HertlDucks

Dobre vie, že zaplniť medzeru po odchádzajúcom kapitánovi Joe Pavelskim bude veľmi ťažké. Napriek tomu sa však teší, keď sa o to pokúsi.
Tomáš Hertl je pripravený na vodcovskú úlohu v San Jose Sharks.

"Určite nám bude chýbať," povedal český center na adresu bývalého kapitána a elitného strelca tímu, ktorý tento rok v lete ako voľný hráč odišiel do Dallas Stars. "Je to skvelý chlap. Hneď od môjho prvého roku (v NHL) mi pomáhal. A za tie roky sme sa zblížili. Vždy je ťažké prísť o spoluhráča a o kamaráta. Ale zároveň je to pre mňa výzva. Chcem sa stať v našom mužstve lídrom."
Viac o téme: [Pavelski je preč. Čo bude s Thorntonom?]
Nahradit Pavelskiho, to je hodně slušný závazek. Pětatřicetiletý Pavelski odehrál v San Jose 13 sezon a 963 zápasů základní části. V nich dal 355 branek a nasbíral 761 bodů; dalších 100 (48+52) přidal ve 134 utkáních play off. Teď však bude hrát NHL poprvé jinde než v kalifornském klubu - 1. července podepsal tříletý kontrakt na 21 milionů dolarů s Dallas Stars.
Hertl má ovšem k sebevědomí dobrý důvod. V poslední sezoně byl se 74 body v 77 zápasech nejproduktivnějším útočníkem Sharks; poprvé v kariéře nastřílel 35 gólů. V 19 duelech Stanley Cupu pak nasbíral 15 bodů (10+5) a výrazně pomohl San Jose dostat se do finále Západní konference.

Hertl v závere znížil stratu Sharks

"I v kabině byl (Pavelski) vždycky slyšet. Kdykoliv jsme prohrávali nebo to nebylo ono, vzal si slovo. Teď to bude na mě, na (Loganu) Coutureovi a těchhle klucích," uvedl pětadvacetiletý Hertl.
"Budu tím hráčem, který se bude snažit pomáhat mladým klukům, který s nimi bude mluvit a ukazovat jim, jak to chodí. Když jsem byl ve stejné pozici, přesně takhle mi pomohl (Pavelski). Kdykoliv se mi nedařilo, přišel za mnou. Bez něj musíme všichni zabrat a jako tým hrát o něco lépe. Pro mužstvo i pro naše mladé kluky."
Sharks opustilo během Hertlova působení několik výrazných veteránů. Dva roky před Pavelskim odešel Patrick Marleau, ještě o dva roky dřív ukončil kariéru obránce Scott Hannan. Letos navíc vypršela smlouva centru Joeu Thorntonovi, který 2. července oslavil 40. narozeniny a zůstává bez kontraktu. Připravuje se však v tréninkovém centru Sharks a Hertl věří, že na začátku sezony bude 'Jumbo Joe', jenž v poslední sezoně nasbíral solidních 51 bodů (16+35), zpátky v sestavě.

Thornton premenil prečíslenie a vyrovnal

"Myslím, že tam bude. Během posledních pár dnů jsem byl v San Jose a viděl jsem ho tvrdě makat. Připravuje se na sezonu. A já doufám, že bude zpátky a že bude nachystaný odehrát další rok," řekl Hertl, jenž v NHL začínal na křídle po Thorntonově boku.
"Začal jsem s ním a v posledních šesti letech jsem se od něj pořád učil. Celou tu dobu se ke mně choval skvěle. Pro mladé kluky je určitě obrovská motivace vidět, jak tvrdě každý den dře."