AP24141587836684

Tre Kronor är fortsatt obesegrat i hockey-VM i Tjeckien efter att ha inkasserat lagets sjätte raka seger genom att besegra Frankrike med 3-1 i Ostrava Arena under måndagskvällen efter mål från Lucas Raymond, Erik Karlsson och Andre Burakovsky.

Sverige, som redan inför matchen var klara för kvartsfinal, säkrade förstaplatsen i grupp B efter att ha spelat in 18 poäng på sex matcher.

- Det är svårt att vinna på beställning, vilket vi gjort. Vi hade ledig dag igår och laddade batterierna. Det kanske vi får betala för i går, men får tjäna på senare. Girigheten brukar sluta med att det blir jobbigare, där var vi i dag och det kan vi prata om där nere, säger förbundskaptenen Sam Hallam till Viaplay.

Tre Kronor valde att vila poängkungen Marcus Johansson, och Minnesota-forwarden saknades i mötet mot Frankrike. Trots att Sverige vann skotten med 12-4 i den första perioden så skapade laget inga högkvalitativa chanser, och fick lämna isen mållösa efter 20 spelade minuter.

Frankrike blev därmed det första laget i turneringen att inte släppa in ett mål mot Sverige i den första perioden.

- Jag tycker att de spelade bra givetvis, sedan gjorde vi dem bra och de kontrollerade pucken mer än vad vi ville att de skulle göra, sa Karlsson om Frankrike till Sportbladet. Det kändes framförallt i tredje perioden att vi var komfortabla och kontrollerade spelet lite mer.

Svårigheterna fortsatte inledningsvis i den andra perioden, där Sverige trots ett enormt spelövertag inte lyckades få hål på Frankrikes målvakt Quentin Papillon.

- Han (Papillon) var fantastisk, berömde Victor Hedman när han talade med Sportbladet. Det känns som att både fransmännens och kazakernas målvakter spelade oerhört bra mot oss och höll dem kvar i matchen.

Till slut kom genombrottet efter 08:00 in i den andra perioden då Detroit Red Wings stjärnforward Lucas Raymond snärtade in 1-0 till Sverige med sitt tredje mål för turneringen. Lyckan blev dock kortvarig då Frankrike kvitterade genom Charles Bertrand efter 09:23.

Båda lagen träffade stolpen i slutet av perioden, men inget av lagen kom närmre än så. Frankrike drog på sig en utvisning i slutsekunderna av perioden, vilket innebar att Tre Kronor fick inleda den tredje perioden i powerplay.

Spelet i numerärt överläge har varit en svag punkt för Tre Kronor under turneringen, då man inför mötet mot Frankrike var rankade som lag nummer 10 med en effektivitet på under 16 procent.

Utdelningen i powerplay kom till slut då Erik Karlsson smällde in 2-1 efter 01:29 in i den tredje perioden med ett slagskott strax ovanför den högra tekningscirkeln då det återstod 16 sekunder av fransmännens utvisning. Målet var den svenske lagkaptenens fjärde i turneringen.

Tre Kronor såg inte ut att gå på alla cylindrar och spelade mer eller mindre av den tredje perioden, och med fyra sekunder kvar att spela kunde Andre Burakovsky fastställa slutresultatet i tom bur efter att fransmännen plockat ut målvakten i jakt på en kvittering.

Sverige avrundar gruppspelet på tisdag med ett möte mot Slovakien kl. 20.20 och visas på Viaplay. Sedan är det dags för kvartsfinal, och väl där så säger Karlsson att han inte har någon preferens på motstånd.

- Nä, det spelar ingen roll egentligen, säger Karlsson. Vi ska slå alla de bästa och när och hur dem kommer spelar inte så stor roll. Samtidigt är det inget som vi kan kontrollera, så vi fokuserar på oss själva.