AP_22142678463724

William Nylander gjorde premiär i årets VM. Toronto Maple Leafs-forwarden levererade direkt och ledde med ett mål och två assist Tre Kronor till en 7-1-seger mot Norge.

• Det var jättekul. Jag tyckte vi blev bättre som lag desto mer tiden gick. Vi får bygga vidare på det här det för det blir tuffare motstånd. Men jag tror det är en bra match för mig att starta med, säger Nylander till NENT/Viaplay.
    Nylander, som är det senaste och sista tillskottet i Sveriges trupp, inledde sin kväll med att förarbeta till Jacob Petersons 1-0 i powerplay efter 11:48 av den första perioden. Nylander satte 2-0, även det i numerärt överläge, efter 7:43 av mittperioden när han hittade första krysset med ett välriktat handledsskott.
    I den tredje perioden spelade Maple Leafs-forwarden även fram till Rasmus Asplund med en perfekt slagen passning i powerplay. Nylander, som gjorde personbästa 80 poäng (34+46) den gångna NHL-säsongen, har därmed fått en bra start på sin VM-turnering.
    - Jag tycker att han gör en bra match. Det är en tuff match för honom att komma in. Han har inte spelat på ett tag och får spela den här matchen mot Norge som blir ibland lite hafsig. Det var ingen direkt rytm i matchen. Men han var delaktig och ville ha puck, säger Garpenlöv.
    Sverige hade dessutom två tvåmålsskyttar i matchen i Peterson och Rasmus Asplund. Magnus Hellberg vaktade kassen och stod för 19 räddningar.
    Efter Nylanders 2-0-mål fick Sverige igång sitt målskytte ordentligt. 64 sekunder efter Nylanders mål satte Peterson 3-0. Efter 31:38 gjorde Rasmus Asplund 4-0 och innan mittperioden var slut fixade Lucas Wallmark 5-0 till svenskarna.
    Watch: Youtube Video
    Norge reducerade 44 sekunder in i den tredje perioden genom Tovas Fladeby, men Sverige svarade snabbt genom Max Friberg som hittade rätt till 6-1 efter 3:13. Norge lyckades sedan få in ytterligare en puck, men det målet dömdes bort efter att domaren varit den som fått pucken i mål. Domslutet fastställdes efter videogranskning.
    - Vi gör en stabil första period. Men sen är det som många gånger när man möter den här typen av motstånd så blir vi bättre och bättre och bättre ju längre matcher led, säger Garpenlöv.
    Asplunds 7-1 innebar forwardens sjätte mål i turneringen. Det innebar också Sveriges fjärde powerplay-mål i matchen, en spelform som Sverige vill förbättra. Med Nylander i laget fick Sverige igång sin effektivitet som inför matchen legat på 18,75, bara 13:e bäst i turneringen.
    - Han (Nylander) producerar i i powerplay och vi får in andra hot i powerplay med Wallmark och han. Det känns som att vi har fått in en bra pusselbit i vårt lagbygge, säger Garpenlöv
    - Vi pratade ihop oss och ser till att pucken går att man inte håller i den för länge. Jag tycker vi gjorde ett bra jobb med det och vill bygga vidare på det. Powerplay-spelet klickar bra, säger Nylander.
    Sverige går upp på 15 poäng och en andra plats efter Finland i gruppspelet som avslutas på tisdag mot Lettland.
    - Det är viktigt att vi tar oss an nästa match och vinner den så vi får stanna kvar hör och få ett på pappret lättare motstånd, säger Garpenlöv.
    Övrigt från VM-dagen
    Tyskland fortsätter att imponera i VM. Efter 5-4 mot Kazakstan ligger laget tvåa i grupp A efter Schweiz. De två lagen möts på tisdag, och då kan det avgöras vilket av lagen som blir etta i gruppen.
    Ett bakslag för Tyskland är däremot att Tim Stützle inte spelar mer i VM efter att ha fått en smäll på knäet tidigare i veckan.
    Kazakstan spelar en direkt avgörande match mot Italien under måndagen där en plats i nedflyttningsspelet står på spel. Kazakstan har hittills inte vunnit någon match i turneringen.
    Schweiz vann i sin tur mot Frankrike med 5-2, men det krävdes en vändning mot fransmännen som ledde med 2-0 efter den första perioden. Vändningen iscensattes av Nico Hischier, Damien Riat, Andres Ambühl och Dean Kukan. Hischier gjorde även 5-2. Schweiz har 18 poäng. Tyskland 15.
    Lettland håller sin slutspelsdröm vid liv. Laget vände 1-3 till seger med 4-3 mot Storbritannien efter tre raka powerplay-mål. Segern gjorde att Lettland säkrade sin plats i nästa års turnering och att laget fortfarande kan nå slutspel. Lettland har åtta poäng, bara två efter USA och Tjeckien som just nu ligger trea och fyra i grupp A. I Lettlands sista match väntar alltså Sverige.