed slut på en tolv matcher lång finalmåltorka.
Precis som i den tredje finalen i lördags lade Nashville i gasen ordentligt i den andra perioden. Frederick Gaudreau tryckte in 2-1 via köksvägen, men spelet fortsatte och pucken såg ut att ha dansat på mållinjen. Men sedan videodomaren gjort domarna uppmärksamma på att pucken var inne blåstes spelet av och mål utdömdes.
- Ja, det var jäkligt skönt. Gaudreau har spelat riktigt bra. Man hade lite på känn att det var nära och det var några spelare som sa direkt att vi skulle kolla. Sen hann vi knappt säga nåt innan tutan kom och då var man rätt säker på att det var mål, säger Filip Forsberg om det energigivande målet till NHL.com/sv.
Det var 24-årige Gaudreaus tredje mål i den här finalserien och han är därmed den andra spelaren i historien som gör sina tre första NHL-mål i en Stanley Cup-final.

• Det är en kille som fått jobba hårt för sina chanserna, för varje nytt kontrakt. Jag tycker det säger en del om honom att han nu kommer in och bidrar i en Stanley Cup-final. Freddy har flyttat runt och spelat på olika positioner, han påminner lite om Calle Järnkrok som är en smart tvåvägsspelare och kan användas på många ställen, säger Peter Laviolette om Gaudreau på presskonferensen.
    Efter 13:08 lyfte taket i Bridgestone Arena ordentligt när Viktor Arvidsson kom fri med Matt Murray och tryckte in 3-1. Arvidsson firade med en målgest a la Jaromir Jagr, och målet kom efter ett ordentligt uppoffrande förarbete från kapten Mike Fisher som kastade sig fram och gav Arvidsson friläget.
    - Mike har lite skills, men han har framförallt vilja. Han har varit helt otrolig, han är en fantastisk kapten, han är fantastisk i omklädningsrummet och lever med hockeyn varje dag på ett sätt som är ett föredöme, säger Laviolette om kapten Fisher, som till råga på allt fyllde 37 år idag.
    - Jag tänkte inte så mycket, jag försökte bara få fram pucken till Arvidsson och när han sticker är han borta, säger Fisher själv till NHL.com.
    Pittsburgh spelade dock riktigt bra och saknade inte chanser. Både Jake Guentzel, Sidney Crosby och Evgeni Malkin hade fina lägen att göra mål och Chris Kunitz kom rentav helt fri, men Pekka Rinne var fenomenal och stod för flera häpnadsväckande parader.
    - Det är en stor boost för självförtroendet när man gör en avgörande räddning i rätt läge. Då blir det som att allt händer lite långsammare framför dina ögon och man börjar se puckarna lite bättre, säger Pekka Rinne till NHL.com.
    - Han var otroligt tävlingsinriktad i kväll, han var fokuserad och var också skillnaden för oss ikväll, säger Laviolette om Pekka Rinne.
    Med dryga sju minuter kvar av den tredje perioden hämtade Bridgestone Arena andan ordentligt när P.K. Subban blev liggande efter att ha täckt ett skott. Subban haltade ut i omklädningsrummet på ett ben, men återvände ett par minuter senare.
    Och med bara 3:23 kvar av den tredje perioden fick så äntligen Filip Forsberg bryta sin måltorka i finalserien när han smällde in 4-1 till Nashville i tom bur, strax efter att Matt Murray lämnat buren för att ge Pittsburgh en extra push att reducera.
    - Det var såklart skönt, men samtidigt var det väl mest lite försäkring där. Man vet aldrig när det är två mål och tre minuter kvar, säger Filip Forsberg.
    Pittsburgh har bara lyckats göra två mål på de två matcherna i Nashville och har nu fått tillbaka pressen på sig när serien återvänder till Pittsburgh.
    - Det är svårt att vinna när man bara gör ett mål. Men av de fyra matcherna vi spelat så var det ikväll vi skapade flest chanser. Powerplay funkade också bättre ikväll och vi hade många lägen. Så vi måste fokusera på processen och där finns det mycket att gilla, även om vi är besvikna, säger Mike Sullivan till NHL.com.
    Match fem spelas i Pittsburgh på torsdag, och oavsett utgången av den står det klart att det även blir en sjätte finalmatch i Nashville på söndag.