sv 4n kempe

Do kabin šli po dvou třetinách za stavu 1:3 a zdálo se, že silná Kanada už si v pohodě dokráčí k první výhře v rámci 4 Nations Face-Off.

Kdo se však v tu chvíli rozhodl, že už zápas přestane sledovat, musel litovat. Švédové totiž v burácející hale Bell Centre v srdci Montrealu ukázali velkou odolnost. Nic nevzdali a během třetí části srovnali na 3:3.

I když nakonec padli v nastavení, před dalšími zápasy ukázali sílu.

"Po dvou třetinách jsme prohrávali o dva góly, takže jsem rád, že jsme pak předvedli velký návrat," řekl k tomu útočník Adrian Kempe z Los Angeles Kings, který střelou ze střední vzdálenosti snížil ve 42. minutě na 2:3.

"Jsme za to rádi, jak jsme vyrovnali. A bod bereme," dodal Švéd, jenž skóroval i v posledním utkání NHL před pauzou. Prosadil se proti Anaheim Ducks, tentokrát zdramatizoval bitvu se zámořskou velmocí.

Tu táhl tradiční lídr, uctívaný Sidney Crosby. A právě krátce poté, co ho zabírala televizní kamera, přišel na ledě další švédský úder. U tyčky se ocitl osamocený Joel Eriksson Ek, který po krásné kombinaci pohotově srovnal na 3:3.

Vyrovnání Erikssona Eka po skvělém pasu Bratta

Z pohledu švédských fanoušků včas přerušil svůj bodový půst, v dresu Minnesota Wild prožil poslední čtyři utkání bez bodu. A z premiérové bitvy prestižního turnaje bylo rázem drama.

"V první třetině jsme byli trochu pod tlakem, oni na nás nastoupili. Zvlášť prvních patnáct minut. Potom jsme odvedli výbornou práci ve druhé a třetí části," okomentoval průběh večera obránce Jonas Brodin.

"Byl to pro nás těžký úvod. Zvlášť po zbytečném faulu vysokou holí," připomněl kouč Sam Hallam neopatrný zásah útočníka Williama Nylandera, po němž soupeř dokázal početní výhodu využít, takže už v první minutě vedl 1:0.

Gólman Filip Gustavsson si připsal 24 zákroků. Včetně toho klíčového, kdy devět minut před koncem zázračně zlikvidoval pokus obránce Devona Toewse. Brankář Wild se bleskově přesunul a stihl zaregovat vyrážečkou. Krásný moment...

"Snažil jsem se přemístit nejrychleji, jak to šlo," vykládal potom Gustavsson, kterého pochválil i kouč Hallam. "Po zápase jsem mu řekl, že nám právě tenhle zákrok dal šanci uspět," uvedl švédský trenér.

Švédové sice prohráli, ale led mohli opouštět se vztyčenou hlavou. A s optimismem vyhlížet severský souboj, kdy se v sobotu večer (od 19 hodin českého času) utkají s Finy. Do tabulky si připsali alespoň bod.

"Bylo tam hodně emocí. Každý chce porazit Kanadu," pousmál se brankář Gustavsson. "Má se za to, že jsou nejlepším týmem na světě, všichni je chtějí zdolat. Po deseti minutách mám dojem, že jsme s nimi drželi krok."

Brodinova první trefa pro Švédsko

To Švédsku umožnily právě i jeho pohotové zákroky. "V celém utkání chytal výborně," pochválil ho obránce Brodin. "Je to neuvěřitelný brankář, jsem za něj opravdu šťastný. Prostě byl skvělý."

Montreal je stejně jako celá Kanada hokejem poblázněný. Právě i skvělá atmosféra namotivovala domácí k výbornému vstupu. "Měli v zádech fanoušky, takže do toho naskočili trochu s větším nadšením než my," uznal útočník Kempe. "Ale myslím si, že po deseti minutách už jsme byli do konce utkání lepší tým."

Kanada ale i tak ukázala, že se jí ve vzájemných zápasech s účastí hráčů NHL daří, protože z dosavadních deseti jich se Švédy vyhrála devět. Ten poslední právě v rámci 4 Nations Face-Off.

"V úvodu jsme nehráli to, co jsme chtěli. Myslím si, že náš pohyb nebyl dobrý. Ani to, jak jsme si počínali s pukem," okomentoval kouč Hallam nevýrazný start. I když se potom jeho tým zvedl, k výhře to už nedotáhl.

Severský výběr tak nenavázal na předešlé tři výhry v zahajovacích utkáních podobného rázu s hvězdami NHL v řadě. I tak ale arénu v Montrealu mohli Švédové opustit s pocitem, že jsou konkurenceschopní a mohou živit naději na postup do finále.

Příbuzný obsah