DraisaitlOT

Tränarbytet gav en nytändning för Edmonton. Efter tre poäng från både Connor McDavid och Leon Draisaitl vann Oilers med 4-3 efter förlängning mot San Jose Sharks i nattens enda NHL-match.

Det matchavgörande målet satte Draisaitl med skridskon 51 sekunder in i förlängningen framspelad McDavid. Segern var den första på två matcher för Oilers och den andra på de senaste åtta.

SJS-EDM: Draisaitl avgör för Oilers

Det var en minst sagt omvälvande tisdag för spelarna i Edmonton Oilers. På morgonen nåddes de av beskedet att tränare Todd McLellan fått sparken efter fyra år i klubben. Ersättare blev Ken Hitchcock, den tredje vinstrikaste coachen i NHL:s historia, men som slutat efter förra säsongen då han coachade Dallas Stars.
- Jag tror jag kan få ordning på det. Jag gick igenom det i St. Louis. Vi vände på det på åtta, nio dagar och vi började spela för varandra, sade Hitchcock till NHL.com/sv.
Och det skulle han få, men det började inget vidare. Hemmalaget tog ledningen redan efter 45 sekunder efter att Joonas Donskoi utnyttjat en försvarsmiss och hamnat fri framför Mikko Koskinen.
Ju längre första perioden led, ju bättre blev däremot Oilers. De var först på puckar, var heta i forecheckingen och såg ut att vilja visa sin nye coach vad de går för.
Efter 8:09 kom således också kvitteringen. Connor McDavid gjorde sitt 13:e mål för säsongen och 100:e i karriären när han frispelades av Leon Draisaitl framför mål.
- Han [Hitchcock] vill att vi ska gå hårt, att vi kommer hit och gör en bra insats varje kväll. Det tyckte jag vi gjorde i kväll, sa McDavid.

SJS-EDM: McDavid hittar rätt för karriärens 100:e mål

Oilers lycka varade däremot inte särskilt länge. En och en halv minut efter McDavids kvittering ordnade Marcus Sörensen 2-1 till Sharks när han hittade krysset från slottet. Joe Thornton stod för passningen, hans 1033:e assist i NHL vilket är lika många som Mario Lemieux för elfte flest genom alla tider.
Resultatet stod sig in i paus, men Oilers var med i matchen.
- Vi blev bättre ju längre matchen led. Vi blev bättre och var riktigt bra i tredje. Det var en fin seger, säger Hitchcock.
Ja, Oilers fortsatte spela med låga i den andra och fixade en kvittering genom Ryan Nugent-Hopkins, som i en två-mot-en-situation hittade första krysset på Martin Jones efter en fin framspelning av Kyle Brodziak. Sharks tog på nytt ledningen när Logan Couture i periodens slutminut lurade bort Adam Larsson och sedan lyfte upp pucken elegant i krysset bakom en chanslös Koskinen.
I den tredje perioden svarade Oilers ännu en gång. Efter 3:32 spelade Draisaitl fram McDavid som sedan serverade tredjelänken i kedjan, Drake Caggiula, öppen kasse fram till 3-3. Lagen bytte sedan chanser, men några fler mål blev det inte under ordinarie tid.
- Kvällens insats var en besvikelse. Hade vi fått lite bättre insatser från alla hade vi tagit två poäng, säger Sharks coach Peter DeBoer.
Trots vinsten finns det fortfarnde en hel del jobb kvar att göra om Oilers sa bli ett slutspelslag, men Hitchcock fick åtminstone en fin start på sitt nya jobb.
- Jag coachade rätt hårt. Det sa jag att jag skulle göra. Jag behövde fyra byten för att se. Ju mer jag coachade ju mer bekväm kände jag mig.