Wilson1_420

Släkten är värst.
Fråga bara Toronto Maple Leafs om Tom Wilson.

Det fanns en tid då Tom Wilson kallade Toronto för "hemma" och öste in poäng i juniorligorna runt den stora hockeystaden i Ontario, Kanada. Säsongen 2009-10 gjorde Wilson 105 poäng (44/61) på 73 matcher för sitt knattelag hemma i Toronto.
Men sedan säsongen 2013-14 kallar Tom Wilson Washington för "hemma", och målfabrikationen har gått ner markant: 21 mål på 313 grundseriematcher i Capitals tröja och inget mål på 28 slutspelsmatcher för samma lag.
Tills nu: på onsdagskvällen gjorde Tom Wilson två mål när Washington Capitals besegrade Toronto Maple Leafs med 5-4, "stal" en match på bortaplan och utjämnade matchserien i slutspelet om Stanley Cup till 2-2. Totalt nutre mål på fyra matcher.
Tom Wilson har dock inga samvetsbetänkligheter mot att försöka slå ut sin barndoms hjälte-lag ur slutspelet.
- Jag började bli utbuad här redan för några år sedan, så det bekymrar mig inte längre. Det har jag strukit från listan, sade Tom Wilson innan matchserien vid ställningen 1-1 flyttade norrut, från Verizon Center i Washington till Air Canda Centre i Toronto.

• Jag ska spela mitt spel och det kommer att kännas bara bra att slå ut vilket lag som helst. Som en kille från trakten kommer det bara att vara kul att komma tillbaka och spela slutspelshockey i Toronto.
    Inte lika kul dock för Torontos tränare Mike Babcock som före matchserien sade sig inte ha några problem alls med Tom Wilson utan var mer bekymrad för Alex Ovechkin och Nicklas Bäckström. För medan Ovechkin och Bäckström ska leverera, det ingår så att säga i deras jobb, har Wilson inte det kravet på sig.
    Wilson har skolats om från målskytt till power forward och medan målproduktionen gått ner har utvisningsproduktionen hållit sig stadig: Wilsons juniorkarriär i Plymouth Whalers i OHL, Ontario Hockey League, kostade Wilson 396 utvisningsminuter på 150 matcher. I Washington Capitals är Wilson hittills, i grundserie- och slutspelshockeyn, uppe i 661 minuter i utvisningsbåset på sammanlagt 345 matcher.
    Som grabb brukade Wilson alltid bära barndomsidolen Darcy Tuckers tröja. Tucker spelade 14 säsonger i NHL, därav åtta i Maple Leafs, och totalt drog han på sig 1.491 utvisningsminuter på 1.015 matcher i grundserien och slutspelet.
    Och sådan idol, sådan utveckling: under spelet i grundserien 2016-17 satt Wilson av 133 minuter. Och gjorde sju mål på 82 matcher. Hittills i slutspelsserien har det blivit tre mål från Tom Wilsons klubba. Det var ju också Wilson som avgjorde den första matchen i förlängningen.

I matchen i Air Canada Centre på onsdagskvällen var Wilson precis överallt i första perioden då Caps gick ifrån till 4-1 och i parktiken avgjorde matchen. Precis före det mål som betydde 3-1 till Capitals stoppade han Morgan Riellys skott från att gå över den egna mållinjen, innan han satte fart och kunde styra in Lars Ellers skott bakom Frederik Andersen i Maple Leafs mål. Och bara 2.19 efter det målet satte Wilson 4-1 efter att ha tacklat bort samme Rielly i höjd med blå linjen.
Caps tränare Barry Trotz är lite imponerad. Men inte förvånad.
- Nej, men det är ju den tiden på året när det kommer nya hjältar, de där spelarna som man tänker att "de kommer aldrig att vara med på det sättet". De stora namnen är alltid med, men han (Wilson) gjorde allt rätt ikväll, sade Trotz till CBC efter matchen.
- Han är fortfarande en ung spelare som växer men som fysiskt är väldigt stark. Han kommer att växa in sig i rollen som en bra spelare att döda utvisningar med. Jag är väldigt glad för hans skull, sade Barry Trotz.

Caps_Trotz

Playoffserien fortsätter nu på fredag (läs: lördag morgon, nedsläpp kl. 01.00 svensk tid) i Washington. För Capitals en dag att suga på den viktiga segern. För Maple Leafs en dag att gruppera om och komma igen. Före matchen valde Babcock att visa sina spelare valda delar av matchen när San Jose Sharks krossade Edmonton Oilers med 7-0. Precis som i serien mellan Caps och Maple Leafs ett lag med erfarna spelare mot ett med massor av nykomlingar. Babcock underströk vikten av att spelarna måste vara på tå redan från start.
Det var de inte.
Maple Leafs spelare tog inte till sig.
Capitals körde över sina motståndare från start och kunde göra två mål (T.J. Oshie och Alex Ovechkin) på drygt fyra och en halv minut. Caps dominerade fullständigt första perioden, gick ifrån till 4-1 och trots att Maple Leafs kom tillbaka var segern aldrig hotad.
Efter matchen konstaterade Mike Babcock att hans spelare nog överskattat sin egen förmåga.
- Det var första gången vi inte var rädda för dem. Och se hur det gick. Vi var inte med och tävlade. Ett lag slappnar av och tycker att allt är jättebra och pratar med alla som vill tala om hur bra vi är. Och det andra laget förbereder sig...
När serien fortsätter på lördag morgon är Maple Leafs garanterat bättre förberedda. Och förmodligen lite rädda också.