MIN-TOR-5-6-22

Två lag som tidigare i veckan fick se sin hemmafördel försvinna återtog densamma direkt på bortaplan. Minnesota Wild bjöd upp till dans i St Louis och vann med klara 5-1. Formstarka svenskarna Joel Eriksson Ek och Jonas Brodin låg bakom tre av lagets fem mål i matchen.

Toronto Maple Leafs, som jagar första avancemanget i ett slutspel sedan 2004, manövrerade ut Tampa Bay Lightning med en klar 5-2-seger på bortaplan. Detta mycket tack vare fint målvaktsspel från Maple Leafs målvakt Jack Campbell i slutskedet av matchen. Pierre Engvall noterades för hela tre assist.
- Killarna spelade väldigt bra framför mig och gjorde några viktiga mål. Men om det är en sak vi lärde oss från match 2 så är det att vi måste släppa det här, ladda om och fokusera på nästa match, säger Campbell själv efter matchen.
I Boston såg Brad Marchand till att hans Bruins fick kontakt i matchserien när han låg bakom tre av lagets fyra mål i 4-2-segern mot Carolina Hurricanes. Reducerat 2-1 i den matchserien. I väst tog Edmonton OIlers, med besked, ledningen i matchserien mot Los Angeles Kings. Anförda av ett hattrick från Evander Kane vann Oilers med klara 8-2.
St Louis Blues - Minnesota Wild 1-5
Gästande Minnesota behövde bara 39 sekunder på sig att spräcka Ville Hussos nolla. Joel Eriksson Ek vann pucken i egen zon och medan han stack iväg offensivt skickade Marcus Foligno pucken mot honom. I en två-mot-etta hittade svensken sedan Jordan Greenway som dunkade in 0-1. Kirill Kaprizov gjorde sitt fjärde mål i slutspelet när han satte 0-2 efter 2:18. Ryssen assisterade sedan Mats Zuccarello till trean i mittakten.

Wild tar ledningen i serien efter seger i match 3

• De pushade bra i början och inledde starkt. Vi höll i och killarna försvarade sig bra. Vi fick ett tidigt,väldigt viktigt mål från "Greener". Det var en fin passning och ett bra skott. Därefter fick vi ett snabbt mål till och sedan hade vi pucken mycket mer. Vi gav inte upp mycket, säger målvakten Marc-Andre Fleury, som stoppade 31 av 32 skott, efter matchen.
    Det blågula aftonen var dock inte slut för Minnesota. Eriksson Ek gjorde sitt tredje mål och femte poäng på två matcher när han prickade in 0-4 från slottet, assisterad av Foligno. Blues reducerade visserligen genom Ryan O'Reilly men var aldrig nära i matchen. Istället kunde Jonas Brodin sätta en svensk knut på aftonen när han skickade pucken över hela isen i tom bur och därmed fullbordade femettan för Wild. Därmed har han gjort tre poäng på de senaste två matcherna (ett mål, två assist).
    - Vi spelade rätt. Vi visste att de skulle vara aggressiva. Vi fick in pucken i mittzonen och kunde använda vår fart. Det var viktigt för vår grupp att bygga lite självförtroende för att spela här, summerar tränaren Dean Evason.
    Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs 2-5
    Toronto Maple Leafs har tagit tillbaka hemmafördelen i matchserien mot Tampa Bay Lightning efter en stark laginsats i Florida under fredagen, där lagets offensiv lade grunden - och målvakten Jack Campbell blev tungan på vågen. Gästerna nätade dubbelt upp i den första perioden genom Morgan Rielly i powerplay och Colin Blackwell när gästerna precis blivit fulltaliga efter eget numerärt underläge.

Tre assist från Engvall när Maple Leafs vann match 3

• Killarna visade att de var beredda ikväll. Vi fick ett tidigt powerplay som vi drog nytta av. Det lyckades vi inte göra i match 2. Det var ett enormt viktigt mål för oss. Därefter får vi ytterligare ett viktigt mål och det gav oss lite andrum, noterar tränaren Sheldon Keefe efter matchen.
    David Kämpf prickade in 0-3 i inledningen av mittakten. En stabil Campbell i Toronto-målet fick se sig besegrad av Ross Colton i powerplay drygt halvvägs in i matchen. Hemmalaget tog över spelet efter det och Ondrej Palat, som assisterade till 1-3, smällde in 2-3 knappt sex minuter in i slutperioden. Men närmare kom inte Lightning, trots idoga försök. Jack Campbell spikade igen på nytt och stoppade totalt 32 av 34 skott i matchen. Bland annat stod målvakten för en mäktig räddning på Steven Stamkos direktskott från nära håll med knappt sju minuter kvar.
    - Vi trodde först den pucken gick in. Stamkos missar inte många sådana lägen. Det fantastiska med Jack är att han aldrig ger upp på en puck, berömmer Keefe.
    Själv tog matchvinnaren det hela med ro:
    - De har ett bra powerplay och de spelade bra där. Som tur är höll sig pucken utanför mål.
    Istället för kvittering nätade Ilya Mikheyev två gånger om i tom bur, båda gångerna assisterad av Pierre Engvall - som i matchen gjorde sina tre första poäng för slutspelet (alla assist).
    Boston Bruins - Carolina Hurricanes 4-2
    Boston Bruins har fått lite välbehövlig luft under vingarna. Trots ett tidigt ledningsmål av gästernas Vincent Trocheck kunde inget stoppa Bruins under fredagen. Charlie Coyle kvitterade i numerärt underläge knappt tre minuter före paus. Sedan tog offensiven, och Brad Marchand, över matchen.

Tre poäng från Marchand när Bruins vinner match 3

Marchand snappade upp en retur i inledningen av mittperioden och tryckte in sitt första slutspelsmål för säsongen för 2-1. Drygt fem minuter före andra paus serverade David Pastrnak med en vacker flippmacka i powerplay. Pastrnak gjorde inget misstag utan dundrade in 3-1, vilket var hans första mål i slutspelet. I slutakten låg han bakom 4-1 när han hittade Taylor Hall som sedan väggspelade med Pastrnak - genom slottet - innan han fick tom bur. Gästerna reducerade genom Jaccob Slavin men kom aldrig nära.
Edmonton Oilers - Los Angeles Kings 8-2
Edmontons offensiv visade ingen pardon mot Los Angeles. Leon Draisaitl gjorde 1-0 efter knappt fyra minuters spel och efter åtta minuter var ledningen dubblad efter Zach Hymans fullträff. Tre mål inom drygt tre minuter i den andra perioden blev knocken som Kings inte kunde resa sig ifrån: Evander Kane gjorde 3-0 efter 6:27, Hyman hängde fyran efter 7:42. Det föranledde ett målvaktsbyte hos gästerna där Jonathan Quick gav plats åt Cal Petersen. Petersen fick dock se sin nolla försvinna per omgående när Kane gjorde 5-0 efter 9:51.

Oilers offensiv visar upp sig i match 3

Därefter reducerade visserligen Kings två gånger om genom Anze Kopitar och Phillip Danault (assisterad av Adrian Kempe och Kopitar). Men en formidabel Mike Smith höll därefter tätt igen och stoppade 44 av 46 skott i matchen. Två mål från Ryan Nugent-Hopkins gav 7-2 på tavlan innan Evander Kane fullbordade sitt hattrick när han, vackert assisterad av Nugent-Hopkins, skickade in 8-2 bakom Petersen.