IIHF SWE vs SLO 52124

Tre Kronor gick obesegrat genom VM-turneringens gruppspel i Ostrava. Pittsburghs Erik Karlsson gjorde ett mål och spelade fram till två, och Minnesotas Joel Eriksson Ek gjorde två mål när Sverige utan några som helst besvär besegrade Slovakien med 6-1 (1-0, 3-0, 2-1).

– Skönt, givetvis, sade Erik Karlsson efter matchen. Vi spelade bra från start; det kändes som om det var en lite annorlunda match för oss än de sex första matcherna. Nu trummar vi vidare härifrån.

Erik Karlsson, som fyller 34 år i slutet av maj, har gjort tio poäng (5+5) i VM hittills, liksom Seattles Andre Burakovsky (4+6). Nu hoppas Erik Karlsson att hans poängsvit och Tre Kronors segersvit fortsätter i torsdagens kvartsfinal mot Finland, också den i Ostrava.

– Det blir kul med kvartsfinalen. Nu har vi inte råd att ha en dålig dag, men vi byggde självförtroende i den här matchen… vi har spelat många olika typer av matcher i VM, och det ska bli skönt att det blir allvar nu, sade Karlsson i Viaplay.

Allvaret mot ett Finland som trots förlust mot Schweiz (1-3) slutade på fjärde plats i gruppen i Prag. Detta sedan Storbritannien skrällt mot Österrike, vunnit med 4-2 och därmed spelat bort Österrike från och Finland fram till fjärdeplatsen i gruppen.

Finnarna tvingas dock förmodligen spela kvartsfinalen utan lagets stora stjärna, Mikael Granlund. San Jose Sharks poängstarke forward drog med bara någon minut av matchen på en crosschecking över halsen på schweiziske backen Andrea Glauser.

Tre Kronor vann gruppen i Ostrava på maximala 21 poäng och med målskillnaden 35-9: det efter ett effektivt anfallsspel och ett imponerande försvarsspel.

Sedan Detroits Lucas Raymond gjort 1-0 i första perioden, pricksköt Erik Karlsson 2-0: ett precist skott mellan slovakiske målvakten Stanislav Skorvaneks axel och ribbkrysset.

– Nja, jag letade efter passning där, men sköt istället. Ibland har man tur, förklarade Karlsson. Skönt att vi fick två mål i powerplay också; vi har många olika möjligheter att ta till nu.

Fem minuter efter uppvisningen i prickskytte med klubba och puck spelade Karlsson fram André Burakovsky till 3-0. Det innan Anaheims Isac Lundeström satte 4-0 efter en smart passning från Buffalos Victor Olofsson. Minnesotas Joel Eriksson Ek gjorde 5-1 på ett friläge och 6-1 sedan Karlsson skjutit, Skorvanek räddat och Eriksson Ek rakat in pucken.

– De har ett bra lag, sade Erik Karlsson om slovakerna. Vi visste att vi måste spela vår bästa hockey, och det gjorde vi.

Kvartsfinalerna i VM: Sverige mot Finland, Kanada mot Slovakien, Schweiz mot Tyskland och USA mot Tjeckien. I Viaplays sändning kommenterade Peter Forsberg kvartarna:

– Kanada kommer naturligtvis att vinna sin kvart, och Schweiz och så tror jag på Sverige. Den intressanta matchen där är väl USA mot Tjeckien; USA har ju spelat upp sig ordentligt, sade Forsberg.