NYR-DET: Zibanejad snärtar dit pucken i powerplay

Svenskarna i NHL blir allt fler. Men vilka har gjort mål, vilka målvakter storspelade, vilka har poängsviter värda att notera? I Svenskkollen på NHL.com/sv gräver vi varje morgon djupare gällande omgångens blågula insatser.
Mika Zibanejad var i händelsernas centrum när hans New York Rangers besegrade Detroit Red Wings med 4-2 hemma i Madison Square Garden.

Den 26-årige centern stod för ett mål och två assist, och var en av segerkompositörerna tillsammans med Artemi Panarin och Chris Kreider som noterades för ett mål och en assist vardera. För Zibanejads del innebar fredagens poängskörd att han nu är uppe på tredje plats i Rangers interna poängliga med 42 poäng (19+23) på 36 spelade matcher.
- Du ser fram emot att komma igång igen, säger Zibanejad till NHL.com/sv. Det var ett bra uppehåll. Du nollställer huvudet lite grann och vilar upp kroppen. Killarna var glada över att vara tillbaka. Vi vet vad som väntar oss. Vi ser fram emot det.
Rangers ligger ett par platser utanför slutspelet i Eastern Conference, och med 52 poäng på 49 matcher har laget nio poäng upp till Toronto Maple Leafs på den sista wildcard-platsen.
- Oavsett om vi hade vunnit de senaste två matcherna (innan uppehållet) eller inte, så tycker jag att det är viktigt att komma tillbaka från ett break och ha en bra känsla, säger Zibanejad. Jag tycker att vi spelade en bra match idag och gjorde tillräckligt för att vinna.
Låt oss ta en titt på den svenska aftonen i övrigt:
Hörnqvist framspelare i Penguins seger över Flyers
Patric Hörnqvist noterades för en assist när Pittsburgh Penguins slog rivalen Philadelphia Flyers med 4-3 i övertid hemma i PPG Paints Arena. Det var en skön seger för pingvinerna i Pennsylvaniaderbyt efter att man förlorat den senaste drabbningen mellan lagen precis före All Star-uppehållet.
Hörnqvist stod för framspelningen till Evgeni Malkins 1-1 i början av den andra perioden. Den svenske veteranforwarden slängde in pucken på mål från toppen av den vänstra tekningscirkeln, och vid bortre stolpen fanns Malkin som kunde stöta in pucken. Hörnqvist är nu uppe i 20 poäng (11+9) på 34 spelade matcher.
Svenskpoäng när Capitals besegrade Senators
Carl Hagelin stod för ett mål och Nicklas Bäckström noterades för en assist när Washington Capitals tog en 5-3 seger över Ottawa Senators på bortais.

OTT-WSH: Ovechkin nätar dubbelt, passerar Messier

Bäckström spelade fram Alexander Ovechkin som satte 3-1 till Capitals i mitten av den andra perioden. Ovechkin skulle sedan addera ett mål till, vilket innebar att han gick om Mark Messier på åttonde plats i tidernas skytteliga. Bäckström ligger på 40 poäng (10+30) på 44 framträdanden. Hagelin satte 4-2 i boxplay i inledningen av den tredje perioden. Målet var hans fjärde för säsongen.
Värt att notera…
Rickard Rakell stod för ett mål och en assist när Anaheim Ducks föll med 4-3 hemma mot Tampa Bay Lightning. Rakell står noterad för 30 poäng (13+17) på 45 matcher.
Jonathan Ericsson loggade 16:45 i istid i sin återkomst för Detroit Red Wings. Den 35-årige backen har missat tid på grund av en skada och hade inte spelat sedan i mitten av december.
Oscar Klefbom spelade flest minuter av samtliga spelare på isen (24:11) när Edmonton Oilers besegrade St. Louis Blues med 4-2 hemma i Rogers Place. Klefbom snittar 25:39 i istid per match, vilket är femte mest i hela ligan.

ANA-TBL: Rakell roterar, nätar bakom Vasilevskiy