SwedenLatvia524

William Nylander gjorde enda målet och Linus Ullmark höll nollan när Sverige besegrade Lettland med 1-0 i VM-gruppspelets sista match. Under tisdagen blev det också klart att Kanada väntar i kvartsfinal.

• Det är som vilken match som helst. Vi kan vinna med 6-5, det viktigaste är att vi vinner match i sig och får en bra känsla inför framtida matcher, säger Ullmark, till vardags i Boston Bruins till, NENT/Viaplay om sin nolla.
    Sverige hade inte en enkel resa mot Lettland i den sjunde och sista gruppspelsmatchen. Ett enda mål mäktade Tre Kronor med mot ett Lettland som behövde vinna för att ha chans på en kvartsfinalplats. Sverige skapade målchanser, 14 i den första och 12 i den andra, men det var först efter 14:54 av den andra perioden som nätet rasslade bakom Artus Silovs i det lettiska målet. I numerärt överläge hittade Nylander rätt med ett precis handledsskott för sitt andra mål i turneringen. För assisterna stor Lucas Wallmark och Rasmus Dahlin.
    Nylander gjorde sin andra match i turneringen och har på dem stått för totalt fyra poäng. För Sverige var målet det femte i numerärt överläge de senaste två matcherna, efter att laget gjort fyra stycken i spelformen mot Norge.
    - Det var en jättebra match för oss att få inför en kvartsfinal i och med att det förmodligen kommer se ut så här. Det kommer bli mer fysiskt spel och tajtare. Det kommer inte vara så mycket mål och förhoppningsvis spela på ledning med ett mål. Då måste man känna sig trygg i det. Nu har vi fått träna på det inför kvartsfinalen, säger Garpenlöv till NENT/Viaplay.
    Watch: Youtube Video
    Linus Ullmark vaktade det svenska målet och räddade samtliga 13 lettiska skott. Ullmark svarade för en hel del viktiga ingripanden när Lettland skapade tryck mot Sverige under slutet av den tredje perioden för att få in kvitteringspucken
    - Man vet att det kommer komma ett tillfälle när det andra laget pressar på, speciellt när det står 1-0 till vår fördel. Jag tycker vi läser det på ett bra sätt och sätter bra press på dem i vår försvarszon.
    - Vi vill att de ska gå så bra som möjligt för honom. Det är roligt att han får hålla nollan ibland också. Kan man hjälpa till med en liten bit på den vägen får man vara glad, säger backen Anton Lindholm om försvarsspelet under slutminuterna.
    Eftersom Finland besegrade Tjeckien med 3-0 under kvällsmatchen står det klart att Sverige möter Kanada i kvartsfinal. Kanada vann sin sista gruppspelsmatch med 7-1 mot Frankrike och blir trea i grupp A.
    - Vi ser fram emot kvartsfinalen mot Kanada. Det blir en häftig match, säger Garpenlöv om kvartsfinalen som spelas klockan 16.20 på torsdag.
    Övrigt från VM-dagen
    Finlands 3-0-seger mot Tjeckien gör att laget vinner grupp B före Sverige. Finland har inte släppt in ett mål på sina tre senaste matcher och har 12-0 i målskillnad på de tre matcherna. Hemmanationen ställs nu mot Slovakien i sin semifinal, ett Slovakien som vann med 7-1 mot Danmark och knep den sista kvartsfinalplatsen före just danskarna.
    För Tjeckien väntar Tyskland som förlorade med 4-3 efter straffar mot Schweiz under tisdagens tidiga omgång. Tyskland var tvunget att vinna med ett par måls marginal för att ta sig förbi Schweiz, som hade tre poäng till godo på Tyskland.
    Schweiz gjorde 1-0 redan efter 1:37 genom Andres Ambühl, men Tyskland vände och ledde med 2-1 efter den första perioden. I den andra kom Schweiz tillbaka via mål från Pius Suter och Denis Malgin. Matthias Plachta kvitterade i tredje perioden vilket tog matchen till förlängning. I straffläggningen satte både Nico Hischier och Damian Riat sina straffar och säkrade segern för Schweiz.
    Schweiz vinner grupp A och ställs nu mot USA som blev fyra i grupp B. USA vann under tisdagen med 4-2 mot Norge som redan var borträknat från slutspelsplats.