hedman 0325

Svenskarna i NHL blir fler och fler - men hur går det egentligen för dem? I svenskkollen kikar vi varje morgon närmare på de blågulas insatser från nattens NHL-omgång, och under måndagen var det några svenskar som utmärkte sig.

Ibland känns de som ett litet radarpar, Victor Hedman och Steven Stamkos. Och det var backbjässen Hedman och prickskytten Stamkos som låg bakom Bolts 59:e seger för säsongen under natten mot tisdag. Vid ställningen 1-1 mot Boston Bruins serverade Hedman en fin puck till Stamkos som från dålig vinkel skickade in sitt andra mål för kvällen. Boston vände på matchen och inför den tredje perioden ledde gästerna med 4-2, men.
- Det vände nog när Hedman gjorde 4-3, sa tränaren Jon Cooper efteråt.

TBL-BOS: Hedman följer upp ett anfall och nätar

Det såg först ut att vara en missad möjlighet. Drygt fem minuter in i slutperioden drog Steven Stamkos iväg på ett offensivt äventyr men hans backhandavslut träffade inte mer än sargen bakom Tuukka Rasks mål. Men från ingenstans dök Hedman upp i en andra våg. På den bortre stolpen - Rasks vänstra - kämpade Hedman till sig pucken i kamp med en Boston-försvarare och lyckades peta in den innan målvakten hunnit dit.
- Vi hade inte haft många chanser före det och det målet fick igång bänken ordentligt, sa Cooper vars lag vände och vann med 5-4.
Victor Hedman har gjort poäng i åtta av de nio senaste matcherna - tre mål och nio assist. Totalt har svensken gjort tolv mål och 42 assistpoäng på 69 matcher.
\\*
ÖVRIGA SVENSKA RUBRIKER
EHN MATCHVINNARE MOT SHARKS
Detroit Red Wings Christoffer Ehn gjorde sitt tredje mål för säsongen när han följde med i andravåg i numerärt underläge. Målet, med drygt elva minuter kvar att spela, betydde 3-0 för Red Wings. Men Sharks nätade två gånger om och slutresultatet skrevs till 3-2. Ehns mål blev således matchvinnande. Tim Heed noterades för en assistpoäng på Sharks första mål, signerat Evander Kane.

SJS-DET: Ehn överlistar Jones

SVENSKT BAKOM NASHVILLES SLUTSPELSPLATS
Mattias Ekholm och Viktor Arvidsson låg bakom Nashville Predators enda mål för aftonen. Ekholm drog igång ett anfall och gav pucken till Arvidsson. Han förde i sin tur in pucken i offensiv zon och lämnade över den till Ryan Johansen som pricksköt 1-0. Målet räckte till seger mot Minnesota Wild och därmed har Nashville säkrat en slutspelsplats.

MIN-NSH: Snärtigt skott från Johansen i boxplay

PETTERSSONS PENGUINS VANN PÅ MANHATTAN
Marcus Pettersson stod för två assistpoäng när hans Penguins besegrade New York Rangers med 5-2 på bortaplan, efter att ha legat under med 2-0. Mika Zibanejad låg bakom Rangers 1-0 när han drog igång ett anfall, men sen var i princip det roliga slut för Rangers. Petterssons låg bakom 2-1-målet sent i den första perioden och 4-2 för Pittsburgh sent i den andra.
SVENSKA TORONTO-ASSIST
Andreas Johnsson stod för en assist och William Nylander noterades för två när Toronto Maple Leafs besegrade Florida Panthers med 7-5. Johnsson serverade Jake Muzzin till 2-0 redan efter drygt fyra minuters spel medan Nylander låg bakom John Tavares 4-1 och 5-2.

TOR-FLA: Fyra mål för första gången från Tavares

KARLSSON MÅLSKYTT IGEN
William Karlsson gjorde sitt 23:e mål för säsongen när han kvitterade till 1-1 borta mot St Louis Blues. Karlsson höll sig påpassligt framme på en retur och sprätte upp pucken i nättaket i den andra perioden. Med det skuggar svensken Jonathan Marchessault i Golden Knights interna skytteliga. Ett mål skiljer kedjekamraterna åt. Blues återtog ledningen och släppte den inte. Slutresultatet skrevs till 3-1.

STL-VGK: Karlsson på rätt plats vid rätt tillfälle

\\\
ANDRA NOTERBARA INSATSER
\
Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres, 23:49 minuters istid, 5 skott på mål, 1 assist, plus-1
* Mattias Janmark, Dallas Stars, 13:47 minuters istid, 1 skott på mål, 1 assist, +/-0
* Lawrence Pilut, Buffalo Sabres, 20:42 minuters istid, 3 skott på mål, minus-1