VAN-CHI: Pettersson sätter pucken från slottet

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värde att notera? I Svenskkollen tar vi ett lite djupare grepp på omgångens svenska insatser.
Elias Pettersson noterades för tre poäng när Vancouver Canucks besegrade Chicago Blackhawks med 7-5 i natt. Svensken utsågs också till matchens första stjärna.

Canucks drygade ut sin segersvit till sex matcher. Och det var inte utan viss touch från deras svenske poängkung.
Det var första gången sedan den 21 november, och fjärde femte gången för säsongen, som Pettersson gjorde minst tre poäng i en och samma match. Precis som då bestod menyn den här gången också av ett mål och två framspelningar. 21-åringen inledde kvällen med att ha en andraassist på J.T. Millers 1-0-mål. Efter att Blackhawks sedan spelat till sig en 4-2-ledning var det Pettersson som såg till att Canucks kom ikapp. Han förarbetade till Quinn Hughes 4-3-kasse i powerplay och satte själv 4-4 med ett välriktat skott från slottet.
I den tredje perioden var sedan Canucks det starkare laget och kunde dra ifrån. Alexander Edler assisterade till Bo Horvats 6-5 med sin andra assist i matchen.
I Chicago vaktade Robin Lehner kassen och noterades för 30 räddningar. Adam Boqvist och Erik Gustafsson hade varsin assist.
Här är fler svenskrubriker från natten:
DUBBLA MÅL FRÅN HÖRNQVIST
Patric Hornqvist gjorde båda Penguins mål i 3-2-suddenförlusten hemma mot San Jose Sharks. Hörnqvist gjorde 1-1 i den första perioden efter att ha fångat upp en felpass av en San Jose-spelare. Hans andra kom med under minuten kvar att spela av den andra perioden efter att Bryan Rust spelat fram honom. Det var Hörnqvists åttonde och nionde mål för säsongen.
Men det blev förlust för Penguins. Deras första efter tre raka segrar.

PIT-SJS: Hörnqvist sätter pucken efter turnover

• Jag tycker vi var det bättre laget. Jag tyckte vi hade fler chanser. Vi jobbar väldigt hårt för varandra, och sedan får de ett powerplay i sudden. De har också bra spelare så det måste vi lära av. Vi kan inte ta utvisningar i förlängning, men sånt händer, säger Hörnqvist.
    I San Jose var Melker Karlsson tillbaka efter skada.
    NYA POÄNG FÖR STEKHETE NYLANDER
    William Nylander fortsätter visa storform. I natt gjorde svensken två nya mål, samt en assist när Toronto vann bortamötet med Winnipeg Jets med 6-3. Nylander både öppnade och avslutade målskyttet och drygade ut sin poängsvit till fem raka matcher (totalt 11 poäng under den här perioden).
    Nylander satte 1-0 redan efter 3:24 framspelad av Adam Brooks som i och med assisten gjorde sin första NHL-poäng. Nylander avslutade målskyttet med att förvalta Alexander Kerfoots passnings en bit in i den tredje perioden. Nylander har nu gjort 19 mål fre här säsongen. Svensken var också med i förarbetet till Travis Dermotts 3-2.

WPG-TOR: Nylander förvaltar Brooks framspelning

• Det första kom efter en bra passning av Brooks, jag behövde bara vända mig om och sätta den. Jag hade lite tur att den gick in. De andra var en bra passning från Kerfoot, jag behövde bara stöta in den, säger Nylander.
    Även Pierre Engvall gjorde mål i matchens. Svenskens femte fullträff för säsongen kom i mittperioden och betydde 4-2.
    BACKLUND MÅLSKYTT I BOXPLAY
    Mikael Backlund gjorde ett av målen när Calgary Flames vann med 5-3 mot New York Rangers. Svensken gjorde mål på ett friläge i numerärt underläge fram till 2-0 7:16 in i den första perioden. Det var svenskens sjätte mål för säsongen. Han överlistade Henrik Lundqvist som gjorde totalt 25 räddningar i matchen för en räddningsprocent på 86,2.
    - Målen (1-0 och 2-0) gav oss energi. I de sista två hemmamatcherna har vi haft jobbiga starter. Vart boxplay har inte heller varit de bästa de senaste två hemmamatcherna, säger Backlund.

CGY-NYR: Backlund nätar fri i boxplay

TVÅ SVENSKMÅL MELLAN COYOTES OCH DUCKS
Jakob Silfverberg och Isav Lundeström samarbetade i en två-mot-en-situation och kvitterade till 1-1 för Anaiem Ducks som gästade Arizona Coyotes. Det blev ändå förlust för Ducks, Arizona vann med 4-2 efter att ha gjort tre raka mål i den tredje perioden.
Hemmalagets fjärde mål satte Carl Söderberg som styrde in Clayton Kellers skott fram efter 7:49. Målet var veteranens 12:e för säsongen och gjorde så att Ducks fick lämna byggnaden som förlorare.
- Vi har pratat om det varje kväll, att spela i 60 minuter. Man kan inte vara nöjd med att spurta lite här och där, säger Silfverberg.
Värt att notera:
\Adam Larsson, Marcus Johansson och Victor Olofsson hade alla varsin assist när hemmalaget Buffalo Sabres besegrade gästande Edmonton Oilers med 3-2 efter sudden. Med 3:53 kvar av tredje perioden lämnade Victor Olofsson matchen efter att ha landat konstigt i ena hörnet. Det gavs ingen uppdatering på hans status efter matchen.
- Vi vet inte hur allvarlig skadan är förrän vi undersökt honom ordentligt, säger Buffalotränaren Ralph Krueger.
\
Assist gjorde också Andre Burakovsky och Gabriel Landeskog när Colorado vann med 7-3 mot St. Louis Blues. Segern var Avs första mot Blues på de senaste sju försöken.