032324 CAR Aho falling

Carolina Hurricanesin Sebastian Aho oli loistavassa vedossa perjantain kierroksella ja osui kolmesti Washington Capitalsin verkkoon. Suomalaissentterin maalitehtailu ei kuitenkaan tuonut hurrikaaneille voittoa, sillä Capitals vei ottelun nimiinsä voittolaukauksilla 7-6 ja otti tärkeät kaksi sarjapistettä.

Samalla katkesi Carolinan viiden ottelun voittoputki. Hurricanes oli voittanut edellisistä yhdeksästä ottelustaan peräti kahdeksan ja noussut jo Metropolitan-divisioonaa johtavan New York Rangersin kintereille. Perjantaina tulleen sarjapisteen myötä Carolina on pisteen perässä Rangersista ja vain kahden pisteen päässä koko liigan kärkijoukkueesta Boston Bruinsista.

Capitals puolestaan palasi voittojen tielle yhden tappion jälkeen ja petrasi asemiaan taistelussa Itäisen konferenssin viimeisistä pudotuspelipaikoista. Washington on nyt pisteen päässä Detroit Red Wingsistä, joka on idän viimeisellä villi kortti -paikalla ja pelannut yhden ottelun enemmän.

Capitals saa kiittää voitostaan etenkin Sonny Milanoa, joka latoi Ahon tavoin hattutempun. Kyseessä oli taitavan hyökkääjän NHL-uran ensimmäinen kolmen maalin ilta.

WSH-CAR: Milano tehtailee NHL-uransa ensimmäisen hattutempun

Jännittävä ottelu ei unohdu ihan heti muiltakaan pelaajilta, sillä joukkueet kävivät vuorotellen johtoasemassa. Sama ralli jatkui loppuun asti.

– Oli melkoinen ottelu. Ei mikään paras vääntö meiltä. Teimme pari hyvää nousua tappioasemasta ja taistelimme loppuun asti, joten voitto ei jäänyt kiinni yrityksen puutteesta, Aho sanoi.

Capitals oli vahvoilla etenkin ylivoimalla, sillä kuusi ylivoimatilaisuutta tuotti kolme maalia.

– Meidän pitää keskittyä paremmin ja karsia jäähyjä, jotka antavat vastustajalle momentumin. Minä sain neljä turhaa jäähyminuuttia, Aho manasi omaa 2+2 minuutin jäähyään, joka tuli korkeasta mailasta.

– Samat pelaajat joutuvat pelaamaan alivoimat, mikä rikkoo ketjujen rytmitystä ja hankaloittaa sen myötä pelaamista, hän lisäsi.

Carolinan leirissä kuitenkin nähtiin, että ottelussa oli hyviäkin asioita.

– Tämä oli meiltä outo ottelu, mutta onnistuimme nousemaan kuopasta aina kun jotain meni pieleen. Siitä annan kunniaa tälle ryhmälle, kommentoi Hurricanesin päävalmentaja Rod Brind’Amour.

Aho nousee seuran kaikkien aikojen tilastoissa

Aho aloitti maalinteon ennen seitsemännen minuutin täyttymistä, kun hänen uusi tutkaparinsa Jake Guentzel alusti huipputontin maalin eteen. Iloa kesti kuutisen minuuttia, kunnes Milano viimeisteli illan ensimmäisen osumansa ja toi isännät tasoihin.

Carolina pääsi ensimmäiselle erätauolle johtoasemassa, sillä Jaccob Slavin vastasi 2-1 osumasta erän viimeisellä minuutilla. Jesperi Kotkaniemi riisti kiekon päädyssä ja petasi päädystä puolustajalle loistavan vetopaikan.

Toisessa erässä Washington pääsi ensimmäistä kertaa kuskin paikalle. Aleksandr Ovetshkin tehtaili 2-2 tasoituksen ylivoimalla ajassa 33.59. Kyseessä oli venäläiskonkarin kuudes maali neljään viime otteluun. Ovetshkin sai ottelussa myös yhden syöttöpisteen ja nousi Joe Thorntonin ohi NHL:n kaikkien aikojen pistepörssissä 13. sijalle.

Ovetshkinin osumasta ehti kulua vain 41 sekuntia, kun verkko heilui taas. Milano sytytti punalampun toistamiseen ja vei pääkaupunkilaiset johtoon. Kotijoukkueen vahvan minuutin jälkeen oli taas Carolinan vuoro tulla rinnalle ja ohi. Aho teki 3-3 tasoituksen Guentzelin fantastisesta syötöstä ajassa 35.33.

– Sebastian on niin hyvä pelaaja, ja hän tekee minun pelaamisesta helppoa. Hän ja (Seth) Jarvis ovat olleet uskomattomia. Tämä on ollut hauskaa aikaa, ja toivottavasti hauskuus jatkuu, siirtotakarajalla Pittsburgh Penguinsista Carolinaan siirtynyt Guentzel kertoi pelaamisestaan ykköskentässä.

WSH-CAR: Aho heiluttaa Capitalsin maaliverkkoa kolmesti

Brady Skjei vei hurrikaanit uudelleen johtoon vain kuusi sekuntia ennen toista erätaukoa. Mutta kuten arvata saattaa, seuraavaksi oli Capitalsin vuoro onnistua ja ottaa kiinnitys voittoon. John Carlson tasoitti kolmannen erän alussa, ja Milano viimeisteli 5-4 johtomaalin ajassa 48.19.

Tällä kertaa kotijoukkueen johto säilyi vain reilun minuutin, sillä Carolina pääsi heti perään ylivoimalle ja takoi kiekon pussiin. Guentzel syötti, Jarvis viimeisteli.

Hurricanes joutui kiipeämään vielä kerran takaa rinnalle. Connor McMichael kiskoi Capitalsin varsinaisen peliajan viimeisen osuman ja vastasi 6-5 johtomaalista ajassa 53.53. Ahon illan kolmas ja varsinaisen peliajan viimeinen rysä nähtiin parisen minuuttia ennen summerin soittoa. Vieraat pelasivat ilman maalivahtia, kun Aho pääsi ohjaamaan Martin Necasin laukauksen verkon perukoille.

Jatkoaika ei tuonut ratkaisua, joten edettiin voittolaukauskilpailuun. Maalinteko muuttui yhtäkkiä hankalaksi, sillä kymmenestä laukojasta onnistui vain yksi, ja hän oli Capitalsin keskushyökkääjä Dylan Strome (0+3). Muun muassa Aho ja ylävartalovammastaan pelikuntoon toipunut Teuvo Teräväinen hukkasivat omat tilaisuutensa.

Ahon huippuilta nosti hänet Carolinan ja sen edeltäjän Hartford Whalersin kaikkien aikojen pistepörssissä kolmanneksi. Taakse jäi Kevin Dineen, ja edellä ovat enää Eric Staal ja Ron Francis. Aho on tehnyt Hurricanesissa pelaamissaan 588 ottelussa 248 maalia ja 547 tehopistettä.

Tällä kaudella Aho on latonut 68 ottelussaan tehot 30+49=79. Hän rikkoi perjantaina 30 maalin rajan jo viidettä kertaa urallaan. Seuran historiassa vastaavaan on pystynyt vain Staal. Lisäksi Aholla on nyt kolmanneksi eniten hattutemppuja Hurricanesin ja Whalersin historiassa. NHL-urallaan kahdeksan hatullista takonut suomalaissentteri ohitti perjantaina tilastossa Blaine Stoughtonin.