Bishop Primary

Dallas Stars tog under natten mot lördagen ett rejält grepp om matchserien mot St. Louis Blues. Stars vann match 5 med 2-1 och tog ledningen med 3-2 i matcher. Den stora anledningen stavas: Ben Bishop.

• Han var vår bäste spelare på isen i kväll, säger Stars tränare Jim Montgomery om sin målvakt till NHL.com/sv.
    Från att ha storspelat i grundserien har Ben Bishop fortsatt vara ryggraden i Stars defensiv under slutspelet. De senaste två matcherna har hans betydelse blivit tydlig. I match 4 räddade han elva skott i den tredje perioden och i nattens femte möte motade 32-åringen 14 puckar under matchens sista 20 minuter. Det räddade Stars i en intensiv Blues-press och satte Stars i ett läge där de nu bara är en seger från att avancera.
    - Blues var det bättre laget ikväll men Ben Bishop var matchens bäste spelare. Vi var inte det minsta oroliga när de fick sitt mål och han levererade några fantastiska räddningar i numerärt underläge efter det, berömde Stars tränare Jim Montgomery och fortsatte:
    - Vi är som bäst i den tredje perioden. Men vi måste spela bättre i nästa match. Vi kan inte förlita oss på att Bishop ska rädda oss.
    Inför den tredje perioden av match 5 hade Stars spelat till sig en 2-0-ledning. Blues hade skapat sina chanser, 13 i den första och 11 i den andra, men ännu inte fått hål på Bishop. Blues började forcera redan från start och testade Bishop med skott efter skott. Till slut fick hål på Dallas-målvakten när Jaden Schwartz hittade rätt på honom. Målet kom efter at Bishop slarvat med pucken framför egen målgård - men det var det enda misstaget han skulle göra i matchen.

STL-DAL, M5: Bishop rånar Sundqvist

• Det var en bra match av alla i dag. Det var skönt att vi kunde vinna även fast jag gjorde det där misstaget. Det var en skön seger men vi behöver en till, och den är svårast att ta. Vi får vila och komma redo till nästa match, säger Bishop.
    Mer än en puck skulle inte trilla in på målvakten som gjorde totalt 14 räddningar under matchens sista period. I de senaste två matcherna har Bishop gjort 28 räddningar i totalt i de båda matchernas tredjeperioder. Bishop stoppade bland annat Oskar Sundqvist med en benparad när 4:16 återstod, han gjorde också flera matchvinnande räddningar under matchens slutminuter.
    - Han har varit den bästa målvakten i ligan under säsongen av en anledning. Han spelar så nu. Vi känner oss lugna när han är där bak. Även om något litet misstag händer vet vi att vi kan lita på honom. Han är en klippa för oss, säger forwarden Jason Spezza.
    Ben Bishops totalt 38 räddningar i match 5 var delat flest under ordinarie tid i Stars slutspelshistoria med Ed Belfour och Marty Turco.

Stars är en seger från att nå final i Western Conference för sjunde gången. De kan göra det hemma i match 6 på i morgon, söndag. Det kan de tacka Ben Bishop för.