WSH-LAK: Ovechkin gör äkta hat trick i seger

Alex Ovechkin gjorde i natt ett äkta hattrick när han vände ett 1-2-underläge till en 4-2-seger för Washington Capitals mot Los Angeles Kings. Ryssen är nu bara två mål ifrån att nå 700 i sin NHL-karriär.

Ovechkins sanslösa målstim bara fortsätter. På de senaste sju matcherna har han pangat in 14 mål och är nu ensam ledare av NHL:s skytteliga på totalt 40. Det är elfte gången som Ovechkin når så många mål under en och samma säsong, bara Wayne Gretzky har lika många noteringar genom tiderna.
Mot Kings kvitterade Ovechkin till 2-2 med 6:20 kvar att spela när han styrde in en passning från T.J. Oshie. Med fem minuter kvar slog han in sin egen retur fram till 3-2 och när 1:46 återstod av matchen gjorde han 4-2 i tom kasse.
Ovechkin har nu gjort 698 mål i sin NHL-karriär. När han når 700 blir han den åttonde spelaren genom tiderna att göra det.
- Det är imponerande och summerar egentligen allt: på fem minuter tog han över matchen helt. Vi vinner på grund av det. Det är så superstjärnor gör. Det här är en väldigt, värdigt speciell spelare, hyllade Capitals coach Todd Reirden.
De tre målen från Ovechkins klubba gjorde att Capitals tog sin sjätte seger på de senaste åtta matcherna. Jeff carter gjorde båda målen för Kings som förlorade för sjunde gången på sina åtta senaste matcher (1-6-1). Drew Doughty hade en assist och passerade därmed Rob Blake för flest poäng av en Kings-back (495) genom tiderna.
Så här var resten av nattens matcher:
Buffalo Sabres - Colorado Avalanche 1-6 (1-2, 0-4, 0-0)
Andre Burakovsky var tungan på vågen för Colorado i natt. Svensken gjorde ett mål och spelade fram till tre när Avalanche tog sin fjärde seger på sina senaste fem matcher.
Burakovsky gjorde sitt mål i den första perioden när han ökade på till 2-0 för Avalanche. I den andra spelade han fram Nikita Zadorov till 4-1 och Valeri Nichushkin till 5-1. Han hade dessutom en andra-assist på Nazem Kadris 3-1-mål. Burakovsky har nu gjort 17 mål och 22 assist den här säsongen, nytt personbästa för svensken.
Sabres förlorade för fjärde gången på fem matcher. Jonas Johansson fick ersätta Carter Hutton efter fem insläppta mål. Johansson gjorde sedan 13 räddningar i sin NHL-debut.

BUF-COL: Burakovsky skjuter i nättaket

Calgary Flames - San Jose Sharks 1-3 (0-0, 1-2, 0-1)
Joe Thornton skrev i natt in sig i historieböckerna. Sharks-centern blev nämligen den 14:e spelaren genom tiderna att nå 1500 poäng. Thornton stod för två målgivande passningar och nådde milstolpen i sin 1620:e NHL-match. Han har nu gjort 415 mål och 1085 assist.
Thornton gjorde sin 1500:e poäng efter 7:45 av den tredje perioden när han fick en andra-assist på Kevin Labancs 3-1-mål. Thornton hade dessförinnan också spelat fram Brent Burns till 1-1. Sharks andra mål i matchen gjorde Evander Kane som nätade i sin 700:e NHL-match.
För Flames var förlusten kostsam. Den gjorde att flera jagande lag närmade sig i tabellen. Flames har just nu det andra wildcardet från Western Conference.

CGY-SJS: Thornton når 1500 poäng på Labancs mål

Boston Bruins - Vancouver Canucks 4-0 (0-1, 0-1, 0-2)
Tuukka Rask såg till att Boston kunde ta sin fjärde raka seger. Med 25 räddningar höll finländaren nollan mot ett Canucks som tagit poäng i sex raka matcher. Charlie Coyle, Brad Marchand, David Krejci och Karson Kuhlman gjorde målen för hemmalaget som befäste sin ledning i Atlantic Division.
Jacob Markström räddade 38 skott för Canucks, som fortsätter toppa Pacific Division trots förlusten.

BOS-VAN: Coyle förvaltar returen på McAvoys skott

Tampa Bay Lightning - Vegas Golden Knights 4-2 (1-2, 0-0, 1-2)
Steven Stamkos bröt dödläget halvvägs in i den tredje perioden. Det räckte för att Tampa skulle ta sin fjärde raka seger. Stamkos matchavgörande mål kom efter att han styr in Brayden Points skott. Med 44 sekunder kvar att spela kunde sedan Alex Killorn sätta 4-2 och punktera matchen.
Tampa ledde med både 1-0 och 2-1 i matchen, men båda gångerna lyckades Vegas hämta ikapp. 2-2 kvitteringen kom efter 3:47 av den tredje perioden genom Paul Stastny. Men trots det målet fick alltså Vegas gå poänglöst från matchen.
Andrei Vasilevskiy var återigen stabil mellan stolparna för Tampa. Ryssen gjorde 27 räddningar och tog poäng för 16:e matchen i rad som han vaktat målet.

TBL-VGK: Stamkos styr in Points skott framför mål

New Jersey Devils - Montreal Canadiens 4-5 e str. (1-0, 2-2, 1-2, 0-0, 0-1)
Ilya Kovalchuk fortsätter visa sig vara en lyckad värvning för Montreal. I natt var det han som satte den avgörande straffen för Canadiens. Kovalchuk hittade rätt i den andra rundan av straffläggningen. Montreal har nu vunnit tre av sina fyra senaste matcher, men har fortfarande åtta poäng upp till wildcard-plats.
Det krävdes en stark insats för Montreal för att få med sig poäng. New Jersey ledde med 3-0 en bit in i den andra perioden, men Montreal hämtade ikapp med fyra raka mål. Kyle Palmieri såg sedan till att ta matchen till förlängning.
Jesper Bratt nätade för Devils och Christian Folin för Canadiens. För Folin var det första målet för säsongen.

NJD-MTL: Bratts missade skott går in

New York Islanders - Dallas Stars 4-3 öt. (1-1, 1-1, 1-1, 1-0)
Anthony Beauvillier blev tvåmålsskytt och hjälpte Islanders till säsongens 30:e seger. Forwarden både inledde och avslutade målskyttet i Barclays Center. Beauvillier avgjorde matchen på ett friläge efter 2:52 av förlängningen.
Under ordinarie tid följdes lagen åt med ett mål vardera i varje period. John Klingberg gjorde Stars 3-2-mål och såg länge ut att bli matchvinnare, men med 3:59 kvar kunde Mathew Barzal kvittera till 3-3.
Islanders har i och med Beauvilliers avgörande tagit poäng i fyra raka. Stars avslutade sin tre matcher långa bortaturné med att gå 2-0-1. Efter matchen meddelade Islanders att de skickat ner svenske Sebastian Aho till AHL.

NYI-DAL: Beauvillier avgör på övertid

Columbus Blue Jackets - Florida Panthers 1-0 öt. (0-0, 0-0, 0-0, 1-0)
Ett mål var allt som publiken i Nationwide Arena fick se. Det kom i sudden och gjordes av Zach Werenski. Det avgörande målet kom efter 1:54 av förlängningen och utökade Blue Jackets poängsvit till nio matcher. Noterbart är att Columbus målvakt, Elvis Merzlikins, tog sin sjunde raka seger och höll sin fjärde nolla för säsongen.
Panthers tog poäng för sjunde gången på sina åtta senaste matcher. Sergei Bobrovsky gjorde 44 räddningar mot sitt förra lag.
Ottawa Senators - Anaheim Ducks 2-3 e str. (0-1, 1-1, 1-0, 0-0, 0-1)
Ducks har kommit in i ett stim. För femte gången på sina sju senaste matcher kom laget ut som vinnare. I straffläggningen satte Ondrej Kase och Rickard Rakell sina straffar vilket ledde till lagets seger.
Kase gjorde även mål under ordinarie tid när han gav Anaheim ledningen med 2-1 i den andra perioden. I den första hade Nick Ritchie gjort 1-0 till Ducks framspelad av Hampus Lindholm och Rakell. Drake Batheson och Artem Anisimov gjorde hemmalagets mål.
Marcus Högberg vaktade Senators kasse och svarade för 26 räddningar. Åtta av hans elva senaste matcher har gått till antingen övertid eller straffar.
St. Louis Blues - Carolina Hurricanes 6-3 (1-0, 4-1, 1-2)
Brayden Schenn och Zach Sanford gjorde varit två mål för St. Louis som i natt tog poäng för elfte matchen i rad på hemmaplan. Senast de förlorade efter ordinarie tid i Enterprise Center var den 7 december 2019.
Blues stormade fram till en 3-0-ledning innan gästerna fick nätkänning genom Sebastian Aho. Men Schenns dubbla mål såg till att det stod 5-1 innan andra perioden var över. Sanford gjorde 6-1 efter halva den tredje innan Hurricanes snyggade till siffrorna med mål från Brock McGinn och Martin Necas.

STL-CAR: Schenns gör sitt andra PP-mål i samma period

Minnesota Wild - Chicago Blackhawks 3-2 öt. (0-0, 2-0, 0-2, 1-0)
Minnesota tog viktiga poäng i sitt försök att nå en slutspelsplats. Matchhjälte blev Matt Dumba som avgjorde 2:21 in i förlängningen. Segern gör att Wild är sex poäng efter Calgary Flames för det andra wildcardet i Western Conference.
Med två mål såg Kevin Fiala till att Wild gick ifrån till 2-0 i den andra perioden. Gästerna kom dock tillbaka i den tredje. Adam Boqvist satte 2-1 med ett handledsskott för sitt tredje mål för säsongen. 2-2 gjorde sedan Olli Määttä på pass från Erik Gustafsson. Matchen gick till sudden där Dumba avgjorde.
För Chicago var en poäng viktig. De är fortsatt med i racet om slutspelsplatser, bara tre poäng efter Flames för ett wildcard.

MIN-CHI: Boqvist gör mål med handledsskott

Winnipeg Jets - Nashville Predators 1-2 öt. (1-1, 0-0, 0-0, 0-1)
Det viktiga Central Division-mötet slutade med en bortaseger. Mikael Granlund fick sista ordet när han avgjorde tillställningen 1:11 in i sudden.
Matchens målskytte inleddes i den första perioden. Mason Appleton gjorde 1-0 för Jets, men Nick Bonino svarade för gästerna. Därefter var det mållöst fram till Granlunds avgörande.
Nattens resultat göra att Predators och Jets delar fjärdeplatsen i divisionen med Chicago. Alla tre lag har tre poäng upp till Western Conferences andra wildcard.

WPG-NSH: Granlund nätar på direktskot på övertid

Arizona Coyotes - Edmonton Oilers 0-3 (0-0, 0-2, 0-1)
Efter fem raka förluster (0-3-2) fick Coyotes vinna igen. Antti Raanta höll nollan med 30 räddningar och framåt nätade Conor Garland, Lawson Crouse och Christian Dvorak. Coyotes är därmed kvar på första wildcard-plats från Western Conference.
Oilers är alltjämnt kvar som tvåa i Pacific Division. Leon Draisaitl gick poänglös för första gången på elva matcher. Han leder dock fortsatt NHL:s poängliga på sina 83 poäng.
SÅ GICK SNACKET:
"Jag tycker att jag passar ganska bra i det här laget. Jag gillar alla och alla har varit schyssta mot mig, det hjälper".
- Andre Burakovsky, Colorado.
"Jag har koll på alla namn. Jag har varit ett hockeyfan sedan 1984. Jag har levt och andats hockey hela mitt liv. Att vara där med dem är väldigt kul"
- Joe Thornton, San Jose.
"Vi behövde bara vinna, oavsett om det var mot Oilers, Ducks eller Lightning. Vi behövde en seger"