Blues tvingar fram match 7 efter 4-1-seger

Bordet var dukat för avancemang och firande i Dallas inför match 6 mellan Stars och Blues. Vid ställning 3-2 i matcher var en seger allt som krävdes för hemmalaget att avancera. Jaden Schwartz, Oskar Sundqvist och övriga i Blues ville dock annat och såg till att leverera sin kanske starkaste insats i serien när de tog hem match 6 med 4-1.

Feststämningen kom av sig tidigt i American Airlines Center när Alex Pietrangelo - som gick in i matchen som Blues poängbäste spelare i Stanley Cup-slutspelet 2019 - klev in i banan och skickade in ett handledsskott bakom Ben Bishop från sin backposition. Sakta men säkert tuggade sig Stars tillbaka in i matchen och lyckades även kvittera. Med 11:35 på klockan och med Vince Dunn i utvisningsbåset för St. Louis klev Stars stjärnor fram. John Klingberg fördelade pucken till Jamie Benn, som spelade den vidare till Mats Zuccarello vid höger tekningscirkel. Zuccarello hittade sedan in till Tyler Seguin som stötte in pucken under Jordan Binnington med hjälp av ett skott som inte såg helt otagbart ut.
1-1 stod sig sedan perioden ut.

DAL-STL, M6: Sundqvist hittar Perrons klubba

Andra perioden såg ut att passera utan mål innan Oskar Sundqvist, med dryga fem minuter kvar att spela, satte fart upp längs högerkanten. Med blicken upp och David Perron drivande mot mål - uppvaktad av John Klingberg - satte Sundqvist en stenhård passning på Perrons blad och in i nätmaskorna. 2-1 Blues och Sundqvists femte poäng i slutspelet.
- Kvällens match var en spännande utmaning för oss, säger Perron till NHL.com/sv. Det kändes som vi var redo för den. Vi kom ut i första perioden och spelade riktigt bra. De har ett riktigt bra lag där borta, men vi hade bäst tredjeperiod.
Tredje perioden avgjordes i samband med en dramatisk sekvens. 7:37 in på perioden träffades Ben Bishop av ett hårt skott på axeln från Colton Parayko, föll till isen och kunde sedan inte resa sig upp. I samband med situationen kastade Alexander Steen in pucken mot mål och Jaden Schwartz styrde in den. I enlighet med regelboken tilläts målet stå kvar och Blues hade plötsligt en 3-1-ledning.
- Från den positionen jag är i, jag försöker skjuta för att göra mål, är det klart att jag försöker få pucken mot ett av kryssen, säger Parayko. Man skjuter alltid för att göra mål. Jag spelar aldrig för att försöka skada någon.
- Det är upp till domaren där, säger Dallas tränare Jim Montgomery. Jag har inga problem med det. Domarna gör ett bra jobb och våra spelare måste kunna spela igenom en sådan situation.
Efter behandling kunde Bishop fortsätta matchen men direkt i anfallet efter skrinnade Sammy Blais upp längs isen och satte ett rungande slagskott - 22-åringens första mål någonsin i Stanley Cup-slutspelet - i nättaket bakom den väldige Stars-målvakten. 4-1 blev sista droppen för Bishop som lämnade isen och ersattes av Anton Khudobin.
[Här kan du läsa allt från serien STL-DAL]
Matchen förflöt sedan utan ytterligare mål. Tack vare segern tvingar nu St. Louis Blues fram en sjunde och direkt avgörande match i serien mot Dallas Stas.
- Det är match 7 helt enkelt, säger Mats Zuccarello. Vi visste att det skulle bli en tajt serie och om du vill gå långt i slutspelet behöver du allt som oftast gå igenom ett antal match 7. Vi kommer tillbaka imorgon, går till jobbet och börjar ladda inför en fantastisk möjlighet att spela en sjunde avgörande match.
Match 7 spelas i St. Louis 02:00 natten mot onsdag, svensk tid.